ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Tüccarlar, enflasyondaki yavaşlamanın yakında Federal Rezerv’in on yıllardır en agresif sıkılaştırma kampanyasının hızını azaltıp sert bir inişi önleyip önleyemeyeceğini değerlendirirken, hisse senetleri haftayı sağlam bir zeminde tamamladı.
Cuma günkü veriler, ABD tüketici duyarlılığının ekonomi ve kişisel finansla ilgili daha güçlü beklentilerle üç ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi. Enflasyon beklentileri karışıktı, tüketiciler fiyatlara ilişkin uzun vadeli görüşlerini hafifçe artırırken, yıl öncesi maliyet görünümlerini düşürdüler.
Fed Richmond Bankası Başkanı Thomas Barkin, bu haftaki enflasyon rakamlarının cesaret verici olduğunu kabul ederken, faiz artırımlarının devam etmesi çağrısında bulunan son yetkili oldu. San Francisco’daki mevkidaşı Mary Daly, Bloomberg Televizyonu’na, fiyat baskılarındaki yavaşlamanın, merkez bankasının artış hızını Eylül ayında 50 baz puana geriletmesinin uygun olduğu anlamına gelebileceğini söyledi ancak enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğini kaydetti.
Michael Hartnett liderliğindeki Bank of America stratejistleri, EPFR Global verilerine atıfta bulunarak, küresel hisse fonlarının 10 Ağustos’a kadar olan haftada 7,1 milyar dolar kazandığını belirtti . Tahvil fonları 11.7 milyar dolarlık bir girişe sahipken, 4.3 milyar dolar nakit çekildi. Stratejistler ayrıca müşterilere bir notta, “Enflasyon hedefe ulaşana kadar Fed’in zafer kazanması pek olası değil, ancak son veriler, Fed’in şahinliğinin zirvesini arkamızda bıraktığımız görüşümüzü destekliyor” dedi.
S&P 500, toparlanmayı ayı piyasası rallisi, kısa vadeli kapanış veya hedge’lerin çözülmesi olarak nitelendiren şüpheci kalabalığa meydan okuyarak, Cuma günü büyük teknoloji öncü kazançlarıyla Kasım ayından bu yana en uzun kazanç serisini üst üste dördüncü haftasında taşıdı. Endeks, Ocak-Haziran ayları arasında kayıplarının yarısını telafi ederek %50 Fibonacci seviyesinin üstüne çıktı. Şu anda 200 günlük ortalamasının yaklaşık %1,5 altında fiyatlanıyor.
Hisse senetleri yükseldikçe Wall Street’in korku göstergesi rekor düşüşler kaydetti. VIX, 2019’dan bu yana en uzun süreli düşüş olan sekizinci haftalık düşüşünü kaydetti. Bu arada, S&P 500’ün 14 günlük RSI göstergesi 70’i aştı ve bazı tüccarlar tarafından aşırı alım piyasasının bir işareti olarak görülüyor. Önümüzdeki birkaç hafta, rallinin sürdürülebilirliğini belirlemede çok önemli olacak.
Endeks detaylarına baktığımızda Dow Jones %1.27, S&P500 %1.73 ve Nasdaq %2.09 oranında değerlenerek günü sonlandırdılar. Dow Jones endeksinde iletişim servisleri %2.62, sanayi %1.39 ve IT %1.37 oranında değerlenerek en iyi performansı gösteren sektörler olurken enerji %0.14 oranında primlenerek en az değerlenen sektör oldu. S&P500 endeksinde takdirsel tüketim %2.3, IT %2.07 ve iletişim servisleri %2.02 ile çok primlenen sektörler olurken enerji ve temel tüketim sırasıyla %0.92 ve %0.8 oranında yükselerek en zayıf sektörler oldular.
