ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Dün, seans kapanışından sonra bilanço açıklayan Microsoft’un birçok kalemde beklentileri aşmış olmasına karşın gelecek dönem tahminlerinde düşüşe işaret etmesi, güçlü şirketlerin bile resesyondan etkilendiği algısı oluşturarak bugüne negatif alanda başladı. Teknoloji hisselerinin satıştan daha fazla etkilendiği gözlendi. Zayıf açılışın ardından, seans boyunca yukarı yönlü hareket eden endekslerden Dow Jones ve S&P yatay kapanırken Nasdaq negatif alanda kaldı.
S&P 500 endeksi seansı yine 4016 seviyesinde tamamladı. Endekste yer alan on bir sektörden beşi günü kayıpla sonlandırdı. Altyapı %1,36, sanayi %0,53,iletişim %0,36 kayıpla en zayıf sektörler olurken %0,74 yükselen finansallar kayıpları sınırladı. Dow Jones endeksinde ise%0,97 gerileyen enerji ile %0,53 gerileyen ham madde en zayıf sektörler olarak göze çarptı. İletişim %1,39 primle en çok değer kazanan sektör oldu. Dün seans sonrası bilanço açıklayan 3M, beklentinin altında kalan hisse başı kar ve işten çıkarma planları haberlerinin ardından bugün %1,8 değer kaybederek endeksin en zayıf şirketi oldu. Travelers %1,30, Amgen %1,22 kayıpla onu takip etti. Microsoft %0,6 kayıpla günü tamamladı. %2 yükselen Walt Disney ise endeksin en güçlü şirketi olarak öne çıktı.
AT&T bugün bilanço açıklayan şirketler arasında yer aldı. Şirket, 2022 yılı 4. çeyreğinde $0,61 ile $0,56 beklentisinin üzerinde hisse başı kar açıkladı. Söz konusu dönemde toplam gelir ise $31,30 milyar ile $31,39 milyar beklentinin altında kaldı. Seans öncesinde yaklaşık %1,83 yükselişle $19,51 seviyesinde fiyatlanan hisse, günü %6,6 primle tamamladı.
Boeing ise$0,17 hisse başı kar beklentisine karşın $1,71 zarar açıkladı. Gelir rakamı beklenti olan $20,01 milyar seviyesinin altında $19,98 milyar olarak açıklanırken ticari uçak gelirleri $9,22 milyar ile beklenti olan $9,2 milyar rakamını aştı. Seans öncesinde yaklaşık %1,4 kayıpla $208,55 seviyesinde fiyatlanan hisse, günü %0,33 primle sonlandırdı.
Freeport-McMoran 2022 mali yılı 4. çeyreğinde $0,52 ile $0,46 beklentisinin üzerinde hisse başı kar açıkladı. Söz konusu dönemde toplam gelir ise $5,76 milyar ile $5,44 tahmininin üzerinde gerçekleşti. Seans öncesinde yaklaşık %0,3 kayıpla $44,45 seviyesinde fiyatlanan hisse, günü %4,6 primle tamamladı.
FAANG hisseleri; Meta -%1,15, Apple -%0,47, Amazon +%0,89, Netflix %1,14 ve Google -%2,54 performansla işlem gördü.
%0,16 değer kaybeden İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on bir sektörün yedisi günü kayıpla sonlandırdı. Sanayi %1,16, bilgi teknolojileri %1,1, temel tüketim %0,73 kayıpla en zayıf sektörler oldu. %0,86 primle sağlık sektörü ise en güçlü sektör olarak öne çıktı. Endekste en yüksek ağırlığa sahip olan şirketlerden Shell %0,66 gerilerken AstraZeneca %0,93, HSBC %0,62 değer kazandı. Yatay-eksi kapanan Almanya Dax endeksinde on sektörün altısı günü kayıpla tamamladı. %0,64 gerileyen emlak en zayıf sektör olurken onu %0,35 kayıpla sağlık ve isteğe bağlı tüketim takip etti. %1’e yakın değer kazanan iletişim ve altyapı ise kayıpları sınırlayan sektörler oldu. Fresenius SE %2,42, Fresenius Medical %2,31, Adidas %2,17 kayıpla en zayıf şirketler olurken Daimler %2,87 primle endeksin en çok kazandıran şirketi oldu.
Ekonomik veri bakımından sakin olan günde Almanya IFO verileri öne çıktı. İş İlkimi endeksi önceki aya göre 1,6 puan artarak 90,2 ile beklentinin 0,1 puan altında açıklandı. Beklentiler endeksi ise 3,2 puan artışla 85,3 olan beklentinin üzerinde 86,4 oldu. ABD tarafında MBA Mortgage başvuruları %7 artış kaydetti.
