ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
22 Mart Çarşamba günü ABD piyasaları FED faiz kararı ile yön buldu. Bankacılık krizi sonrası faizin sabit kalmasına dair beklentiler oluşsa da daha ağır basan 25 baz puan artış ihtimali gerçekleşti. Faizartışı beklentiye paralel olsa da açıklamadaki detaylar ve Powell’ın konuşması piyasayı çok mutlu etmedi. Powell’ın enflasyonda düşme sinyali görene kadar faiz artışlarının devam edeceğini belirtmesi ve açıklama metninde güçlü iş gücü piyasasından bahsedilmesi şahin mesajlar olarak algılandı. FED açıklaması sonrasında ilk tepki olarak yükselen endeksler, primlerini korumayı başaramadı. Özellikle Powell’ın açıklamalarında daha şahin bir tonu yansıtması endekslerdeki satış baskını arttırdı. Günlük değer kaybı üç endekste de %1,60 seviyelerinde gerçekleşti. Kapanış itibariyle Dow Jones 200 günlük ortalamanın altına gerilemiş oldu. S&P 500 endeksi ise 200 günlük ortalamasının hemen üzerinde kapanış yapmayı başardı.
Dow Jones endeksinde tüm sektörlerde görülen değer kaybı özellikle endüstri, takdirsel tüketim ve enerji sektörlerinde %2’nin üzerinde gerçekleşerek dikkat çekti. En az değer kaybeden sektör temel tüketim sektörü oldu. Nike, Boeing, Walgreens ve Travelers %3 ve üzeri değer kayıplarıyla endekste en çok gerileyen hisseler olarak takip edildi. S&P 500 endeksinde de tüm sektörler günü negatif tarafta kapattı. En çok değer kaybeden sektörler %2 ve üzeri kayıplarla emlak, finans, takdirsel tüketim ve enerji sektörleri oldu. Sorunlu bankalar arasında yer alan First Republic Bank %15,5 değer kaybıyla bankacılık krizinin etkilerini endekse yansıtmaya devam etti. Seans kapanışı sonrası bankanın notu Fitch tarafından BB’den B’ye düşürüldü. Apple %0,9, Amazon %1,9, Alphabet %1,5 ve Meta %1,2 değer kaybıyla günü tamamladı. Son dönemde diğer sektörlerin önünde gitmeyi başaran yarı iletken sektöründe AMD ve Nvidia %1-1,5 civarı primle günü artıda kapatmayı başardı.
Avrupa piyasaları FED faiz kararı öncesi daha temkinli bir havada hafif pozitif bir seyirle seansı tamamladı. DAX, CAC 40 ve FTSE 100 endekslerinde hafif primli kapanışlar görüldü. İngiltere’de açıklanan enflasyon beklentilerin üzerinde gelerek dikkat çekti. Aylık bazda %0,6 artış beklentisine karşın %1,1 ve yıllık bazda %9,9 beklentisine karşın %10,4 seviyesinde açıklandı.
DAX endeksinde temel tüketim ve ham madde sektörleri %1’in üzerinde primlerle öne çıkarken emlak sektöründe %4,6 oranında düşüş dikkat çekti. Zalando, Covestro, Henkel ve Siemens %1,5-2 arası primlerle endekste en çok kazandıran hisseler oldu. Vonovia şirketinin hisseleri Morgan Stanley tarafından notu düşürüldükten sonra %4,6 değer kaybetti. Commerzbank ve Deutsche Bank %2 civarı değer kayıplarıyla en çok gerileyen hisseler arasında yer aldı. İngiltere FTSE 100 endeksinde temel tüketim, sağlık ve finans sektörleri en çok değer kazanan sektörler olurken emlak sektörü %3,5 değer kaybederek kapanış yaptı.
Yarınki veri takviminde ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, yeni konut satışları ve Chicago FED endeksi yer alıyor. Ayrıca TSİ 15:00’da İngiltere’de faiz kararı takip edilecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
FED beklentilere paralel olarak 25baz puan artış kararı alırken önümüzdeki toplantı için de artış sinyali verdi. Noktasal grafiklerde ise değişiklik yok. Başkan Powell’ın konuşmasında ise bu toplantıda faiz artışı yapmama konusunun gündeme geldiğini ancak artışın artış kararının daha güçlü olduğunu söyledi. FED vadelilerine göre sene sonunda yapılacak olası faiz indirim fiyatlaması artarken Dolar endeksi faiz kararı sonrasında 102 psikolojik sınırından destek almaya çalışıyor. G10 para birimlerinin tamamı dolara karşı değer kazanırken EUSDUSD %1 primle 1.09 seviyesini test ediyor. Dolar endeksi ve tahvil getirilerindeki geri çekilmeye paralel olarak altın yaklaşık $25 primle $1965 seviyesinden işlem görürken 14 günlük RSI indikatörü de aşırı alım bölgesine giderek yaklaşıyor. Gümüş fiyatları ise tekrar $23 sınırına ulaşmış durumda. $22.30 seviyelerinde kesişen 50 ve 100 günlük ortalamalar olası bir geri çekilmede takip edilecek güçlü destek noktaları olacaktır. Haftalık petrol stokları verisine göre ham petrol stoklarında 1.8 milyon varil azalma beklentisine karşılık yaklaşık 1.1 milyon varil artış açıklanırken benzin stoklarında ise beklentilerden daha fazla bir geri çekilme vardı. Benzin stokları 2.3 milyon varil azalma beklentisine karşılık 6.4 milyon varil azalmış. Stok azalmasına ek olarak dolar endeksindeki geri çekilme aktif vade ham petrol fiyatını tekrar $70 seviyesinin üzerine attı ve %1.8 primle $70.90 seviyelerinden işlem gördü. Brent petrol tarafında da benzer bir hareket söz konusu.
Eurotahvil Piyasaları
Bankacılık krizinin gündemdeki yerinin azalmasıyla beraber FED beklentilere paralel olarak 25 baz puanlık artış açıklarken FED noktasal tablolarda ise önemli bir değişiklik yok. Mayıs ayı için yine artış sinyali verilirken FED vadelileri ise sene sonunda faiz indirim fiyatlamasını daha kuvvetli yapıyor. ABD tahvil getirilerinde ise 10 yıllık getirilerde yaklaşık 20 baz puanlık geri çekilme var ve 10 yıllık tahvil getirisi 3.43 seviyelerinde seyretti. Avrupa tahvillerinde ise FED etkisini yarın daha net takip edilecek ancak genel olarak Avrupa kıymetlerinde satıcılı bir gün vardı. 2 yıllık ABD tahvil getirisi ise FED kararına daha güçlü tepki verdi ve yaklaşık 25 baz puan geri çekilme ile tekrar %4 seviyesinin altına geldi. Türkiye’de hazine kıymetlerinde önemli bir değişim olmazken 10 yıllık kıymet %8.60 getiri seviyesinden işlem gördü. 5 yıllık CDS ise hafif artışla 546 seviyesindeydi.