ABD’de fabrika siparişleri verilerinin düşük gelmesiyle resesyon beklentileri arttı. Bunun paralelinde dolar endeksinde gevşeme ve faiz artışı beklentilerinde azalma gerçekleşti. Bakır/Altın rasyosundaki gevşemenin de göstermiş olduğu risk iştahının azalmasıyla altın fiyatlarına pozitif yansıyan negatif hava, bankacılık krizi ile birlikte güç kaybeden doları piyasada daha da zayıflattı.
Bugün İngiltere’de PMI verileri açıklanacak. Beklenti 52,2.
ABD tarafında da PMI verileri açıklanacak, ayrıca tarım dışı istihdam verileri de bugün açıklanacak. Sırasıyla beklentiler 54,5 ve 200K.
Dün açıklanan ‘JOLTS’ verileriyle birlikte dolar endeksinde bir gevşeme yaşandı ve günü 102,0 seviyelerinde açan endeks günü 101,5 seviyelerinde kapattı. Endeks 101,6 seviyelerinde hareketine devam ediyor.
Dolar gelişmekte olan ülkeler para birimlerine karşı daha zayıf bir performans gösterse de hem gelişmekte olan ülkeler para birimleri hem de G10 ülkeleri para birimlerine karşı karışık seyrediyor.
Dolar endeksi gevşemeye devam ettikçe güçlenen EURUSD paritesi 1,096 seviyelerine kadar yükseldi ve seyrine bu noktalarda devam ediyor. Paritenin güçlü seyrini takip ederken hem hareketli ortalamaların üzerinde olmasını hem son 1 yılın en yüksek noktasına çok yakın olmasını hem de 1,10 seviyelerindeki Bollinger üst bandının direnç oluşturabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Dolar endeksinin gevşemesi ve risk iştahının azalmasıyla ‘güvenli liman’ algısı ile yükselen ons altın dün 1985 seviyelerinden başladığı hareketini 2025 seviyelerinin de üzerini test ettikten sonra gün sonunda 2020 seviyelerine gelmişti. 2025 seviyelerinde seyrini sürdüren ons altının 13 ayın zirvesinde olduğu, hareketli ortalamaların üzerinde fiyatlandığı unutulmamalı ve 2075 seviyesindeki tarihi zirvesi ile 2050 seviyelerindeki Bollinger üst bandının direnç olabileceği göz önünde bulundurulmalı.