Şubat ayı enflasyonu aylık %3,1 (Ocak: %6,6) ile İş Yatırım (%3,0) ve piyasanın (%3,4) tahminlerinin arasında geldi. İTO verilerine göre İstanbul enflasyonu aylık %3,8 olarak açıklanmıştı. Yıllık enflasyon, yüksek baz etkisi nedeniyle, 2,5 yüzde puan düşerek %55,2 seviyesine geriledi.
Harcama sepetinde ağırlığı %33 olan gıda (%7,3) ile lokanta ve otel (%4,1) fiyatlarındaki artış, toplam 2,1 yüzde puan katkı ile, manşet enflasyonun yükselişinin ardındaki temel neden. Sepette ağırlığı ufak olan eğitim grubu (%5,7) özel okul zamlarıyla manşet enflasyonun çok üzerinde artıyor.
Kurun baskılanması ve enerji fiyatlarının artmaması sayesinde harcama sepetinde ağırlığı %40’ı geçen, ulaştırma (%2,6), ev eşyası (%1,9) ve konut (%1,3) gruplarının manşet enflasyona katkısı 0,8 yüzde puan ile sınırlı kaldı. Giyim ve ayakkabı (%-1,8) mevsimsel nedenlerle, tarihsel ortalamanın (%-4,1) altında da olsa, geriledi.
Mevsimsellikten arındırdığımız serilere göre C endeksi %2,5, (Ocak: %7,2), B endeksi %2,9 (Ocak: %6,6) yükseldi. B endeksi enerji, tütün ve işlenmemiş gıda fiyatlarını, C endeksi ise enerji, tütün ve tüm gıda fiyatlarını hariç tutuyor.
Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri gıda harici kalemlerde gerilemeyi teyit ediyor. Ama halen tarihsel ortalamaların çok üzerinde %2,5-%3,0 bandında bir katılaşma görüyoruz. Mevsimsellikten arındırdığımız verilere göre altın hariç dayanıklı mal fiyatları aylık %2,8 (Ocak: %4,9), enerji ve gıda dışı mal fiyatları %1,6 (Ocak: %4,2), hizmet fiyatları aylık %3,2 (Ocak: %11,1) yükseldi. Aylık kira enflasyonu benzer bir eğilim ile aylık %2,7’ye geriledi.
Aylık fiyat artışı yüksek olmasına rağmen, önümüzdeki üç aylık dönemde, yüksek baz etkisi sayesinde manşet ve çekirdek enflasyonda senelik gerileme devam edecek. Önümüzdeki üç aylık dönemde yıllık enflasyonun 12 yüzde puan düşerek Mayıs ayında %43’e gerilemesini bekliyoruz.
Yurt içi üretici fiyatları enflasyonu Şubat ayında aylık %1,6 ile yavaşladı. Emtia fiyatlarındaki gevşeme ve kurdaki istikrar manşet fiyat artışını sınırlıyor. Ancak elektrikli teçhizat (%6,9), motorlu kara taşıtı (%4,6), metalik olmayan mineraller (%4,3), mobilya (%3,6) ve gıda (%3,6) gruplarındaki yüksek fiyat artışları rahatsız ediyor.
Şubat verisinin beklentimize yakın gelmesine rağmen deprem sonrası yaşanan arz sorunları ve devam eden finansal baskılama nedeniyle 2023 için %40 olan enflasyon tahminimizi %43 olarak güncelliyoruz. Bu tahmin seçimlerin ardından parasal koşulların görece sıkılaşacağı varsayımına dayanıyor. Mevcut politikaların devam ettiği senaryoda yıllık enflasyonu %52 olarak tahmin ediyoruz.
Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist