Güçlü veri zayıf piyasa
Güçlü ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası hisse, emtia ve tahvil piyasalarında eşanlı sert satışlarla haftayı bitirdik. Güçlü emek piyasası şahin Fed’in elini rahatlatırken piyasalardaki durgunluk korkusunu artırıyor.
Fed’in 3 x 75 baz puan faiz artırmasına rağmen emek piyasasının güçlü olması ABD ekonomisinin dirençli olduğunu gösteriyor. Küresel büyümeyi destekleyen bir gelişme. Ancak sürdürülebilir bir durum olduğuna inanmıyoruz.
Parasal sıkılaşmanın büyüme üzerindeki etkisi gecikmeli olarak görülecek. Önceliği enflasyonla savaşmaya veren Fed yavaşlama işaretlerine rağmen para politikasını sıkılaştırmaya devam edecek.
Vadeli piyasalar Fed’in Kasımda 75, Aralıkta 50, Şubatta 25 baz puan artış ile politika faizini % 4,5-%4,75 bandına çekeceğini ve sene sonuna kadar bu seviyede duracağını fiyatlıyor.
Kötü senaryo, önden yüklemeli faiz artışlarına rağmen çekirdek enflasyonun yeterince gerilememesi. Bu senaryoda, Fed ekonomiyi durgunluğa sokmak pahasına politika faizini %5,0 civarına yükseltebilir.
Yarı iletkenler, havacılık, otomotiv, petro-kimya, perakende gibi döngüsel hisselerdeki sert satış piyasaların durgunluk senaryosunu fiyatladığını gösteriyor.
Perşembe günü açıklanacak enflasyon verisi bu konuda önemli ipuçları verecek. Genel beklenti manşet enflasyon gerilerken çekirdek enflasyonun yüksek kalması.
Enflasyon arzu edilen patikaya girmeden, Fed’in ayağını frenden çekmesi beklenmiyor. Bu şahin duruş doğal olarak durgunluk riskini artırıyor.
Türkiye varlıkları para politikasının küresel olarak sıkılaştığı ve jeopolitik risklerin yüksek olduğu bu konjonktürde pozitif ayrışıyor.
Borsa İstanbul sene başından beri %27 dolar bazında getiri ile açık ara en güçlü piyasa. Aynı dönemde Almanya %39, Güney Kore %37, Çin %32, ABD %25 değer kaybediyor.
Türk lirası sene başından beri %28 kayıpla Arjantin pesosundan sonra en çok değer kaybeden para birimi. Ancak yüksek enflasyonla yaşadığımız için bu nominal rakamın anlamı yok. Reel olarak bakıldığında durum çok farklı. Türk lirası ilk dokuz ayda gelişmiş ülkelere göre %19, gelişmekte olan ülkelere göre %9 değer kazanıyor.
Türkiye varlıkları pozitif ayrışmaya devam eder mi? Türk lirasının pozitif ayrışmaya devam etmesi zor gözüküyor. Dünya faizleri artırıp, biz indirirken Türk lirası reel olarak değer kazanmaya devam edemez. Aksi takdirde rekabet gücümüzü kaybederiz, dış dengemiz bozulur.
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!