ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Dünya borsaları, bugün karışık bir seyir ile sonlandı. Ana gündem maddesinin şirket bilançoları olduğu hisse senedi piyasalarında sektörel ayrışmalar ve volatilite yüksek seyrinin sürdürüyor. Dün Ford ve Meta bilançoları gündemin ana maddeleri olurken bugün de yoğun bir bilanço takvimi mevcuttu. Teknoloji şirketlerinden Microsoft ve Alphabet tarafından beklentilerden düşük gelen gelir rakamları Nasdaq ve teknoloji endekslerinde negatif etki yaratırken, Ford tarafından açıklanan finansallarda otomotiv talebinin güçlü olduğu ve fiyatlama gücüne yönelik olumlu mesajlar, sektörün dayanıklılığını artırmış görünüyor. Bilanço takviminin arasında geri plana atılan ekonomik veri takviminde ise ABD tarafından GSYH rakamları geldi ve tüketim kalemi beklentileri aştı, ticaret açığı ise beklentilerden düşük geldi ve yıllık büyümenin beklenti olan %2,4 üzerinde %2,6 gelmesini sağladı. Dayanıklı mal siparişlerinde ise manşet rakam beklenti olan %0,6 seviyesini aşamayıp %0,4 olarak açıklanırken havacılık ve savunma hariç sermaye malları siparişi %0,3 büyüme beklentisinin altında kalarak %0,7 düştü, önceki ayın verisi de %0,4 seviyesinden %0,2 seviyesine revize edildi. Avrupa tarafında da sonraki toplantıya yönelik beklentilerde daha güvercin kalan açıklamalar neticesinde ECB toplantısı sonrası 75 bp faiz artımına rağmen Euro değer kaybetti.
Avrupa borsaları bugün ECB toplantısı sonrası Euro kadar negatif etkilenmedi. Vadeli işlemlerde ABD endekslerindeki satış ile eksiye geçen endekslerden Dax endeksi günü %0,12 değer kazancı ile noktalarken FTSE 100 endeksi %0,25 değer kazandı, Paris CAC40 endeksi ise %0,51 düşüş yaşadı. Dax endeksinde ECB tarafından gelen güvercin kabul edilen mesajlardan gayrimenkul sektörü karlı çıktı ve %4,9 değer kazandı. Negatif tarafta ise temel tüketim ve IT sektörleri göze çarpan sektörler oldular. Düşüşlerde öne çıkan hisselerden Adidas son dönemdeki düşüş trendini sürdürdü ve %2,61 değer kaybetti. Puma da düşüşlere katıldı ve %2,23 değer kaybetti, Mercedes ve Volkswagen de günü %0,22 ve %0,26 düşüş ile noktalayan diğer şirketlerden oldular.
