Gerçekleşen ve Tahminler
Vakıfbank yılın ilk çeyreğinde TL 3 milyar net kar açıkladı. Söz konusu kar rakamı, bizim beklentimiz olan TL 3.5 milyarın altında yer alırken, piyasa beklentisi olan TL 3 ile uyumlu gözüküyor. Beklentimiz ile gerçekleşen kar rakamı arasındaki farkın sebebi karşılık giderlerinin tahminlerimize göre yüksek oluşu olarak özetlenebilir. Ana faaliyet gelir kalemleri ise beklentilerimizin hafif üzerinde gerçekleşmiş durumda. Vakıfbank’ın ilk çeyrekte ayırdığı TL 228mn serbest karşılık rakamı hariç tutulduğunda kar rakamının bizim beklentimize yakın olduğunun altını çizelim. Vakıfbank ilk çeyrekte karşılık politikasında bir değişikliğe giderek karbon-yoğun sektör kredileri için ayrılan kredilerin karşılık giderlerini %100 oranında arttırırken, yenilenebilir enerji sektör kredilerinin ise yarı yarıya azalttı. Ayrıca ikinci grup krediler için karşılık oranlarının yükseltilmesi de karşılık giderlerini beklentilerimizin üzerine çıkarttı. Banka ilk çeyrekte %19 öz kaynak karlılığını yakalarken tüm sene için hedeflediği orta onlu haneli özkaynak karlılık hedefini çok rahat geçebileceğini ortaya koydu. Bu çeyrek TÜFEX gelirlerinden yazılan gelir %40 enflasyon varsayımıyla TL 5.4 milyar olurken bunun önümüzdeki çeyrekte TL 12 milyar seviyesine çıkacak olması bile aslında karlılığın ne denli güçlü seyredeceğini ortaya koyuyor. Marjlar ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre 24 baz puan daralsa da yine de 2021 ortalamalına göre 75 baz puan yukarıda. Diğer gelir kalemleri de oldukça güçlü gözüküyor. Ayrıca banka ilk çeyrekte %41 gibi çok yüksek bir efektif vergi oranına sahip ki bu oran bundan sonraki çeyreklerde azalacak. Özet olarak, piyasanın güçlü sonuçlara olumlu tepki vermeye devam etmesini bekliyoruz.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Marjlar TÜFEX gelir etkisiyle yüksek seviyede bulunmaya devam ediyor. Banka ilk çeyrekte TL kredilerini %10 civarında büyüterek sektör ortalamalarına yakın bir sonuç elde etti. Kredi spredleri ise özellikle döviz fonlama maliyetinin artışıyla daralarak toplam kredi spredlerini aşağıya çekti ve swap maliyetlerinin düşmesine rağmen swapa göre düzeltilmiş net faiz marjı yaklaşık 24 baz puan çeyreklik olarak geriledi. Ancak bu seviye 2021 ortalamalarının halen 75 baz puan üzerinde yer alıyor. Vakıfbank, %40 enflasyon varsayımıyla TÜFEX portföyünden TL 5.4 milyar geliri ilk çeyrekte yazarken, bu rakam ikinci çeyrekte enflasyon varsayımının %60 civarına revizyonu ile TL 12 milyar seviyesine yükselecek ve karlılığı çok yukarı çekecek. Bankanın sene başında verdiği marjların 75-100 baz puan aralığında genişleme hedefi yıl sonunda muhtemelen önemli bir biçimde aşılmış olacak.
İkinci grup karşılık oranlarının artışı ve politika değişikliği risk maliyetini yüksek tuttu. Tahsilatların güçlü seyrinin devam etmesine rağmen net takibe atılan krediler TL 700 mn olarak gerçekleşti. Banka, özellikle ikinci grup karşılık oranlarını da yüksek seviyede tutarak muhafazakâr karşılık ayırma politikasına bu çeyrekte de devam etti. Tüm yıl için ayılan net risk maliyeti dokuz aylık sonuçlara göre 80 baz puan artarak 102 baz puan olarak gerçekleşti. Ayrıca karbon-yoğun sektörlere verilen krediler için ayrılan karşılıklar iki katına çıkarılırken, yenilenebilir enerji sektör kredi karlılıkları ise yarı yarıya azaltıldı. Bütün bunların sonucunda banka ilk çeyrekte 225 baz puanlık bir net risk maliyetine maruz kaldı. Hatırlanacağı üzere bankanın sene başında 2022 için verdiği tahmin 150 baz puan seviyesinde bulunuyordu. Gelirin çok yüksek seyriyle karşılık oranlarının arttırılması ve politika değişikliği nedeniyle sene sonunda bu tahmin üzerinde bir gerçekleşme olabilir. Banka ayrıca ilk çeyrekte TL 228mn’luk bir serbest karşılık ayırdı.
Diğer gelir kalemleri de oldukça güçlü. Net ücret ve komisyon gelirleri yıllık %99, çeyreklik olarak ise %22 oranında artarak gelirlere önemli bir katkı sağlamaya devam ediyor. Bunun yanında 2021 boyunca zarar yazılan net trading kalemi ise bu çeyrekte TL 1.2 milyar gelir üreterek toplam karlılığa önemli bir destek sağlamış durumda.
Değerleme üzerindeki etki ve görünüm
Sonuçlara piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyoruz. Vakıfbank’ın ilk çeyrek karı beklentilerimizin altında olsa da ana faaliyet gelirlerinin önümüzdeki çeyreklerde özellikle TÜFEX etkisiyle çok güçlü seyredecek olması sonuçlara tepkinin olumlu yönde olma ihtimalini arttırıyor. Gerçekten banka bu portföyden ilk çeyrekte TL 5.4 milyarlık gelir yazarken bu ikinci çeyrekte muhtemelen TL 12 milyar düzeyine çıkacalk. Ayrıca %41’lik ilk çeyrek efektif vergi oranı önümzüdeki çeyreklerde düşüşe geçerek karlılığa katkı verecek. Banka şu aşamada 2022 tahminlerinde bir revizyon yapmıyor ama özellike orta onlu haneli öz kaynak karlılık hedefi ikinci çeyrek sonrası önemli biçimde yukarı revize edilecek.
Raporu pdf olarak bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Burada yer alan bilgiler İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!