FED Başkanı Powell’ın yaptığı konuşmada faiz patikasına yönelik yeni ipucuları vermediği geçtiğimiz hafta, ekonomik ve şirket bazlı haber akışında rahat bir hafta geçiren endekslerde kar realizasyonları ağır basarken, S&P 500 haftayı -1.1% ve Nasdaq ise -2.4% değer kayıplarıyla sonlandırdı. COVID önlemlerinin gevşetildiği Çin piyasasında artan talep ve Rusya’nın kendisine yönelik yapılan yaptırımlara karşı açıkladığı arz kesintisi ve OPEC’in bu kesintiye karşılık sessiz kalması petrol fiyatlarının +8.5% yükselmesine neden olurken, paralelinde enerji şirketleri de geçtiğimiz hafta endekslerden pozitif ayrışan tek sektör oldu. Şirket bazlı gelişmelerde ise sağlık sektöründen Danaher (DHR)’in COVID ilaçlarının üretiminde Moderna ve Johnson&Johnson ile sözleşme bazlı çalışmakta olan Catalent (CTLT)’i satın alacağına yönelik çıkan haberlerin etkisinde Catalent haftayı +25% yükselişle sonlandırdı. Geçtiğimiz hafta ayrıca sigorta şirketlerinden Everest Re (RE) açıkladığı yıl sonu bilançosunda EPS rakamı beklentilerin üzerinde kalırken, şirketin kar marjında devam eden kuvvetli seyire paralel geçtiğimiz hafta +11% değer kazanırken hisse fiyatı da tarihi zirvesine ulaştı. UBER’in rakibi konumundaki Lyft (LYFT) beklentilerin altında kalan yıl sonu rakamlarına ek olarak ilk çeyrek için verdiği görünümün analist beklentilerinin de altında kalmasıyla geçtiğimiz hafta piyasalar tarafından cezalandırılırken haftayı -40% düşüşle sonlandırdı. Son dönemin popüler yazılımı ChatGPT’ye 2019 yılında yatırım yapan Microsoft (MSFT)’un kısa süre önce $10 milyara yükselttiği yatırımını kendi arama moturu Bing’e entegre ettiği haberinin açıklandığı geçtiğimiz hafta, arama moturu piyasasının 93%’üne sahip olan Alphabet (GOOGL)’in piyasaya sürdüğü kendi versiyonu olan Bard’ın yoğun eleştirilere maruz kalmasıyla Google -10% değer kaybetti.
Ekonomik veri akışının öne çıkacağı yeni haftaya başlarken, Kansas City Chiefs’in galibiyetiyle “boğa” sinyali alan hisse senetlerinde, Amerika-Çin arasındaki gerilimi arttırmaya aday hava araçları haberlerinin etkisinde vadeli kontratlar Asya piyasalarında binde beş oranında negatif seviyelerde işlem görmekte. Makro tarafta Salı günü açıklanacak Ocak ayına ait Tüketici Enflasyon rakamlarına ek olarak Çarşamba günü yine Ocak ayı öncü Perakende Satış verileri haftanın önemli gündem maddeleri olacak (Piyasa beklentileri ekte). FED Bölgesel Başkanları’nın ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılacakları etkinliklerde ekonomik görünüm ve FED faiz beklentilerine yönelik yapacakları açıklamaların takip edileceği hafta, FED’in iki numaraları ismi Williams’ın Salı günü TSİ 22:05’teki konuşması öne çıkabilir. Şirketler nezdinde ise yıl sonu bilanço açıklamalarında sona yaklaşılırken, hafta içerisinde S&P 500’den piyasa etkisi sınırlı olması beklenen 61 şirketin yıl sonu rakamları yayınlanacak. Haftanın öne çıkabilecek bilanço açıklamalarını aşağıda görebilirsiniz;
Salı – Airbnb (ABNB)
Çarşamba – Biogen (BIIB), Albemarle (ALB), Cisco Systems (CSCO)
Perşembe – Applied Materials (AMAT), Zebra Tech (ZBRA), Datadog (DDOG)
Teknik olarak bakıldığında geçtiğimiz hafta kar realizasyonlarının baskın olduğu S&P 500 endeksinin 2023 yılı yükseliş trendini devam etmekle beraber, alt tarafta 4040-4050 Bollinger Orta Bandı destek konumunu korumakta. Bu seviyenin altında bir kapanışla 3945’deki 200 günlük ortalama ve ardından 3880-3900 aralığındaki 50 günlük ortalamanın gündeme geleceği endekste yükseliş hareketi de teknik anlamda sona erecektir. Üst tarafta 4200’deki FIBO seviyesinin direnç seviyesi olarak takip edileceği endekste, yeni alım için ilk etapta 4160 ve üzeri kapanışlar beklenmeli. Nasdaq endeksi ise yükseliş kanalı içerisinde hareket etmeye devam etmekle beraber 11500 Bollinger Orta Bandı ve 11400’deki 200 günlük ortalama destek seviyeleri olarak öne çıkmakta. Momentumun gerilediği endeksin tekrardan 2023 yılı zirvesini test edebilmesi için ilk etapta 12000 seviyesinde kapanış beklenmesi gerekmekte.
Cüneyt Akdemir