ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Wall Street’in tahmin edilenden daha sıcak enflasyon verilerine tepkisi, Federal Rezerv’in enflasyonu düşürme mücadelesinde kat etmesi gereken uzun bir yol olduğuna dair artan korkuların doğruluğunu gösteriyor ve bu da yumuşak iniş ihtimalini daha zayıf gösteriyor.
Kişisel tüketim harcamaları göstergesindeki beklenmeyen hızlanma, enflasyonun süregelen yüksek risklerinin altını çizdi. Ayrıca esnek harcamalar, işgücü piyasasının olağanüstü gücüyle birleştiğinde, Fed’in enflasyonu %2 hedefine ulaştırmasını zorlaştırabilir. Bugün açıklanan diğer veriler, ABD tüketici duyarlılığının bir yılın en yüksek seviyesine çıktığını, yeni konut satışlarının ise tahminleri aştığını gösterdi.
Swaplar şu anda Fed’in sonraki üç toplantısında 25 baz puanlık artışları fiyatlıyor ve zirve oranıyla ilgili tahminler Temmuz’a kadar yaklaşık %5,4’e yükseldi.
Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, en son enflasyon raporunun, politika yapıcıların enflasyonun tekrar aşağı inmesini sağlamak için “biraz daha fazlasını yapması” gerektiği gerçeğiyle tutarlı olduğunu belirtti. Boston’daki mevkidaşı Susan Collins, merkez bankasının faiz oranlarını yeterince kısıtlayıcı bir seviyeye getirmek için artırmaya devam etmesi gerektiğini ve oranları “uzatılmış” bir süre boyunca orada tutması gerekebileceğini söyledi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, “Şimdi hızlı hareket edin, güvenilirliği yeniden tesis edin” dedi.
Merkez bankasının başlangıçta artan fiyatlara yavaş tepki vermesini eleştiren yeni bir araştırmaya göre, yetkililerin enflasyonu yenmek için oranları yüzde 6,5’e kadar yükseltmesi gerekebilir. Bir makalede, politika yapıcıların aşırı iyimser bir bakış açısına sahip olduğunu ve fiyatları kontrol altına almak için biraz ekonomik sıkıntıya girmeleri gerekeceğini savunuyor.
Diğer yandan Azalan kazançlar ve ağır borç yükü ile karşı karşıya kalan şirketler, bilançolarının sağlığını iyileştirmek için hissedarlarına yapılan temettü ödemelerini azaltıyolar. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, bu yıl şimdiye kadar Dow Jones Endeksi’ndeki 17 kadar şirket temettülerini kesti.
Teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100, Hazine iki yıllık getirisinin 2007’den beri en yüksek seviye olan %4.8’i görmesiyle %1.69 düşerken S&P500 %1.05 ve Dow Jones %1.02 oranında değer kaybederek günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde hammadde sektörü %1.05 oranında değerlenerek günü pozitif sonlandırırken sanayi %2.11, IT %1.38 ve iletişim servisleri %1.32 oranında düşüş yaşayarak en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. S&P500 endeksinde ise yine hammadde %0.65 ile endekste en çok primlenen sektör olurken IT %1.77, gayrimenkul %1.82 ve iletişim servisler%1.56 oranında değer kaybederek en çok değer kaybeden sektörler oldular.
Kurumsal haberlerde Boeing, 787 Dreamliner’ın teslimatlarını bir gövde bileşeniyle ilgili bir dokümantasyon sorunu nedeniyle durdurduktan sonra %4.8 oranında değer kaybetti. Carvana, Wall Street’in ikinci el araba perakendecisi için beklediğinden çok daha büyük bir zararla açıklamasının ardından %20.54 oranında düşüş yaşadı. Beyond Meat, beklentileri aşan satışlarla yükseldi ve bitki bazlı et üreticisi, karlı olma hedefine doğru ilerlemesini göstermesinin ardından %10.15 oranında primlendi.
Jeopolitik cephede, ABD, küresel imalat tedarik zincirlerinde dalgalanabilecek bir hareketle, Rus yapımı alüminyumun yanı sıra ülkede eritilmiş veya dökülmüş metalle yapılan alüminyum ürünlerin ithalatına %200 tarife uygulayacak. Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin ve diğer ülkeleri Rusya’ya maddi destek sağlamamaları konusunda uyardı ve bu tür eylemlerin yaptırımlardan kaçınmak anlamına geleceğini ve “çok ciddi sonuçlara yol açacağını” söyledi.
