Aralık ayı enflasyonu aylık %1,2 (Kasım %2,9, Ekim %3,5,) ile İş Yatırım (%2,1) ve piyasanın (%2,6) tahminlerinin çok altında geldi. Düşük aylık artış ve yüksek baz etkisi nedeniyle yıllık enflasyon 20 yüzde puan düşerek ile %64,3 seviyesine geriledi. Yüksek baz etkisi, enerji fiyatlarındaki gerileme ve güçlü Türk lirası nedeniyle önümüzdeki aylarda enflasyondaki gerilemenin devam etmesini bekliyoruz.
Verinin detayları aylık enflasyondaki sert gerilemenin ulaştırma (%-4,1) ve giyim (%-1,3) kaynaklı olduğunu gösteriyor. Bu iki segment aylık rakamı 0,8 yüzde puan aşağı çekiyor. Gıda enflasyonu (%1,9) tarihsel ortalamasının (%2,5) altında seyretse de aylık enflasyonu 0,5 yüzde puan yukarı çekiyor. Tarihsel eğilimlerin oldukça üzerinde seyreden ve harcama sepetinin %36’sını oluşturan konut (%2,8), ev eşyası (%4,6), lokanta-otel (%2,6), sağlık (%5,9) ve eğlence (%2,5) harcama grupları manşet enflasyonu 1,3 yüzde puan yukarı çekiyor.
Mevsimsellikten arındırdığımız serilere göre C (Kasım %2,0, Ekim %3,0) ve B (Kasım %2,8, Ekim %3,1) endeksleri aylık %1,9 yükseliyor. B endeksi enerji, tütün ve işlenmemiş gıda fiyatlarını, C endeksi ise enerji, tütün ve tüm gıda fiyatlarını hariç tutuyor.
Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detaylarına göre aylık mal enflasyonu gerilerken, hizmet enflasyonu görece yukarıda kalıyor. Mevsimsellikten arındırdığımız verilere göre altın hariç dayanıklı mal fiyatları aylık %1,4 (Kasım %2,7, Ekim %2,7), enerji ve gıda dışı mal fiyatları %1,6 (Kasım %1,9, Ekim %3,2), hizmet fiyatları aylık %2,0 (Kasım %2,4, Ekim %2,8) yükseliyor. Aylık kira enflasyonu önceki aylara göre gerilemeye başlasa bile %3,1 ile halen çekirdek enflasyonun çok üstünde seyrediyor.
Aylık fiyat artışlarının güncel eğilimini baz aldığımızda, önümüzdeki dört aylık dönemde, baz dönem etkisi sayesinde manşet ve çekirdek enflasyonda kayda değer bir gerileme göreceğiz. Yıllık enflasyondaki düşüşün Ocak-Nisan döneminde 25 puana ulaşmasını bekliyoruz. Böylelikle 2023’ün ikinci çeyreğinden itibaren enflasyonun %40’ın altına ineceğini öngörüyoruz.
Emtia fiyatlarında gerileme ve kurdaki istikrar sayesinde yavaşlayan üretici fiyatları enflasyondaki düşüşü destekliyor. Yurt içi üretici fiyatları enflasyonu Kasım ayında aylık %0,2 gerileme, yıllık %98 artış ile önceki aya göre çok sert yavaşlıyor.
Ekonomideki yavaşlama, kurun öngörülerimizden yavaş gitmesi ve enerji dışı emtia ürünlerindeki aşağı yönlü eğilime paralel 2023 için %40 olan enflasyon tahminimizi %37,5 olarak güncelledik. Bu tahmin seçimlerin ardından parasal koşulların sıkılaşacağı varsayımına dayanıyor.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist