ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Yeni yıla girerken durgunluk endişeleri ve enflasyondaki seyir üzerinden senaryolar kurulan hisse senedi endeksleri, haftanın son işlem gününde iki ana gündem maddesine dair önemli verileri karşıladı. Tarım dışı istihdam verisinde manşet rakam 203k beklentisini aşarak 223k olarak açıklansa da, ücret artışları ve ek çalışma saatlerindeki düşüşler, istihdam piyasasındaki soğumaya dair işaretler olarak göze çarptı. Perakende sektörünün güçlü bir seyir izlediği aralık istihdam raporunda manşet veride iş gücüne katılım oranı 62,3% olup beklenti 62,2% seviyesini aşarken işsizlik oranı da 3,7% beklentisinin altında %3,5 olarak açıklandı. Günün ikinci önemli ekonomik verisi olan ISM Hizmet PMI anketi, saat 18:00 da geldi, veri manşette 55 seviyesindeki beklentinin oldukça altında 49,6 seviyesinde açıklandı. Verinin alt kalemlerinde yeni siparişler kalemi önceki ay 56 seviyesinden 45,2 seviyesine geriledi ve daralma bölgesine geçiş yaptı. İstihdam endeksi 51,5 seviyesinden 49,8 seviyesine gerilerken fiyat anketi 70 seviyesinden 67,6 seviyesine geriledi. Veri takviminin yoğun olduğu günde ISM anketi ile eş zamanlı olarak dayanıklı ürün siparişleri verisi karşılandı, veride GSYH hesaplamasına giren ve dönemsellikten arındırılmış veri olan savunma, havacılık hariç sermaye malları sipariş rakamları düşüşüne devam etti. Manşet veri ise beklenti olan 1% daralmanın altında kaldı ve 1,8% daraldı. Açıklanan veriler ekonomik yavaşlamanın ciddiyetine ve kalıcılığına işaret ederken talep yönlü zayıflama enflasyon üzerinde de istenen yönde bir etki yarattığını tekrar gözler önüne serdi. Veri maratonunun ardından ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve Fed faiz beklentilerinde aşağı revizeler görüldü, bu gelişmelerin neticesinde de hisse senetleri piyasaları günü ve haftayı sert bir yükseliş ile noktaladı.
Avrupa endeksleri 2023 yılına iyi bir başlangıç yaptı ve haftayı da ABD endekslerinden daha güçlü bir performans ile kapatmayı başardı. Dax endeksi haftanın son işlem gününü 1,2% yükseliş ile kapattı. Siemens Energy %3,53 ile en çok değer kazanan şirket olurken Henkel en çok değer kaybı yaşayan şirket oldu ve %2,34 düşüş yaşadı. Euro Stoxx endeksinde ise %2,8 değer kazancı ile LVMH ve %2,78 yükseliş ile Hermes en yüksekte yer alan şirketlerden olurken, Danone en çok değer kaybeden şirket oldu ve %1,83 düştü.
ABD endeksleri verilerin ardından sert yükseliş ile günü noktaladı, S&P 500 endeksi 3895 seviyesinden %2,28 artış ile kapattı ve 50 günlük ortalaması olan 3904 seviyesinin hemen altında kapanış yaptı. Nasdaq teknoloji endeksi %2,56 yükseliş ile günü noktalarken Dow Jones endeksi %2,13 yükseldi. S&P 500 endeksinde hammaddenin yanı sıra uzun vadeli faiz oranlarına duyarlı sektörler olan IT ve Gayrimenkul sektörleri en iyi performansı gösterdiler. First Solar günü %7,8 yükseliş ile noktalayarak endeksin zirvesinde yer alırken tatil dönemi satışlarında beklentilerden daha iyi performans göstermesi ile beraber Costco, 2020 yılından beri en güçlü yükselişini kaydetti ve günü %7,26 yükseliş ile noktaladı. Yarı İletken sektörünün de sert yükselişler kaydettiği günde Lockheed Martin, Enphase Energy ve son günlerin en çok konuşulan hisselerinden Bath&Body Works listenin en altında yer aldılar ve günü değer kayıpları ile kapatan hisse senetleri arasına girdiler.
