Amerika bankacılık sektöründe yaşanmakta olan krizin etkilerinin henüz belirsiz olduğunu belirten FED’in genel beklenti dahilinde 25 baz puanlık faiz arttırımına gitttiği geçtiğimiz haftayı endeksler, kriz ortamında düşük borçluluk oranları ve kuvvetli nakit pozisyonları nedeniyle güvenli liman talebinin adresi olan FANG+ şirketlerinin etkisinde artı seviyelerden kapatmayı başardılar. Gayrimenkul ve kamu hizmetleri sektörlerine ek olarak bankalarda devam eden volatilitenin etkisinde finans sektörünün endeksin gerisinde kalan performans gösterdiği haftayı S&P 500 +1.4% yukarıdan kapatırken, Nasdaq’taki değer artışı +1.7% olarak gerçekleşti. Nasdaq’ın öncü olan performansına paralel teknoloji ve telekom sektörlerinin ağırlığının 35%’e yaklaştığı S&P 500’de Apple (AAPL) ve Microsoft (MSFT) toplam ağırlıklarıysa 13.3%’le tarihi zirvesine yükselmiş durumda. Şirket bazlı hareketlerde ise Bank of America analistleri tarafından ilk çeyrekte şifre paylaşımına yönelik önlem alınan önlemlerin etkisinde abone sayısında beklentilerin üzerinde artış bekledikleri Netflix (NFLX) +8.2% değer kazandı. Bugün ve yarın bilanço açıklayacak şirketlerden Carnival Cruises (CCL) ve Micron Technologies (MU) ise piyasadaki karamsar beklentilerin aksine analistler tarafında yukarı yönlü sürpriz yapabilecek şirketler olarak gösterilmeleriyle haftayı +8% yükselişle sonlandırdılar. S&P 500’de haftanın kaybedenleri arasında ise yine bölgesel bankalar öne çıkarlarken, SVB ve Signature Bank ardından en fazla spekülasyona maruz kalan First Republic Bank (FRC) -46% geriledi. Şirket satın almalarında geçtiğimiz sene Microsoft’un $75 milyar karşılığında anlaşmaya vardığı oyun şirketi Activision (ATVI)’a yönelik İngiltere’deki Rekabet Kurulu’nun Activision oyunlarının diğer oyun konsollarında yayınlanmaya devam edeceği açıklaması ardından itirazını hafifletti. Avrupa ve Amerika Rekabet Kurulları’nında benzer karar alabileceği ve Microsoft’un hisse senedi başına $95’lık teklifinin hedeflendiği gibi Haziran sonunda sonuçlanacağı beklentisiyle Activision hisse senetleri haftayı +6.8% yukarıdan kapattı.
2023’ün ilk çeyreğini sonlandıracağımız hafta, Avrupa’da Credit Suisse ardından Deutsche Bank hisse senetlerinde yaşanmakta olan düşüşün yarattığı tedirginliğe ragmen, Amerika’da bankalara yönelik acil likidite seçeneklerinin genişletilebileceği açıklamalarına paralel vadeli kontratlarda +0,5% pozitif hareketlilik görülmekte. Haftanın makro takviminde FED’in yakından takip ettiği enflasyon göstergelerinden Cuma günü açıklanacak olan Şubat ayı PCE verisinin (Çekirdek Beklenti +0.4% aylık, +4.7% yıllık) öne çıkması beklenmeli. Ekonomik verilerin yanında bir sonraki adımı merakla beklenen FED nezdinde ise 2023 yılında oy veren ekipte yer alan üyelerin ajandalarının dolu olduğu bir hafta var önümüzde. Hafta sonunda Minneapolis FED Başkanı Kashkari henüz etkilerini görmek için erken olduğu ancak bankacılık sektöründeki krizin ekonomiyi resesyona bir adım daha yaklaştırdığı uyarısında bulundu. Hafta içerisinde de FED yönetim kurulunda yer alan dört üyeye ek olarak FED’in iki numaralı ismi NY FED Başkanı Williams’ın bankacılık sektöründeki kriz ve FED’in faiz politikasına yönelik yapabilecekleri açıklamalar gündemde üst sıralarda yer alacaktır.
Şirketler özelinde Carnival (CCL) ve Micron Technologies (MU)’in bilanço açıklamalarına ek olarak, geçtiğimiz hafta stratejik opsiyonların değerlendirilmesi adına Lazard ile anlaşan First Republic Bank’te yaşanacak gelişmeler finans sektörüne ek olarak piyasaları etkilemeye devam edecektir.
Teknik olarak bakıldığında geçtiğimiz hafta belirttiğimiz 50 günlük ortalamasını test etmesine rağmen üzerinde kapanış gerçekleştiremeyen S&P 500’de, 3930’daki 200 günlük hareketli ortalama destek görevini korumakta. Haftayı 3950’deki Bollinger orta bandının üzerinde kapatan endekste 200 günlük ortalamanın altında 3850 trend desteğine kadar geri çekilmenin devamı beklenebilir. Üst tarafta ise 50 günlük ortalamaya denk gelen 4020’nin üzeri kapanışlar endekste 4150-4200 aralığının testinin önünü açacaktır. Finans sektöründeki krizde piyasalarda kuvvetli mali yapıları nedeniyle güvenli liman olarak yatırımcıların tercih ettikleri mega-cap teknoloji hisse senetlerinin etkisinde teknik olarak S&P 500’e göre daha kuvvetli duran Nasdaq tarafında 11900 trend çizgisinin üzerindeki hareketlerde ilk hedef 12400’deki FIBO direnci olacaktır. Endekste destek seviyeleri olarak 50 günlük ortalamaya denk gelen 11500’deki Bollinger orta bandı ve altında 11380’deki 200 günlük hareketli ortalama takip edilebilir – 11100 altında kapanış görmedikçe Nasdaq’taki geri çekilmeler alım fırsatı oluşturmakta.
Cüneyt Akdemir