ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Beklentilere paralel gelen faiz artışına karşın 2022-2023 faiz beklentisinin yukarı çekilmesi ve iş piyasasında yavaşlama görmeyi istediğini söyleyen Powell sonrasında ABD endeksleri haftanın son iş gününde de sert değer kayıplarını sürdürdüler. Günün önemli gelişmeleri arasında ise Goldman Sachs tarafından gelen S&P yılsonu hedefini 3600 olarak negatif revize haberi dikkat çekti. Önceki beklentileri ise 4000 yönündeydi.
Endekste yaşanılan sert satışa paralel olarak Fear & Greed endeksi 25 seviyesine yani korkunun en yüksek olduğu bölgeye gerilerken VIX volatilite endeksi de 30 seviyesinin üzerinde işlem göremeye başladı. Mevcut durumda şirketlerin ellerindeki yüksek stok oranları, tedarik zinciri sorunları ve güçlü dolar, şirketler üzerinde marj baskısını arttırırken değerlemelerde yaşanılan negatif fiyat revizyonları düşüşü hızlandıran etmenler arasında yer aldı.
Endekslerdeki düşüş teknik anlamda da Haziran dibini işaret etmeye başlamış durumda. S&P endeksinde Haziran ayında görülen 3640 seviyesi yeni destek olarak takip edilecek olup kırılması durumunda 3550 seviyeleri konuşulmaya başlanacaktır. Yukarıda ise 3850 seviyesinin üzerinde kapanışlar görmeden pozitif bir durum söz konusu olmayacaktır. Diğer yandan RSI indikatörüne baktığımızda aşırı satım bölgesine oldukça yakın 27.9 seviyelerinde olduğunu görmekteyiz.
Genel olarak ABD endekslerine baktığımızda ise Dow Jones %1.62, S&P500 %1.72 ve Nasdaq %1.8 oranında değer kaybederek günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde takdirsel tüketim %0.28 ve sağlık %0.48 oranında değer kaybederek en az düşüş yaşayan sektörler olurken enerji %6.53 ve sanayi %2.81 ile en çok değer kaybeden sektörler oldular. S&P500 endeksinde ise sağlık %0.54 ve gayrimenkul %1.18 oranındaki kayıpları ile değer kaybının az olduğu sektörler arasında yer alırken enerji %6.75 ve takdirsel tüketim %2.29 düşüş ile en kötü performansı sergileyen hisseler oldular. Endekste dikkat çeken hisseler arasında sırasıyla %8.6 ve %8.45 oranında değer kaybeden ConocoPhillips ve Schlumberger yer alırken 737 MAX uçak tipinin güvenliği ile ilgili yatırımcıları yanıltmasından kaynaklı $200 Milyon’luk ceza yaptırımı ile karşı karşıya kalan Boeing %5.37 düşüş yaşadı.
İngiltere’nin ekonomiyi canlandırma amaçlı olarak 1972’den bu yana en kapsamlı vergi indirimlerini gerçekleştirmesi, yüksek enflasyon oranlarına yol açabileceği ile ilgili endişeleri arttırmasının yanı sıra küresel durgunluk korkularının etkisiyle, Avrupa endekslerinde de sert satışlar görüldü. Euro Stoxx 50 %2.29, FTSE100 ve DAX endeksleri %1.97 oranında değer kaybı yaşadı. FTSE100 endeksinde sadece sağlık sektörü %0.82 oranında primlenerek günü pozitif sonlandırmayı başarırken enerji %5.37, gayrimenkul %4.61 ve hammadde %4.05 oranında değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular. DAX endeksinde ise temel tüketim %0.34 ile nispeten az değer kaybeden sektör olurken takdirsel tüketim %3.78 ve sağlık %2.32 düşüş yaşayarak en kötü performansı sergileyen sektörler oldular.
