Piyasalar, Federal Rezerv’in enflasyona karşı savaşında faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması gerekebileceği fikrine kapılmasıyla günü karışık olarak sonlandırdı.
Wall Street, beklentinin oldukça üzreinde gelen tarım dışı istihdam verisi ardından ABD’li yetkililerin şahin açıklamaları ile birlikte, bu ayın başındaki %5’in altında olan Fed’in en yüksek oranına ilişkin tahminleri yeniden ayarlayarak yaklaşık %5,2’ye getirdi. Ayrıca piyasalar, Mart ayında merkez bankasının yalnızca bir kez daha zam yapması beklenilirken, birdenbire en az üç faiz artırımı daha yapılacağı iddiasıyla karşı karşıya kalıyor.
Bu nedenle, gelecek haftaki tüketici fiyat endeksi, Fed’in on yıllardır en agresif sıkılaştırma döngüsünün ortasında enflasyonu dizginleme yeteneği için bir önemli bir veri olacak. Çekirdek TÜFE, ya Fed’in kısıtlayıcı bölgeye daha fazla girmesi gerektiğine işaret edeceğini ya da politika yapıcıların enflasyon beklentilerinin çıpasını güvence altına almak için kaydettiği ilerlemeyi yansıtacak.
Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, merkez bankasının bir durgunluğu tetiklemeden enflasyonu kontrol edebilme ihtimalinin arttığını, ancak fiyat baskılarının hafiflemesini sağlamak için kilit faiz oranının %5’in üzerine çıkması ve orada kalması gerektiğini söyledi. Eski Hazine Bakanı Lawrence Summers ise mali piyasalarda enflasyon konusunda rehavetin oluştuğu ve Fed’in yatırımcıların şu anda beklediklerinden daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç duyabileceği konusunda uyardı.
Ekonomik cephede, ABD tüketici hissiyatı, mevcut koşullara ilişkin daha iyimser görüşlerin ağır basmasıyla Şubat ayı başlarında bir yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.
Verimlerdeki artış, Nasdaq 100’ün de bu yılki en kötü haftasını geçirmesiyle, teknoloji alanında büyük baskı oluşturdu. S&P 500 küçük kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi. Momentum eksikliği, güçlü bir rallinin ardından konsolidasyona da bağlandı.
Nasdaq günü %0.61 oranında değer kaybederek tamamlarken Dow Jones %0.5 ve S&P500 %0.22 oranında değerlendi. Dow Jones endeksinde %2.1 ile enerji en çok primlenen sektör olurken onu %1.37 ile sağlık takip etti. İletişim servisleri ve IT ise sırasıyla %1.4 ve %0.65 oranında düşüş yaşayarak günü negatif sonlandıran sektörler oldular. S&P500 endeksinde enerji %3.92 ile en iyi performansı sergilerken takdirsel tüketim %1.22, iletişim servisleri %0.89 ve IT %0.55 oranında düşüş yaşadı.
Kurumsal haberlerde, Lyft, beklenenden önemli ölçüde daha düşük kar öngördükten ve müşterileri çekmek ve elde tutmak amacıyla fiyatları düşüreceğini söyledikten sonra rekor düzeyde %36.44 oranında düşüş yaşadı. Expedia Group yöneticileri, mevcut çeyrekte seyahat talebi için iyimser bir görünüm sunarak, şirketin dördüncü çeyrek sonuçlarının beklenenden daha zayıf olmasının ardından yatırımcıları rahatlatmasına karşın %8.55 oranında değer kaybetti.
Piyasalar ayrıca son jeopolitik gelişmeleri de takip etti. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby’ye göre ABD savaş uçakları, yetkililerin “sivil uçuş güvenliğine makul bir tehdit oluşturduğunu” belirlemesinin ardından Alaska üzerinde 40.000 fitte uçan bir nesneyi düşürdü. Konuya yakın kaynaklara göre ABD, yönetimin askeri destekli küresel bir balon casusluk programıyla bağlantılı olduğunu öne sürdüğü Çinli şirketleri ihracat kara listesine eklemeye hazırlanıyor.