Gelecek hafta ABD tarafında 12 Ocak günü TÜFE verisi karşılanacak ve haftanın gündemini oluşturacak. TÜFE haricinde Cuma günü Michigan Güven Endeksi karşılanacak veriler arasında yer alıyor
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Bugün açıklanan makroekonomik verilerden sonra hisse piyasalarında olduğu gibi FX piyasalarında da hareketli bir gün geride kaldı. FED başkanlarından Lisa Cook özellikle saatlik ücret verisinde yaşanan beklenti üzeri yavaşlamanın enflasyon baskısının azalmaya başladığının göstergesi olabileceğini belirtti. Yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü Dolar endeksinde risk iştahındaki artışla beraber aşağı yönlü hareket gözlemlendi. DXY endeksi seansı 930 puan kayıpla 103,91 seviyesinden %1,08 kayıpla tamamladı. G-10 ülkesi para birimlerinden dolar karşısında değer kaybeden bir para birimi bulunmazken, dolar karşısında en çok değer kazanan G-10 ülkesi para birimleri ise %2,53 ile Norveç Kronu, %1,91 ile Avusturalya Doları ve %1,91 ile Yeni Zelanda Doları oldu. Medyan ekonomist beklentisinden daha iyi açıklanan Avrupa Bölgesi TÜFE verisi ve güçsüzleşen Dolar ile EURUSD paritesinde %1,17’lik bir değerlenme yaşandı ve parite 1,0645 seviyesine yükseldi. GBPUSD paritesinde de ABD verileri sonrasında gelen alımlarla beraber volatil bir seans geride kalırken parite 1,2095 seviyesinden %1,57 kazanımla seansı tamamladı.
Verilerden sonra %1,83’lik bir kazanımla $1866 seviyesinden seansı sonlandıran ons altın Perşembe günü yaşamış oldu kayıpların tamamını geri aldı. Ons gümüşte de güçsüzleşen Dolar ile birlikte pozitif bir seans geride kalırken %2,52 kazanımla seansı 23,83’dan sonlandırdı. ABD tarafında açıklanan veriler öncesinde dalgalı bir görünüm seyredilen petrol piyasalarında veri sonrasında pozitif bir görünüm vardı. Açıklanan veriler sonrası sert değer kazançları yaşayan petrol vadelilerinde yükselişler kalıcı olamadı ve kapanış ta WTI Ham Petrol aktif vade %0,08 değer kazanarak 73,72 seviyesinden, Brent Petrol aktif vade ise %0,17 değer kaybı ile 78,55 seviyesinden işlem gördü. Londra Metal Borsası’nda alüminyum %2,28, bakır %2,55 ve çinko %1,70 değer kazandı
Eurotahvil Piyasaları
ABD tarafından açıklanan veriler sonrasında tahvil piyasalarında genele yayılan alımlar gözlemlendi. Almanya 10 yıllık tahvil getirisi 10,3 puan, Fransa 10 ve İtalya ise 11,6 puan düştü. Birleşik Krallık 10 yıllık tahvil getirilerinde ise 7,9 puanlık bir düşüş yaşandı ve %3,466 seviyesine çekildi. ABD tahvillerinde ise 10 yıllık tahvil getirileri 15,5 puan düşerek %3,564 seviyesine geriledi, ABD 2 yıllık tahvil getirisi ise 19,8 puan düşerek %4,26 seviyelerinden işlem gördü. ABD 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil getirileri arasındaki makas 4,5 puan daralma gerçekleşti. Gelişmekte olan ülkelerde de genele yayılan alımlar gözlemlendi, Brezilya 10 yıllık eurobond getirileri 12,5 puan daralırken Meksika kıymet getirilerinde 20,8 puan daralma yaşandı. Türkiye 10 yıllık tahvil getirisi 3,3 puan düşerek %8,76 seviyesinden alıcı buldu. Türkiye 5 yıllık CDS risk primi ise 3 puan düşerek 526,47 seviyesine çekildi.