Havayolu şirketleri yaygın uçuş kesintilerine yol açan sorunlarla boğuşmaya devam ederken, Delta Air Lines’ın pandemi ile ilgili tarife indirimlerini üç büyük ABD havaalanında uzatmasına izin verileceğini açıklamasının ardından %1.6 primlendi. Stellantis, pille çalışan ulaşıma yönelik artan talebi karşılamak için ürün yelpazesini değiştirirken, hibrit ve elektrikli araçlar üretmek için Meksika’daki bir fabrikayı yenilemeyi düşündüğünü açıkladı. Hisseleri %1 yükseldi.
Avrupa endekslerinde ise görece zayıf bir yükseliş hakimdi. Euro Stoxx 50 %0.53, FTSE100 %0.47 ve DAX %0.74 oranında yükseldi. FTSE100 endeksinde sağlık %2.11 ve takdirsel tüketim %2.02 oranında primlenerek en iyi performansı sergileyen sektörler olurken IT %0.51 ve sanayi %0.47 oranında düşüş yaşayarak en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. DAX endeksinde ise sadece iletişim servisleri %1.34 oranında değer kaybederek günü negatif sonlandırırken gayrimenkul %2.24 ve hammadde %1.4 oranında yükselerek en çok primlenen sektörler oldular.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Dolar endeksi bugün güçlü bir seansı geride bıraktı ve %0,46 yükseldi, 105,6 seviyesinde kapanış yaptı. Euro/Dolar paritesi 50 günlük ortalamasını bu hafta içerisinde denedi fakat üzerine çıkmayı başaramadı, günü de %0,5 düşüş ile kapattı. Pound tarafında da Euro ile paralel satışlar izlendi ve GBP/USD paritesi günü %0,56 değer kaybı ile noktaladı, haftayı ise %0,54 değer kazancı ile noktaladı. Gelişmekte olan ülke kurları ise genel olarak alıcılı seyretti. Brezilya Reali petrol tarafında yaşanan düşüşlere rağmen günü %1,76 değer kazancı ile noktalamayı başardı, Meksika Pesosu ise günü %0,54 değer kazancı le kapattı.
Emtialar tarafında bugün endüstriyel ve değerli metaller arasındaki ayrışma göze çarptı. Jeopolitik gerginlikler ve ABD tarafından gelen istihdam ile enflasyon verilerinin gündemi belirlediği haftada WTI petrol günü %2,61 düşüş ile kapattı, WTI petrol geçtiğimiz hafta 200 günlük ortalamasına gelmiş fakat aşağı kıramadan yönünü tekrar yukarı çevirmişti. Brent Petrol de günü $97,44 seviyesinden kapattı. Londra Metal Borsası işlemlerinde alüminyum sert düşüşler ile %3,41 değer kaybı yaşadı, bakır tarafında da %1 düşüş izlendi. Değerli metaller tarafında ise tam tersi bir hareket hakimdi ve altın %0,69 yükseliş ile $1801 seviyesinden günü noktalarken, gümüş de %2,49 yükseliş gösterdi.
Eurotahvil Piyasaları
Tahvil piyasalarında bugün Avrupa ve ABD arasında ayrışma izlendi. ABD tarafında 10 yıllık getiriler %2,83 seviyelerine geri çekilirken 2 yıllık getiriler de %3,25 seviyesine yükseldi, bu şekilde kısa vadeli faizler ile uzun vadeli getiriler arasındaki makas daha da açılmış oldu. Avrupa tarafında ise getiri yükselişleri izlendi. İngiltere tarafında 10 yıllık getiriler %2,1 seviyelerine yükseliş izlenirken Almanya tarafında da 1,6 baz puan yükseliş ile %0,98 seviyelerinden hafta kapanmış oldu. Gelişmekte olan ülkeler tarafında da karışık bir seyir izlendi. Brezilya tarafında 3,7 baz puan Meksika tarafında 1,8 baz puan daralmalar görülse de gelişmekte olan ülke tahvilleri karışık bir seyir izledi. Türkiye Eurobondları ise bugün paralel bir hareket yaptı ve haftayı %9,24 seviyesinden noktaladı. Türkiye 5 yıllık CDS seviyesi ise 658 düzeylerinde seyretti.