Avrupa endeksleri haftanın son iş gününde ABD endekslerine paralel bir şekilde satıcılı seyretti. Euro Stoxx 50 endeksi %1.86, FTSE100 endeksi %0.37 ve DAX %1.72 oranında değer kaybederek günü sonlandırdı. FTSE100 endeksinde enerji %0.65 ile en çok değerlenen sektör olurken temel tüketim ürünleri %0.30 oranında primlenerek ikinci sırada yer aldı. Hammadde ve takdirsel tüketim sektörleri sırasıyla %2.13 ve %1.61 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. DAX endeksinde buluna bütün sektörler günü değer kaybederek sonlandırırken temel tüketim %0.49 ve finans %0.51 oranında düşüş yaşayarak en az değer kaybeden sektörler olurken gayrimenkul %5.03 ve takdirsel tüketim %2.78 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergileyen sektörler oldular.
Haftaya Pazartesi ABD tarafında dayanıklı mal siparişleri piyasalar tarafından takip edilen veri olacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Fed’in favori enflasyon göstergesi olan PCE verisi, ocak ayında, beklentinin üzerinde yükseldi. Geçtiğimiz günlerde ABD ekonomisinin hala güçlü kalmaya devam ettiğini gösteren verilerin gelmesiyle Fed politika faizinin daha yüksek bir seviyede zirve yapacağına yönelik oluşan beklentiler, PCE verisinin ardından yeniden güçlendi. Böylece piyasa fiyatlamalarına göre, Fed politika faizinin 5.25% seviyesinde zirve yapması bekleniyor. Daha yüksek politika faizi beklentileri doların diğer para birimleri karşısında güçlenmesine neden oldu ve DXY 0,58% primle 105,20 seviyesine yükseldi. Bütün G10 para birimleri dolar karşısında değer kaybetse de EUR ve CAD pozitif ayrıştı, JPY ve AUD ise en çok değer kaybeden G10 para birimi oldular. EURUSD 0,42% değer kaybederek 1,0552 seviyesine gerilerken USDCAD 0,43% artışla 1,3609 seviyesine yükseldi. USDJPY, Japonya Merkez Bankasının yeni başkanından gelen, destekleyici politikalara şu an için devam edilmesi gerektiğini vurgulayan açıklamalar nedeniyle 1%’in üzerinde primlenerek 136,40 seviyesine yükseldi. AUDUSD, güçlenen doların yanında enerji dışı emtia fiyatlarında görülen gerilemenin de katkısıyla 1,18% kayıpla 0,6726 seviyesine geriledi. Majör para birimlerine paralel olarak, gelişen ülke para birimleri de çoğunlukla dolar karşısında değer kaybetti.
Güçlenen dolar ve yükselen tahvil getirilerinin satış baskısına neden olduğu ons altın, bugün 0,58% değer kaybederek 1811 seviyesine geriledi. Daha yüksek beta ile işlem gören gümüş ise 2,61% değer kaybederek 20,75 seviyesine gerilemiş durumda. PCE verisinin ardından sert düşen petrol fiyatları sonrasında kayıplarını geri aldı ve günü 1%’in üzerinde primle tamamladı. WTI 1,60% primle 76,60, Brent petrol ise 1,36% primle 83,33 seviyesine yükseldi.
Eurotahvil Piyasaları
PCE verisinin beklentinin üzerinde artmasıyla ABD tahvilleri belirgin şekilde değer kaybetti. 2 yıllık ABD tahvilinin getirisi 11 puan yükselişle 4,80%, 10 yıllık ABD tahvilinin getirisi ise 7 puan yükselişle 3,95% seviyesine yükselmiş durumda. Diğer gelişmiş ülke tahvillerinde ise, Birleşik Krallık 10 yıllık tahvil getirisi 7 puan artışla 3,65%, Almanya 10 yıllık tahvil getirisi 6 puan artışla 2,53% ve İtalya 10 yıllık getirisi 5 puan yükselişle 5,42% seviyesine yükseldi. Gelişen ülke tahvillerinde de genel olarak satış baskısı hâkim oldu. Türkiye hazine eurotahvillerinin getirisi eğri boyunca yükseldi. 5 yıllık hazine eurotahvilinin getirisi 14 puan artışla 9,63%, 10 yıllık getirisi 9 puan artışla 9,46% ve 25 yıllık getirisi 12 puan artışla 9,38% seviyesine yükseldi. 5 yıllık ülke risk primi ise günü 5 puan artışla 576 seviyesine tamamladı.