Bu gün ABD tarafında açıklanan Eylül ayı bileşik PMI verisi 46.1 beklentisinin üzerinde 49.3 olarak gelirken hizmet PMI verisi 45.5 beklentisinin üzerinde 49.2 olarak gerçekleşti.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Fed faiz kararı sonrası ABD hazine tahvil getirilerinde hızlı yükseliş ve reel getirilerin 2010’dan bu yana en yüksek seviyelere ulaşması USD endeksinde alımların devamını sağladı. JPY’de dün yapılan müdahaleye rağmen, EUR ve GBP’de bugün derinleşen satışlar USD endeksinin yakın dönem zirvelerini tazelemesinde etkili oldu. ABD açılışı sonrası hızlanan alımlar sonucu USD endeksi 113.200’e ulaşırken, EUR/USD 0.9670’e geriledi. İngiltere’de yeni hükümetin, büyümeyi destek amaçlı vergi indirimlerine yönelmesi GBP’de 3.50% bölgesinde değer kaybına etki etti.
Spot altın, USD’de değer kazancının yanı sıra, ABD tahvil getirilerinde yükselişin etkisiyle satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. Hafta genelinde $1,680 bölgesine yükselişlerde satışla karşılaşan altın, bugün risk algısının zayıflaması, USD talebi ve küresel tahvil getirilerinde yaşanan sert yükselişin ardından bir kez daha satış görerek $1,640 bölgesine gerileyerek Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü. Haftalık bazda 1,6%’lık kayıp yaşayan altın, son altı haftanın beşinde değer kaybı gösterdi.
Getirilerde hızlı yükselişin değerlemelere etkisi, USD’nin yeni zirve yapması, Fed toplantısında enflasyonla mücadele adına ekonomide belli miktar yavaşlamanın tolere edilebileceğine dair sinyaller ve ABD endekslerinde yıl sonu beklentilerinin aşağı revize edilmesi, petrol talebinin de azalacağı beklentilerine neden olarak sert satışlara etki etti. Dün $86 seviyesini gören Kasım vade WTI petrol kontratı bugün genelinde yaşanan satışlar sonucu $78’e kadar çekilerek Ocak ayından bu yana ilk kez $80 seviyesinin altını gördü.
Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvillerinde dün oldukça yüksek seviyelere ulaşan oynaklık bugün de devam etti. Avrupa seansında yaşanan satışlarla 3,82% seviyesine genişleyen on yıl vadeli tahvil, zayıflayan risk algısına karşılık tekrar alım görerek 3,70% seviyesinin altına daraldı. Günün öne çıkan haberi, yeni İngiliz hükümetinin vergi indirimleri ile ekonomiye destek olma planı sonrası oldukça sert satış gören İngiliz hazine tahvilleri oldu. İki yıl vadeli tahvil, bir günde 50 baz puan genişleyerek 3,95%’ye yükselirken, bu seviye 2008’den bu yana kısa vadeli İngiliz tahvilinin gördüğü en yüksek seviye oldu ve İngiliz Merkez Bankası’nın, bu hafta yaptığı 50 baz puanlık faiz artışına rağmen, bir sonraki toplantıyı beklemeden bir faiz artışına daha yönelebileceği görüşlerini öne çıkardı.
Piyasanın gün genelinde izlediği zayıf seyir Türk hazine eurotahvillerini de olumsuz etkiledi. Dün TCMB’nin faiz indirimine rağmen, alım ilgisinin öne çıktığı tahvillerde bugün satış baskısı gün boyunca artarak devam etti. Tahvil getirileri 25-45 baz puan aralığında genişlerken, beş yıl vadeli kıymet tekrar 10% seviyesinin üzerine genişledi. Hafta genelinde 730-755 bandında işlem gören ülke risk primi bugün yaşanan satışların ardından kapanışı 780 baz puanın üzerinde gerçekleştirdi. Şirket kıymetlerinde lokal ilgisi devam etse de, hazine kıymet getirilerinde yaşanan yükselişe paralel, şirket kıymetlerinde de getiriler genişleme gösterdi.