Ekim ayı enflasyonu %2,4 ile piyasanın (%2,6) ve bizim (%2,8) tahminimizin altında geldi. Tarihsel ortalamasının (%2,1) üzerinde gelmeye devam eden veri ile yıllık enflasyon 0,3 yüzde puan artarak %19,9’a yükseldi. Çip sıkıntısı nedeniyle bulunamayan otomotiv ürünlerinde TÜİK metodolojisi gereği geçen ayın fiyatlarının kullanılması enflasyonun beklentilerin altında gelmesinde belirleyici oldu.
Yatay varsayılan otomobil fiyatlarının da katkısıyla gıda ve enerji hariç ürünleri kapsayan çekirdek C enflasyon göstergesi %16,8 ile önceki aya göre biraz geriliyor. Geçici bir durum olarak görüyoruz. Otomotiv sektörünün tedarik sorunları hafifledikçe internet liste fiyatlarındaki artışlar TÜİK verisine de yansıyacaktır. Öte yandan üretici fiyatlarındaki aylık %5,2, yıllık %46,3 artış önümüzdeki aylarda çekirdek göstergelerin artacağına işaret ediyor.
Ekim ayı manşet enflasyonundaki yükselişe en büyük katkı tarihsel ortalamanın üzerinde artan konut, ulaştırma, mobilya ve ev eşyası, lokanta ve otel gruplarından gelirken, gıda ve giyim tarihsel ortalamalarının altında ancak mutlak olarak yüksek bir seyir izliyor. Gıda enflasyonu (%1,9, +0,5yp) işlenmiş gıda grubundaki fiyat artışlarıyla tarihsel medyanın (%2,0) biraz altında. Giyim ve ayakkabı (%7,6, +0,4yp) ile tarihsel ortalamasının (%11,5) altında ancak mutlak olarak yüksek bir seyir izliyor.
Ancak asıl etki tarihsel ortalamasının üzerinde artan konut (%2,3, +0,4yp), ulaştırma (%2,3, +0,4yp), alkol-tütün (%6,0, +0,3yp), mobilya/ev eşyası (%2,3, +0,2yp) gruplarından geliyor.
Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detayları da enflasyondaki yükselişin devam ettiğine işaret ediyor. Mevsimsellikten arındırdığımız verilere göre enerji ve gıda dışı mallarda (Ekim %2,3, Eylül: %1,0, Ağustos: %-0,1, Temmuz: %0,3) enflasyon yükseliyor. Hizmet fiyatları enflasyonu görece daha sakin bir seyir izliyor. (Ekim: %1,1, Eylül: %1,4, Ağustos: %1,2, Temmuz: %1,2).
Enerji fiyatlarındaki artış, otomotiv fiyat güncellemeleri, gıdadaki olumsuz trendler ve kur artışının gecikmeli etkileriyle enflasyon yüksek seyretmeye devam edecek. 2021 sene sonu için %20 enflasyon tahminimizi koruyoruz. 2022 yıl sonu için %14,5 olan tahminimizi, hükümetin gelirler politikası ve Merkez Bankası’nın para politikası patikasına yönelik genişleyici sinyaller nedeniyle Ekim ayında %16,5’e çektik. Yaşanan son gelişmeler 2002 tahminimiz üzerinde yukarı yönlü riskleri artırıyor.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist