Geçtiğimiz hafta teknoloji sektöründen Microsoft ve Intel’in hayal kırıklığı yaratan bilanço açıklamalarına rağmen Ocak ayındaki yükseliş hareketini sürdüren endeksler haftayı 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerinde kapatmayı başarırken, bir önceki hafta olduğu gibi Nasdaq performans olarak S&P 500’ün önünde yer aldı. Tesla’nın +33% değer kazanarak öne çıktığı Nasdaq haftayı +4.3% yukarıdan kapatırken S&P 500’deki yükseliş +2.5%’e ulaştı. Artan resesyon olasılığına rağmen beklentilerin üzerinde açıklanan dördüncü çeyrek büyüme ve Dayanıklı Mal Siparişleri verileri, ve kredi kartı şirketlerinden American Express’in tüketici harcamalarında gerileme görmediği açıklamalarının etkisinde sektörel olarak tercihe bağlı tüketim ve teknoloji şirketleri geçtiğimiz hafta endekslerdeki yükselişte başı çeken isimler oldular. Şirket bazlı gelişmelerde ise Çin piyasasında gerçekleştirdiği fiyat indirimleri ardından yoğun talep ile karşılaştığı belirtilen Tesla (TSLA), açıkladığı yıl sonu bilançosunda ciro beklentilerini karşılayamamasına rağmen 2023 yılı geneli için Musk’ın çizdiği pozitif tablonun etkisinde haftayı +33% değer kazanarak kapattı. Çip sektöründe Intel’in bilançosuna rağmen tekrardan 500 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşan Nvidia (NVDA) ve tüketici harcamalarındaki kuvvetli seyire paralel 2023 ciro ve EPS beklentileri yükselten kredi kartı şirketlerinden American Express (AXP) ve Capital One (COF)’da haftayı +12% üzeri yükselişlerle sonlandırdılar.
Yeni yıl tatili ardından Çin piyasalarının tekrardan açıldığı Asya seansında Amerika vadeli kontratlarları Cuma günkü kapanışlarına göre hafif negatif seviyelerde işlem görmekte. FED’in 25 baz puanlık faiz adımlarına geçmesinin ana beklenti olduğu Çarşamba günkü FOMC toplantısına ek olarak ekonomik veri takviminin yoğun olduğu bir haftaya başlamaktayız. Çarşamba günü Ocak ayına ait ISM İmalat (Beklenti 48.0) ve haftanın son işlem günü Tarımdışı İstihdam verileri (Headline Beklenti +185k) ve yine Ocak ayına ait ISM Servis Endeksinin (Beklenti 50.5) veriler arasında öne çıkması beklenirken, devam eden bilanço açıklamalarında da piyasa fiyatlamalarını etkileyebilecek nitelikte şirket açıklamaları bulunmakta. Geçtiğimiz hafta yılın son çeyreğinde beklentileri karşılayamayan ve 2023’ün ilk çeyreğince gerilemekte olan PC talebine paralel zarar açıklayabileceği uyarısı yapan Intel’in ardından AMD’nin Salı günkü bilançosuna ek olarak özellikle Perşembe seans kapanışı ardından vadeli kontratların baz alındığı Nasdaq 100 endeksinde toplamda 27% ağırlığa sahip Apple, Amazon, Google, ve Qualcomm yıl sonu rakamlarını açıklayacaklar. Teknoloji tarafındaki bilançolara ek olarak sanayi sektöründen de önemli şirketlerin yıl sonu rakamlarını açıklayacakları haftanın öne çıkabilecek şirketlerini aşağıda görebilirsiniz;
Salı – Pfizer (PFE), McDonalds (MCD), General Motors (GM), Caterpillar (CAT), Exxon Mobil (XOM), Advanced Micro (AMD)
Çarşamba- Meta Platforms (META), Qorvo (QRVO)
Perşembe- ConocoPhillips (COP), Honeywell (HON), Ford (F), Apple (AAPL), Alphabet (GOOGL), Qualcomm (QCOM), Amazon (AMZN), Starbucks (SBUX)
Teknik olarak bakıldığında geçtiğimiz hafta 200 günlük ortalamasının üzerinde kapanışlar gerçekleştirmeyi başaran S&P 500 endesi haftayı 1 yıllık 50% FIBO seviyesinin üzerinde kapatmayı başardı. Geçtiğimiz beş aylık dönemde endeksin geçmekte zorlandığı 50% FIBO direncinin üzerindeki hareketlerde 4200’e kadar önünün açık olduğu S&P 500 özelinde RSI 70 seviyesine yaklaşmakta. Alt tarafta Bollinger orta bandına denk gelen 3940 seviyesine kadar önemli bir desteğin bulunmadığı S&P 500’de FOMC ve önemli bilançolar öncesinde endeksin hareket alanının genişlediği görülmekte. Geçtiğimiz hafta olduğu gibi performans açısından S&P 500’ün önüne geçen Nasdaq ise Cuma günkü seansta son bir yıllık dönemde ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapanış gerçekleştirdi. 11850-12000’ e denk gelen FIBO ve trend üst bandına kadar ilk etapta momentumun devam edebileceği Nasdaq’ta da RSI’da aşırı alım seviyesine yaklaşmaktayız. Alt tarafta 10800-10900 seviyelerinin altında kapanış görmedikçe olası düzeltmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.
Cüneyt Akdemir