Hedef fiyatlarımızda yukarı revizyon. TL’de yakın zamandaki sert değer kaybından sonra makro tahminlerimizdeki güncelleme sonrası otomotiv hisse takip listemizdeki hisselerin hedef fiyatlarında yukarı yönlü revizyon gerçekleştirdik. Ayrıca hem devam eden tedarik problemleri hem de araç satış fiyatlarında kurdaki değer kaybı kaynaklı artış nedeniyle 2021T/2022T yurtiçi hafif araç pazar tahminlerimizi %2/%11 aşağı çektik. 2021T/2022T için yurtiçi hafif araç pazar tahminimiz 760 bin seviyesinde bulunuyor. Çip tedarikinde devam eden sıkıntıların otomotiv sanayi üretiminin kabiliyetini 1Y22’de de olumsuz etkilemeye devam edeceğini düşünüyoruz. 2022’de de özellikle pandemi döneminde ivme kazanan e-ticaretin hafif ticari araç talebini desteklemeye devam edeceğini düşünüyoruz. Hedef fiyatlarda en yüksek artış zayıf TL’den fayda sağlayan yüksek ihracat gelirlerine sahip FROTO ve TOASO’da oldu.
FROTO ve TOASO hem döviz bazlı gelirleri hem de korumalı ihracat marjları nedeniyle defansif isimler olarak öne çıkıyor. İhracat gelirleri toplam satış gelirleri içinde Ford Otosan’da %80, Tofaş Fabrika’da %50 paya sahip. Ayrıca özellikle hammadde fiyatlarının arttığı dönemlerde her iki şirketinde maliyet+mark-up ihracat anlaşmaları faaliyet marjlarındaki dalgalanmalara karşı koruma sağlıyor. Buna ek olarak Stellantis taahhüt ettiği miktarın altında araç talep ettiği dönemlerde al veya öde ihracat anlaşmaları Tofaş’ın marjlarını yine destekliyor.
Araç arz ve talep dengesizliği iç pazarda artan maliyetleri satış fiyatlarına yansıtma konusunda otomotiv markalarına yardımcı olabilir. TL’deki değer kaybı kaynaklı araç satış fiyatlarındaki artışa rağmen, tüketicilerin otomotivi yatırım aracı görme motivi otomotiv talebindeki bozulmayı sınırlayabilir. Bu tedarik sıkıntıları nedeniyle araç bulunabilirliği problemiyle birleştiğinde markaların artan maliyetleri satış fiyatlarına yansıtmasında elini güçlendirerek, yurtiçi faaliyet marjlarındaki erozyonu özellikle 1Y22’de sınırlayabilir.
Türk otomotiv hisseleri uluslararası benzerlerine kıyasla sınırlı iskontolu işlem görüyor. Türkiye otomotiv hisseleri 2022T ortalama 7.4x Firma Değ/FAVÖK ve 9.5x F/K çarpanları ile uluslararası benzer şirket ortalama 7.7x Firma Değ/FAVÖK çarpanına ve 10.9x F/K çarpanına sırasıyla %3 ve %13 iskontolu işlem görüyor.
Riskler : i) beklentimizin altında gerçekleşecek Türkiye ve AB otomotiv/traktör pazarları ii) girdi fiyatlarında beklentimizin üzerinde artış iii) çip krizinin beklenenden daha uzun sürmesi sebebiyle üretim duruşları iv) yurtiçi talebi olumsuz etkileyecek faiz artışları v) TL’nin € ve $ karşısında artan oynaklığı.
Global çip tedarikinde yaşanan sıkıntının otomotiv hisse fiyatlarına çoğunlukla yansıdığını düşünüyoruz. Yüksek ihracat gelirine sahip Ford Otosan ve Tofaş Fabrika’nın TL’deki değer kaybından fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Türkiye otomotiv sanayiinde özellikle elektrikli araç yatırımı ile yeniliklere öncülük etmesi ve yüksek KKO nedeniyle FROTO’yu beğeniyoruz. Diğer taraftan, 4Ç21 ve 2022’de faaliyet marjlarında gerileme beklediğimiz TTRAK’ü cazip değerlemesi, ihracat gelirlerinde potansiyel artışı ve 2022’de yüksek temettü verimi beklentimiz nedeniyle AL tavsiyemizle beğenmeye devam ediyoruz. Döviz bazlı gelirleri sonucu zayıf TL’den fayda sağlayan OTKAR’da hedef fiyatımızdaki güncelleme sonucu tavsiyemizi SAT’dan TUT’a yükseltiyoruz. İthalatçı olarak yurtiçi pazar risklerini tamamıyla açık olan DOAS için tavsiyemizi AL’dan TUT’a indiriyoruz. Otomotiv hisse takip listemizde DOAS’ın %9.5 ile en yüksek temettü verimine sahip hisse olduğunu hatırlatmak isteriz.
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!