Ekim ayı enflasyonu aylık %3,5 (Eylül %3,1, Ağustos: %1,5,) ile İş Yatırım ve piyasanın (%3,6) tahminleri ile uyumlu geldi. Buna rağmen düşük baz nedeniyle yıllık enflasyon %85,5 ile yeni bir zirve yaparak 1998 Haziran ayından bu yana gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Aylık enflasyondaki yükseliş ağırlıklı olarak gıda, tütün, giyim ve ev eşyası gruplarından kaynaklandı. Enerji ve gıdayı hariç tutan çekirdek C göstergesi aylık %3,2, yıllık %70,4 artıyor.
Toplamda harcama sepetinin %45’ini oluşturan gıda (%5,1), alkollü içecekler ve tütün (%3,3), giyim ve ayakkabı (%8,3), ev eşyası (%4,4) grupları manşet enflasyonu yukarı çekiyor. Geçtiğimiz aylarda enflasyonu yükselten konut (%2,6), ulaştırma (%2,2), lokanta ve oteller (%2,6), manşetin altında kalsa da halen yüksek seyrediyor.
Çekirdek enflasyon verilerinde son iki ayın aşağı yönlü eğiliminin kısmen bozulduğunu görüyoruz. Aylık çekirdek enflasyonun %3 civarında katılaşması ihtimalinden endişe ediyoruz. Mevsimsellikten arındırdığımız serilere göre C endeksi aylık %3,1 (Eylül %2,7, Ağustos %3,3), B endeksi aylık %3,2 (Eylül %2,7, Ağustos %3,4) ile yükseliyor. B endeksi enerji, tütün ve işlenmemiş gıda fiyatlarını, C endeksi ise enerji, tütün ve tüm gıda fiyatlarını hariç tutuyor.
Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detaylarına göre aylık mal ve hizmet enflasyonu yakınsıyor. Mevsimsellikten arındırdığımız verilere göre altın hariç dayanıklı mal fiyatları aylık %2,7, (Eylül %1,0, Ağustos %2,9) enerji ve gıda dışı mal fiyatları %3,3 (Eylül %1,5, Ağustos %3,0) yükselirken, hizmet enflasyonu aylık %2,8 (Eylül %3,8, Ağustos %3,2) ile geriliyor. Kira enflasyonu, zamları sınırlayan düzenlemeye rağmen, aylık %4,9 artış ile halen çok yüksek seyrediyor.
Aylık fiyat artışlarının güncel eğilimi baz aldığımızda, önümüzdeki 6 aylık dönemde, baz dönem etkisi sayesinde manşet ve çekirdek enflasyonda kayda değer bir gerileme göreceğiz. Kasım ayında sınırlı başlayacak yıllık enflasyondaki düşüşün Aralık-Nisan döneminde 35 yüzde puana ulaşmasını bekliyoruz. Böylelikle 2023’ün ikince çeyreğinde itibaren enflasyonun %45-50 bandına oturmasını öngörüyoruz. Ancak rekor kırmaya devam eden üretici fiyatları enflasyondaki düşüşü sınırlayarak yukarı yönlü riskleri canlı tutuyor. Enerji dışı emtia fiyatlarındaki gerilemeye rağmen yurt içi üretici fiyatları enflasyonu Ekim ayında aylık %7,8, yıllık %158 artış ile serinin başladığı 1983 Ocak ayından beri en yüksek seviyede. Şirketler yeterli talebi gördüğü anda zam yapma eğiliminde.
Para politikasının genişleyici olduğu, seçim arifesinde ilave genişleyici maliye ve gelir politikaları beklediğimiz bir ortamda enflasyonun %40 civarında katılaşacağını öngörüyoruz. Kurun öngörülerimizden yavaş gitmesi ve enerji dışı emtia ürünlerindeki aşağı yönlü eğilime paralel sene sonu enflasyon tahminimizi 2022 için %70’ten %68’e çekiyoruz. Yüksek asgari ücret zammı ve seçim öncesinde genişleyici politikalar beklentimiz nedeniyle 2023 sonu için %40 enflasyon tahminimizi koruyoruz.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist