ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarının hayal kırıklığı yaratan görünümleri ve enflasyonun gevşeme belirtileri göstermesiyle birlikte daha küçük faiz artışları spekülasyonu üzerine hisse senetlerini haftanın son iş gününde pozitif işlem gördü.
Piyasalar, Fed’in takip ettiği enflasyon göstergelerinin Aralık ayında bir yıldan fazla bir sürenin en yavaş yıllık hızına indiğini ve harcamaların düştüğünü gösteren verilerde teselli buldu. Michigan Üniversitesi raporuna göre, ABD enflasyon beklentilerinin Ocak ayı sonlarında gerilemeye devam ederek tüketici duyarlılığını artırmaya yardımcı olduğunu gösterdi.
Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyon ve istihdama ilişkin son verilerden cesaret aldığını ancak ekonominin resesyon riski altında olduğunu kabul ettiğini söyledi. Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, son derece belirsiz ekonomik görünüm nedeniyle Fed’i önümüzdeki hafta beklenen bir faiz artırımının ardından bir sonraki hamlesinin sinyalini vermekten kaçınmaya çağırdı.
Endekslere baktığımızda Dow Jones %0.08, S&P500 %0.25 ve Nasdaq %0.95 oranında değerlenerek haftayı sonlandırdılar. Dow Jones endeksinde finans %1.44 ve hammadde %1.46 oranında primlenerek en iyi performansı sergilerken enerji %4.44 ve sağlık %0.96 oranında düşüş yaşayarak günü negatif sonlandıran sektörler oldular. S&P500 endeksinde takdirsel tüketim ve gayrimenkul sırasıyla %2.27 ve %0.94 oranında değerlenerek en çok primlenen sektörler olurken enerji %1.99 ve sağlık %0.69 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergileyen sektörler oldular.
Tesla ve Meta sırasıyla %10.99 ve %3.01 oranında değerlenerek Nasdaq endeksini Ağustos ayından bu yana en uzun yükseliş serisine girmesini sağladı. Ancak son birkaç gün içinde Microsoft ve Texas Instruments’ın endişe verici açıklamalarının ardından çip üreticisi Intel’den gelen oldukça karamsar görünümler yükselişleri baskılamaya devam ediyor.
American Express bu yılki gelir ve kazançların analistlerin tahminlerinin çok üzerinde artacağını tahmin etmesiyle %10.54 oranında değerlenirken Chevron, 75 milyar $’lık dev bir hisse geri satın alma programıyla yatırımcıları şaşırttıktan sadece birkaç gün sonra hayal kırıklığı yaratan bilanço sonuçları sonrası %4.44 değer kaybetti. Colgate-Palmolive geçen yılın sonunda beklenenden daha az kişisel bakım ve ev ürünü sattığını açıklamasıyla %5.22 düşüş yaşadı. Goodyear Tire & Rubber, zayıf talep ve artan enflasyon karşısında yaklaşık 500 kişiyi işten çıkaracaklarını söyledikten sonra günü %3.65 düşüş ile tamamladı. Dünyanın en büyük oyuncak üreticilerinden biri olan Hasbro, hayal kırıklığı yaratan bir yılbaşı alışveriş sezonunun ardından işgücünün %15’ini çıkaracağını söyledi ve %8.11 oranında değer kaybetti.
Avrupa tarafında ise yatay pozitif seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0.1, FTSE100 endeksi %0.05 ve DAX %0.11 oranında primlendi. FTSE100 endeksinde gayrimenkul ve enerji %1.45 ve %1.18 oranında yükselerek en çok değerlenen sektörler olurken hammadde %0.63 ve temel tüketim %0.41 oranında değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular. DAX endeksinde ise takdirsel tüketim %1.08 ile en çok primlenen sektör olurken alt yapı ve sanayi sektörleri sırasıyla %1.21 ve %0.61 oranında düşüş yaşayarak en kötü performansı sergileyen sektörler oldular.
Haftaya Pazartesi piyasalar ABD tarafında Chicago PMI verilerini ve Ocak ayı tüketici güveni verilerini takip edecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin analist beklentilerine paralel açıklanması ve Michigan Tüketici Hissiyatı verisinin beklentilerin hafif üzerinde açıklanması ile sert fiyat hareketleri seyredilen DXY endeksinde 102 direncinin üzerindeki alımlarda kalıcılık sağlanamasa da desteğe yakın bir seviyede 101.93 seviyesinden işlem gördü. Veride Fed faiz kararı öncesinde ABD’de Dallas Fed İmalat İşletme Endeksi verisi takip edilecek. G-10 ülkesi para birimlerinden Dolar karşısında değer kazanan para birimleri %0.26 ile Japon Yeni, %0.15 ile Kanada Doları ve %0.06 ile Yeni Zelanda Doları olurken, en çok değer kaybeden para birimleri ise -%0,33 ile İsveç Kronu, -%0.19 ile Danimarka Kronu ve -%0.18 ile Euro oldu.
Spot altında Fed faiz kararı öncesinde haftanın son işlem gününde spot altında yatay bir seyir vardı. Ons altın seansı yatay $1.929 seviyesinden tamamlarken $24 seviyesinde güçlü bir dirençle karşılaşan gümüşte geri çekilme iznlendi ve değerli metal %1.38 değer kaybetti. İki hafta ardından Opec+ ve Fed faiz kararı öncesinde petrol piyasaları haftayı zararla tamamladılar. WTI Petrol Aktif Vade %1.90 değer kaybederek $79.48 seviyesinden işlem görürken Brent Petrol Aktif Vade ise %1.19 değer kaybederek $86.43 seviyesinde günü sonlandırdı.
Eurotahvil Piyasaları
FED faiz kararı öncesinde tahvil piyasalarında genele yayılan alıcılı bir görünüm izlendi. ABD 10 yıllık tahvil getirileri 2.2 puan artışla %3.52 seviyesine yükselirken, 2 yıllık tahvil getirilerinde ise 2.5 puanlık bir artış vardı ve getiri seviyesi %4.207 oldu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi ile 2 yıllık tahvil getirisi arasındaki makas 69.5 seviyesinde. Diğer gelişmiş ülke tahvil getirilerinde Fransa 2.9 puan, Almanya 3.2 puan, İtalya 6.2 puan ve İspanya ise 4.9 puan yükseldi. Gelişmekte olan ülke tahvil getirilerinde ise karışık bir görünüm vardı. Türkiye 10 yıllık tahvil getirileri 1.4 puan yükseldi ve %9.05 seviyesinden işlem görürken 2 yıllık tahvil getirilerinde 0.8 puanlık bir düşüş gözlemlendi. Türkiye 5 yıllık ülke risk primi ise 1.4 puan düşerek 554.1 seviyesine geriledi.