Avrupa endekslerinde ise negatif bir görünüm hakimdi Euro Stoxx 50 %1.23, FTSE100 %0.36 ve DAX %1.39 oranında düşüş yaşadı. FTSE100 endeksinde sadece enerji ve sağlık sırasıyla %2.84 ve %0.71 oranında değerlenerek günü pozitif sonlandırırken IT %2.71 ve hammadde %2.49 oranında değer kaybederek en çok düşüş yaşayan sektörler oldular. DAX endeksinde ise sektörlerin tamamı günü negatif sonlandırırken en çok %2.51 ile gayrimenkul ve %3.18 ile takdirsel tüketim oldu.
Haftaya Pazartesi önemli bir veri açıklanmazken Salı günü ABD enflasyon verisi bütün piyasaların takibinde olacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Fed yetkililerinden art arda gelen şahin açıklamalar terminal faiz oranının yükselmesine ve doların diğer G10 para birimleri karşısında güçlenmesine neden oldu ve DXY bu haftayı 0,66% primle 103,60 seviyesinde tamamladı. Bugün açıklanan Michigan tüketici güven endeksi şubat ayında 65 beklentisinin üzerinde, 66,4 olarak açıklandı. Beklenenden iyi gelen istihdam verisi nedeniyle CAD, diğer G10 para birimleri arasında pozitif ayrışıyor. 0,81% gerileyen USDCAD paritesi, günü 1,3347 seviyesinde tamamladı. Petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş NOK’un dolar karşısında değerlenmesine neden oldu ve USDNOK paritesi 0,27 gerileme ile 10,14 seviyesinde işlem gördü. Dolar karşısındaki en zayıf G10 para birimi ise SEK oldu. 1,25% primlenen USDSEK paritesi 10,46 seviyesine yükseldi. Diğer majör para birimlerinde ise EURUSD, 0,54% kayıpla 1,0680, GBPUSD 0,53% kayıpla 1,2056 ve AUDUSD 0,22% kayıpla 0,6921 seviyesine geriledi. Gelişen ülke para birimleri de çoğunlukla dolar karşısında zayıf bir seyir izlerken, Brezilya Reali ve Şili Pesosu pozitif ayrışarak dolar karşısında değer kazandı.
Gün içerisinde 1850 ile 1872 arasında dalgalanan ons altın, güçlenen dolara rağmen günü 0,16% primle 1864 seviyesinde tamamladı. Benzer şekilde ons gümüş de 0,30% primlenerek 22,02 seviyesine yükseldi. Rusya’nın kendisine yönelik uygulanan yaptırımlara cevap olarak petrol üretimini azaltma kararı alması petrol fiyatlarında sert yükselişe neden oldu. WTI 2,24% primle 79,81, Brent petrol ise 2,38% primle 86,51 seviyesine yükseldi.
Eurotahvil Piyasaları
Beklenenden iyi açıklanan ABD tüketici güveni verisi, ABD tahvillerinin getirilerinde verim eğrisi boyunca yükselişe neden oldu. 2 yıllık tahvil getirisi 4 puan artışla 4,52%, 10 yıllık getirisi 8 puan artışla 3,74% seviyesine yükseldi. Diğer gelişen ülke tahvillerinde ise, Birleşik Krallık 10 yıllık tahvil getirisi 10 puan artışla 3,39%, Almanya 10 yıllık getirisi 6 puan artışla 2,36% ve İtalya 10 yıllık getirisi 9 puan artışla 4,20% seviyesine yükseldi. Gelişmiş ülke tahvillerine paralel olarak gelişen ülke eurotahvillerinde de satıcılı bir seyir hâkim oldu. Türkiye hazine eurotahvillerinin getirileri ise eğri boyunca 10-15 puan yükseldi. 5 yıllık getirisi 12 puan artışla 9,26%, 10 yıllık getirisi 10 puan yükselişle 9,23% ve 25 yıllık tahvil getirisi 15 puan artışla 9,35% seviyesine yükseldi. 11 puan yükselen 5 yıllık ülke risk primi günü 554 seviyesinde tamamladı.