Finans sektöründe bölgesel bankalarda başlayan krizi kontrol altına almak adına atılan adımlara rağmen volatilitenin devam ettiği hisse senedi endekslerinden S&P 500 mega-cap teknoloji şirketlerindeki alımların öncülüğünde haftayı +1.4% yükselişle sonlandırırken, Nasdaq endeksi ise +4.4% değer kazandı. Sektörel olarak teknoloji ve kriz nedeniyle geri çekilen faiz arttırım beklentileri ardından temettü verimleriyle dikkat çeken kamu şirketleri endeksteki pozitif harekette öncü olurlarken, ortalama 6% gerileyen finans sektörüne ek olarak bankacılık kriziyle artan resesyon ihtimalinin etkisinde son onbeş ayın dibine gerileyen petrol fiyatlarına paralel enerji sektörü şirketleri ortalama -7% değer kaybettiler. Şirket bazlı hareketlerde Silicon Valley Bank ve Signature Bank’e el konulması ardından sektördeki diğer bankalara yönelik sağlanan kısa vadeli finansman seçeceğine rağmen geçtiğimiz hafta içi boyunca özellikle bölgesel bankalar özelinde hareketlilik devam ederken, endekste haftalık bazda en fazla değer kaybeden ilk on şirketin dokuzunu yine bölgesel bankalar oluşturdu. SVB ve Signature Bank ardından en fazla spekülasyona maruz kalan First Republic Bank (FRC) aralarında JP Morgan, Bank of America, Citigroup’un da yer aldığı 11 büyük bankanın sağladığı $30 milyarlık mevduat desteğine rağmen haftayı -71% değer kaybıyla sonlandırırken, bankanın ek sermaye ihtiyacı için ek hisse satışı planladığı haberi Cuma kapanıştan sonra yayınlandı. First Republic Bank’ın kredi notu hafta sonunda Moody’s tarafından junk kategorisine düşürülürken, Wedbush analistleri hissedeki hedef fiyat beklentilerini $5’a kadar düşürmüş durumda. Finans sektöründe yaşanmakta olan güven kaybına rağmen haftayı artı seviyelerde kapatan Nasdaq’ta ise, nakit durumu kuvvetli mega-cap teknoloji şirketlerine yönelen yatırımların etkisinde aralarında Alphabet (GOOGL), Microsoft (MSFT), Nvidia (NVDA), ve Advanced Micro Devices (AMD)’ın bulunduğu endekste ağırlığı yüksek şirketler pozitif ayrışmanın ana nedeni oldular. Teknoloji şirketlerine ek olarak piyasadaki artan güvenli liman arayışında Cuma günü $2000’a dayanan Altın’ın etkisinde de sektörün lideri konumundaki Newmont Mining (NEM)’de haftayı +14%’lük yükselişle sonlandırdı. Geçtiğimiz haftanın öne çıkan bilanço açıklamaları arasında ise FedEx (FDX) 2022 yılında açıkladığı tasarruf adımlarına paralel son çeyrek için açıkladığı hisse başı karlılıkta analist tahminlerinin üzerinde kalırken, önümüzdeki çeyrekle beraber bir yıllık döneme ait karlılık hedefinin piyasadaki hisse başına $13-14’lık beklentinin üzerinde $14.60-15.20 olarak beklediğini açıkladı ve Cuma günkü seansta +10% değer kazandı.
Haftasonunda Avrupa’daki finansal krizin merkezi haline gelen İsviçre bankası Credit Suisse (CS)‘in $3.2 milyar karşılığında bir diğer İsviçre bankası UBS tarafından satın alındığı açıklanırken (Cuma kapanış itibariyle CS’in piyasa değeri $8 milyardı), İsviçre Merkez Bankası’da UBS’e Credit Suisse’in operasyonlarında kullanılmak üzere $100 milyarlık likidite sağladı. FED’in diğer Merkez Bankalarıyla dolar swap işlem aralığını sıklaştırdığı haberine rağmen, bölgesel bankaların FDIC tarafından tüm mevduatların iki yıl boyunca garanti kapsamına alınması talebine ve Credit Suisse-UBS anlaşmasında sıfırlanacak AT1-ek sermaye benzeri tahvillerin finans sektörüne yönelik soru işaretlerini arttırdığı Amerika piyasalarında endeks vadeli kontratlarında yatay hareketlilik söz konusu. Haftanın endeksler açısından en kritik gelişmesi olarak ise üyelerin önümüzdeki dönem beklentilerini güncelleyecekleri noktalı tablonun da yayınlanacağı Çarşamba günkü FED faiz kararı öne çıkmakta. Ay başında FED vadeli kontratlarında 50 baz puanlık artış fiyatlanırken, finans sektöründe yaşanmakta olan kriz nedeniyle 25 baz puanlık faiz indiriminden faizlerin sabit tutulacağı analist beklentilerine kadar piyasalar açısından kararın net olmadığı toplantı da baz senaryo olarak 25 baz puanlık artış öne çıkmakta. FOMC kararı dışında önemli ekonomik verinin bulunmadığı hafta, bilançolar arasında da piyasaları etkileyebilecek nitelikte bir şirket açıklaması bulunmamakta.
Teknik olarak bakıldığında S&P 500 hareketli ortalamalarının üzerinde tutunmayı başaramazken haftayı 3936’daki 200 günlük hareketli ortalamasının altında kapattı. 3970’deki Bollinger orta bandının üzerindeki kapanışlarda S&P 500’ün önündeki ilk direnç olarak 4000’deki 50 günlük hareketli ortalama öne çıkarken, endeksin 2023 zirvesi konumundaki 4200 testi için 4060 üzeri kapanışlar görülmesi gerekmekte. Henüz momentumun yükseliş hareketini teyit etmediği endekste, 3900 altındaki kapanışlarda ise 3750’ye kadar kuvvetli bir destek bulunmadığı göz ardı edilmemeli. Mega-cap’lerin önderliğinde S&P 500’e göre teknik açından daha iyi görüntü sergileyen Nasdaq’ta ise 11800 üzerindeki kapanışlarda 12400’lü seviyeler kadar önemli direnç bulunmamakta. Alt tarafta ise 11400-11500 aralığındaki 50-200 günlük hareketli ortalamalar ve Bollinger Orta bandı endekste destek konumunda – bu seviyelerin altındaki kapanışlarda 2022 dip seviyesi öncesinde 11000 Nasdaq’ta kritik olacaktır.