İkinci çeyrek karı beklentilerin üzerinde
Gerçekleşen ve Tahminler
YKB, tahminlerin üzerinde 2022/2Ç’de TL 11.9 milyar solo net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı piyasa ve bizim beklentimiz olan yaklaşık TL 10.6 milyarın %12 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bankanın çeyreklik net kar artışı %64 olurken, yıllık bazda ise net kar geçen yılın aynı dönemine göre dört katın üzerinde artış gösterdi. İlk çeyrek yıllıklandırılmış öz kaynak karı çeyreklik olarak %50 olarak gerçekleşti. Beklentilerimiz üzerinde gelen net trading gelirleri sapmanın ana nedeni olarak gözüküyor. Bankanın swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjı çeyrekte hem güçlenen TL kredi-mevduat spredi hem de çok daha kkuvvetli yazılan TÜFEX gelirleri sayesinde 260 baz puan genişledi. TÜFEX gelirleri bu çeyrekte TL 8.3 milyara ulaşarak bir önceki çeyreğe göre TL 3.5 milyar daha fazla bir gelir getirdi. Bir önceki çeyrekteki çok düşük seyreden net takip miktarından sonra takibe atılan krediler net olarak ikinci çeyrekte TL 1.5 milyar seviyesine çıkarak, kur etkisi dahil risk maliyetini 266 baz puana çıkardı. Ancak burada bu rakamın yarısının kur kaynaklı olduğunu belirtmemiz gerekiyor. YKB yönetimi beklenildiği gibi enflasyon muhasebesine geçişten sonra karlılığın önemli derecede düşeceğinin altını çizdi. Öz kaynak karlılık rakamları %5-9 aralığında olması bekleniyor. Ancak bununda yıllık olarak önemli bir artışı temsil ettiğini belirtmek gerekiyor. Sonuçlara piyasa tepkisinin olumlu olmasını bekliyoruz.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Genişleyen TL spredleri ve Tüfex menkul kıymetleri ilk yarıda marjları çok olumlu etkiledi. Çeyrek içinde 280 baz puan genişleyen TL kredi-mevduat makası marjların zıplamasında önemli bir rol oynarken bu çeyrekte TÜFEX menkul kıymet stoğundan elde edilen TL 8.3 milyarlık (çeyrek bazında TL 3.5 milyar daha fazla) gelir de marjların ikinci çeyrekte 260 baz puan artışına neden oldu. TÜFEX etkisinden arındırılsa dahi çekirdek marjın ikinci çeyrek içinde yaklaşık 80 baz puan genişlediğini görüyoruz. Yılın ikinci yarısı marjlar açısından özellikle fonlama maliyetlerin yukarı seyriyle daha zorlayıcı olabilir ancak TÜFEX portföyünün güçlü getiri üretme kapasitesi ikinci yarıda da devrede olacak. Bunun dışında bankanın değişik segmentlerde ve küçük montanlı krediler ile büyüme stratejisi hem marjlar hem de aktif kalitesi anlamında önemli bir avantaj sağlıyor.
Net takibe atılan kredilerde artış olmasına rağmen aktif kalite son derece güçlü. Net takibe atılan kredi miktarı tahsilat sonrasında TL 1.5 milyar seviyesinde gerçekleşirken bu rakam bir önceki çeyrekte TL 68mn düzeyindeydi. Net risk maliyeti kur etkisinden arındırılmış olarak ikinci çeyrekte 139 baz puana çıkarken ilk yarıda 92 baz puan seviyesinde gerçekleşmiş oldu. İkinci çeyrekte banka görece büyük bir enerjı dosyasını ikinci gruptan üçüncü gruba aktardı ve bu da karşılık giderlerini ilk çeyreğe göre yükseltti. İlk yarı sonuçlarına bakıldığında bankanın muhfazakar ve yüksek karşılık ayırma politikası nedeniyle özellikle geçen senenin aynı dönemine göre önemli bir karşılık yükünün oluşmadığı görülüyor.
Artan kredi plasmanları ve işlem sayılarıyla ücret ve komisyon gelirleri yükseldi. Net ücret ve komisyon gelirleri artan kredi plasman ve işlem hacimleriyle çeyreklik bazda %24 artarken, yıllık bazda ise %76 artış kaydetti. Tüketici kredi artışı, yükselen faizler nedeniyle kredi kart komisyonlarının artışı ve kredi dışı komisyon alanlarında artan komisyon gelirleri bu sonuçta rol oynamış durumda.
Faaliyet giderleri ise yıllık olarak %90 arttı ancak yıl sonunda enflasyon oranında gerçekleşecek. Enflasyon düzeltmeleri ve müşteri kazanma maliyetleri çeyrekte faaliyet giderlerini yükseltmiş gözüküyor.
Değerleme Üzerindeki Etki ve Görünüm
YKB’nin ikinci çeyrek karı beklentilerin üzerinde, 2022 net kar tahminimizi yakın zamanda yukarı yönlü güncelledik. İkinci çeyrekte beklentilerin yaklaşık %12 üzerinde gerçekleşen net kar rakamı piyaanın sonuçlara olumlu tepki vermesine neden olacaktır. Ayrıca bankanın güçlenen kredi spredleri ve TÜFEX menkul kıymet portföyünden yazılacak yüksek gelirler bu karlılığı destekleyecektir. Bunun dışında diğer gelir kalemleri de beklentilerimizin üzerinde gerçekleşmeye devam ediyor. Enflasyon muhasebesine geçişin karlılık üzerindeki olumsuz etkisi oldukça uzun zamandır fiyatlanmakta o nedenle bankacılık hisselerine ve bu arada YKB hisse performansına olası etkinin daha sınırlı olmaya başlayacağını öngörmekteyiz.
Raporu pdf olarak bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
İlgili hisselerde işlem yapabilmek için lütfen tıklayınız.
Burada yer alan bilgiler İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.
Bu içeriğe ilişkin tüm telif hakları İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’ye aittir. Bu içerik, açık iznimiz olmaksızın başkaları tarafından herhangi bir amaçla, kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, dağıtılamaz, yayımlanamaz veya değiştirilemez.