Yarın ABD tarafında 4. çeyrek büyüme, kişisel harcamalar, haftalık işsizlik başvuruları, dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışları takip edilecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
ABD ekonomik verileri ile MB bankaları üyelerinin açıklamalarının yön verdiği ve son dönem daha negatif algının hakim olduğu USD endeksi, bir süredir işlem gördüğü 101,500-102,500 bandının alt kısmını bugün de destek olarak kullanarak, Fed toplantısı öncesi sakin sayılabilecek seyrini sürdürdü. Dün açıklanan ABD verilerinin karışık seyrinin ardından, açıklanan bilanço rakamlarının piyasalara olumsuz etki etmesi, Fed’in faiz artışlarını daha düşük hızda devam ettireceği beklentisi ile birleşerek USD’nin güvenli liman algısının da kısmen önüne geçmekte ve bu durum USD’nin, risk algısı zayıfladığında dahi sınırlı ilgi görmesine neden oluyor. Hafta başında ECB üyelerinden gelen şahin açıklamaların 1,0920 seviyesine yükselttiği EUR/USD, bugün de bu seviyeyi test etmesine rağmen, yine haber akışının sınırlı olması sonucu yukarı kırılım sağlayamadı.
Spot altında 2022 sonunda başlayan güçlü performans Ocak ayı genelinde de hakim olurken, $1940 bölgesinde öne çıkan direnç etkili olmaya devam ediyor. ABD tahvil getirileri ve USD’nin son günlerde daha dar bantta işlem görmeleri spot altının da yukarı hareketinin önüne geçiyor. Gün içinde yüksek oynaklık göstererek $1920-1945 bandında işlem gören altın, ABD seansı genelinde alıcılı işlem görürken, seans sonlarına doğru artan alımlar ile gün içi zirvelerini tazeleyerek kapanış sağladı.
$82 seviyesinin üzerinde son dönemde kalıcılık sağlamakta zorlanan Mart vade WTI petrol kontratları dün yine bu bölgeden gelen satışların ardından $80 seviyesinin altına çekilerek zayıf kapanış yaparken, bugün açıklanan ABD petrol stok verisine kadar dar sayılabilecek bir bantta işlem gördü. Beklentinin altında kalan artış fiyatları destekleyerek $81,20 seviyesine ulaşılmasına ve gün içi zirvelerin görülmesine etki etse de, risk algısının zayıf seyri fiyatlara olumsuz yansıdı, seansın kalanında iki yönlü işlemlerin ardından kapanış $80,50 bölgesinde oldu.
Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvil getirileri dün açıklanan ABD verilerinin önce daha ılımlı, ardından daha olumsuz ekonomik koşullara işaret etmesi sonrasında daralma gösterirken, bugün son dönemde bulunulan bantların içinde kararsız seyir izlendi. Yüklü hazine ihraç takvimi ve şirketlerin de bilanço açıklamaları sonrasında ihraca çıkması hazine tahvil getirilerini yukarı çekerken, piyasanın risk algısında yaşanan değişimler ve resesyon beklentileri tahvillere talep getirerek getirilerde yükselişlerin alımla karşılaşmasını sağlıyor. On yıl vadeli tahvil %3,42 seviyesinden gördüğü satışların ardından %3,49 seviyesine genişlerken, beş yıl vadeli ihraca gelen güçlü talep diğer vadelere de etki ederek getirilerin tekrar daralmasını sağladı ve %3,45 bölgesinde kapanış gerçekleşti.
Türk hazine eurotahvillerinde karışık seyir izlendi. Yakın ve uzak vadede hafif alımlar getirileri daraltırken, on yıl bölgesinde iniş çıkışlı seyir izlendi. Hacimler yine on yıl bölgesinde kuvvetli olurken, kıymetler dar bir aralıkta işlem görmeye devam etti. Beş ve on yıl vadeli tahviller sırasıyla %9 ve %9,65 bölgesinde günü noktaladı, ülke risk primi de düne göre beş baz puan artarak 560 oldu.
Şirket tarafında, uzun aranın ardından yoğun ihraç aktivitesi öne çıkıyor. İki sene aradan sonra ihraç piyasasına gelen Eximbank’ın 2026 vadeli yeni tahvili ikinci piyasada güçlü açılışın ardından yatay işlem gördü. Getiriler, ihraç seviyesine göre kırk baz puan daralarak %9,20 bölgesinde kapanış yaptı. Bir diğer ihraçta Ziraat Bankası’nın 2026 vadeli USD borçlanması olurken, 10% seviyesinde başlayan talep toplama, %9,75 getiri ile $500 milyon borçlanılarak gerçekleşti. İhraca talep, Eximbank ihracının hafif altında kalmasına karşılık, lokal ilgisi biraz daha güçlü oldu.