Dünya borsaları olaylı bir haftayı hasarsız bir şekilde bitirdi. Beklentilerden güçlü ABD tarım dışı istihdam verisine rağmen riskli varlıklar günü sınırlı bir kayıpla bitirdi.
Veri sonrasında 10 yıllık ABD tahvili ve S&P 500, ilk tepki olarak %1 civarı gerilese de, kayıplarının büyük kısmını sonradan geri aldı. İlk tepki olarak %1 yükselen DXY dolar endeksi günü sınırlı kayıpla kapattı.
Güçlü ABD istihdam rakamları bizi şaşırttı. İstihdam piyasasının kademeli olarak soğumasının bekliyoruz. İstihdamın 260bin (beklenti 200bin), aylık ücret artışının %0,6 (beklenti %0,3) gelmesi öngörümüzün tersine emek piyasasının halen güçlü olduğunu gösteriyor.
Güçlü veriye rağmen Fed vadeli fiyatlamalarında önemli bir değişiklik görülmedi. Piyasalar Fed’in faizleri 100 baz puan daha artırdıktan sonra %4,75 – %5,0 bandında durmasını bekliyor.
Borsa İstanbul veri sonrası ilk satış dalgasında %2,5 geriledikten sonra kısmen toparlanarak günü %1,7 aşağıda kapattı. Yükselişe sınırlı oranda katılan banka ve gıda perakendeleri satışta endeksin iki üç katı değer kaybetti. Havacılık pozitif ayrışan tek sektördü. Toparlanmanın sınırlı olması ABD ile aramızdaki saat farkından, satışın sert olması ise elde edilen karların ve kaldıracın yüksek olmasından kaynaklanıyor.
Borsa İstanbul’da pozitif bir açılış bekliyoruz. Tepki gelirse banka hisseleri endekse göre daha güçlü seyredebilir. Endeks için destek ve direnç seviyeleri 4.900 ve 5.030. ABD hisselerinin bizim kapanışımız sonrası toparlaması kadar Şangay ve Hangzu’da pandemi yasaklarının gevşetilmesi de risk iştahını destekliyor. Buna karşın, Çin ekonomisinin yeniden açılması emtia fiyatlarını yukarı çekerek dış ticaret ve enflasyon anlamında Türkiye’nın işini zorlaştıran bir gelişme.
Ereğli için TUT olan önerimizi 41 TL hedef değerle SAT olarak güncelledik. Küresel yavaşlama ve Hindistan’ın ihracat vergilerini kaldırmasının sektörü olumsuz etkilemesini bekliyoruz.
Doğuş Oto için hedef değerimizi 204 TL’ye yükselttik. AL önerimizi koruyoruz.
Bugün hareketlenmesi muhtemel hisseler: Alarko, Anadolu Efes, Emlak GYO, Enka, Global Holding, Mavi, THY, Vestel.
Haberler & Makro Ekonomi |
Yurtiçi hafif araç satışları Kasım ayında yıllık bazda %1.0 azaldı |
ODD verilerine göre, Kasım ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yıla göre ise %36.7 artarak 82.3 bin adet gerçekleşti. Ocak – Kasım döneminde otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre %1.0 oranında azalarak 668 bin adet oldu. Açıklanan Kasım ayı hafif araç satışları 10 yıllık tarihi ortalamanın %3.4 üzerinde oldu. Kasım ayında, yurtiçi binek araç satışları yıllık bazda %37.8 artarken, hafif ticari araç satışları ise yıllık bazda %34 yükseldi. Kasım’da yurt içi hafif ticari araç satışlarındaki büyümenin ana nedeni olarak tedarik koşullarındaki iyileşmenin araç bulunurluğunda sağladığı artış düşünüyoruz. FROTO’nun ayrıca Kasım ayında geçen yıla göre %6,7’den %11’e yükselen pazar payında dikkat çekici bir artış görüyoruz. Sektör oyuncuları 2021’de 737 bin adet gerçekleşen hafif araç talebinin 2022’de 750 – 800 bin adete ulaşacağını öngörüyor. Otomotiv hisseleri için olumlu |
Ajanda & Uyarı Bilgilendirmesi
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!