ABD tarafında bugün Caterpillar, Mersk ve Mc donalds ve Mastercard finansalları seans öncesinde karşılandı. Genel olarak iyi giden bilanço döneminde Mc donalds tarafından gelen olumlu rakamlar yeme-içme sektörüne dair pozitif bir tablo çizmiş oldu. Mastercard tüketici harcamalarının güçlü olduğunu vurgularken Caterpillar da özellikle enerji ve ulaştırma sektöründen güçlü bir talep geldiğini vurgulayarak beklentileri aştı. Seans bu açıklamalar sonrasında olumlu başladı fakat sonradan karışık bir seyir izlendi ve kapanışta Apple, Intel ve Amazon bilançoları ile görünüm negatif döndü. Amazon tüketici hem Cloud segmentinde beklentileri karşılayamazken yılın kalanı için beklentilerin aşağı revize edildiği trende katılmış oldu, kapanış sonrası işlemlerde %20 üzerinde değer kayıpları yaşadı. Apple ise Iphone satışlarında beklentileri aşamadı ve özellikle Mac bilgisayar satışları olmak üzere beklentiyi aşsa da düşüşlerden kurtulamadı ve %4 üzerinde değer kaybetti. Seansı Nasdaq teknoloji endeksi %1,63, S&P 500 endeksi %0,61 değer kaybı ile noktalarken Dow Jones özellikle Caterpilların sürükledi sanayi sektörü öncülüğünde %0,61 değer kazandı. Meta açıklamaları sonrası iletişim ve IT sektörlerindeki değer kayıpları ise S&P 500 endeksinin Dow Jones endeksinin gerisinde kalmasına neden oldu.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Avrupa Merkez Bankası, enflasyonu kontrol altında tutmaya kararlı olduğunu belirterek 75 baz puan faiz artışıyla faiz oranını son 10 yılın en yüksek seviyesi olan %1,50’ye çekti. Ekonomik aktvitenin 3. Çeyrekte yavaşlayacağını belirten Lagarde, resesyon riskinin yükseldiğini ifade etti. Son faiz artışı olmadığını belirten Lagarde gelecek toplantılarda faiz oranlarının her toplantıda datalara göre belirleneceğini ekledi. Açıklamalar doğrultusunda ECB’nin önümüzdeki toplantılara dair güvercin olarak yorumlanan mesajları doğrultusunda Euro USD’ye karşı %1 değer kaybederken Euro/USD paritesi 0,9978’e geriledi. Dolar endeksi DXY %0,80 değer kazanarak 110,57 seviyesinden fiyatlanıyor. USD, Kanada Doları karşısında %0,17 değer kazanırken parite 1,3530 seviyesinden işlem görüyor. Son zamanlarda yaşanan politika kaynaklı polemiklerin azalması GBPUSD paritesinde volatiliteyi azaltırken GBP USD karşısında %0,25 değer kaybıyla 1,15 seviyesinden fiyatlanmakta.
Altın, son verilerden sonra tekrar yükseliş yapan USD’ye rağmen sabit seviyelerde seyrediyor. Yıl başından beri %9 kayıp yaşayan Altın gün içinde on fiyatı 1670 ile 1655 arasında olurken altın onsu günü %0,2 düşüşle $1660’dan bitirdi. FED’in gelecek faiz artışında hala konsensus 75 baz puanken altında belirsizlik devam ediyor. ABD’nin rekor düzeyde ham petrol ve yakıt ihracatı açıklamasından sonra petrol dalgalı seyrediyor. ABD’li yetkililer Rus petrolüne getirilecek fiyat sınırlamasını küçültmeyi planlıyor. Çin’in de petrol ihracatını arttırmasıyla global talepte yükseliş bekleniyor. WTI Ham petrol fiyatı %1,33 yükselişle 89,08 USD’den işlem görüyor.
Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvil getirileri Fed faiz artış beklentilerinin düşmesi ile %4’ün altına indi. 10 yıllık ABD Hazine Tahvil getirisi 5,1 baz puan düşüşle %3,9 seviyesinden günü kapattı. Avrupa Merkez bankasını 75 baz puan faiz arttırmasına rağmen Lagarde’ın önümüzdeki toplantılarda faiz artış beklentilerine dair güvercin mesajlar sonrası Avrupa tahvil getirilerinde düşüş yaşandı. İngiltere 10 yıllık tahvil getirisi 17,9 puan düşüşle %3,38 seviyesinde fiyatlanırken Almanya 10 yıllık tahvil getirisi 15,1 baz puan düşüşle %1,95 seviyelerinde fiyatlanıyor. Gelişmekte olan ülke tahvillerinde de değer kazançları mevcuttu, Brezilya getirileri 1,8 puan daralırken Meksika 10 yıllık eurobond getirileri 6,2 puan kadar geriledi. Türkiye 5 yıllık CDS primi 3,37 puan düşüş ile 672 puana gerilerken 5 yıllık eurobond getirileri de %9,33 seviyesinde düne paralel hareket etti.