Doların engellenemeyen yükselişi
Şahin Fed ve dirençli ABD ekonomisi doları desteklemeye devam ediyor. Geniş tanımlı nominal dolar endeksi son 50 yılın en yüksek seviyesinde.
Doların yükselişini küresel risk iştahının bozulduğunu teyit eden güçlü bir ayı sinyali olarak görüyoruz. Tarihsel olarak gelişmekte olan ülke varlıkları doların güçlendiği senaryoda en kırılgan varlık grubu.
Ancak bu kez asıl darbeyi gelişmiş ülkeler yiyor. Sene başından beri performansa bakıldığında, Sterlin %22, yen %20, euro %15 kayıpla, çoğu gelişmekte olan ülke parasından daha çok değer kaybediyor. Fed’den önce faiz artırmaya başlayan Brezilya reeli aynı dönemde %6 yukarıda.
Doların yükselişi devam eder mi? Yoksa bu seviyelerden tarihsel ortalamalara dönmesi için pozisyon alınır mı? Milyar dolarlık bu sorunun maalesef analitik bir cevabı yok.
Ancak doların yükselişini destekleyen üç ana dinamikte bir zayıflama yok. (i) Fed G10 merkez bankalarına göre daha şahin olmaya devam ediyor. (ii) ABD ekonomisi dünyaya göre daha dirençli olmayı sürdürüyor. (iii) Risk iştahındaki zayıflama doları destekliyor.
Türkiye varlıkları bu ortamda dünyadan pozitif ayrışmaya devam eder mi? Sanmıyoruz. En büyük dış ticaret ortağımız Avrupa’nın durgunluğa girmek üzere olması, dış borcumuzun büyük kısmını oluşturan doların zirve yapması ve küresel faizlerin yükselmesi iyimser olmamamızı zorlaştırıyor.
Geçmiş veri, yavaşlayan ekonomi, yükselen faiz ve güçlenen dolar ortamında, nakit pozisyonların ve dolar ağırlığının artırılmasını söylüyor. Kısa vadeli eurobond pozisyonları bu ortamda görece koruma sağlayabilir.
Dünya borsalarının seyri Borsa İstanbul’da satıcılı bir açılışa işaret ediyor. Yüksek betalı banka, demir çelik, holding, havacılık, otomotiv hisseleri endekse göre daha çok değer kaybedebilir. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 3.250 ve 3.320.
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!