ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
12 Nisan 2023 Çarşamba günü majör Avrupa endekslerinde risk iştahındaki artışla beraber primli harketler izlense de ABD endeksleri kapanışa doğru eksiye geçti. FED’in 3 Mayıs toplantısında para politikası için yön belirleyeceği ve piyasanın yakından izlediği enflasyon verisi TUFE-CPI’in beklenti ve bir önceki ay’a göre neredeyse son 2 yılın en düşük seviyesine gerilemesi piyasalarda risk iştahının artış göstermesine sebep olsa daFED toplantı tutanaklarında ise yetkililerin bankacılık krizi sonrası görüşlerinde yumuşamaya gittiğini gösterirken Mayıs ayı toplantısı için krizin ekonomik aktivite ve enflasyon üzerindeki olası etkileri ve veriler çerçevesinde faiz artırımı düşünüleceğini ve 2023 ‘ün sonlarına doğru hafif bir resesyon beklentileri olduğunu açıklaması endekslerde kayıplara yol açtı. Piyasa, FED’in 3 Mayıs’ta 75% olasılıkla 25 baz puanlık faiz artışı gerçekleştirmesini beklerken, bu yıl pivot oranın 5,00 -5,25% seviyesinde olması fiyatlanmakta. Temmuz sonrasındaki toplantılarda da ilk ciddi indirim adımının gelebileceği bugünkü şartlara göre öngörülse de FED bu sene faiz indirimine gitmeyebilir. S&P 500 için teknik olarak ilk direnç seviyesi bollinger üst bandı olan 4167 olduğu için buranın kırılması durumunda 4200 direnci karşımıza çıkacak ve ana trend için 4300 en önemli seviye olarak karşımıza çıkmakta. Destek seviyesi olarak 4013’un aşağı kırılması durumunda hareket 200 gho’nın bulunduğu 3946’ya kadar devam edebilir ve 3860 seviyesi en kritik seviye diyebiliriz Bullish ve Bearish hissiyatı yansıtan ve hisseler üzerine yapılan opsiyon aktivitesi üzerinden yön tayini için kullanılan CBOE Put/Call rasyosu olumlu gelişmeler eşliğinde bir ftada 0,70 seviyesinden geriledi ve 0,56‘ye ulaşarak Call lehine görüntü verdi. ABD bilanço sezonu her zaman olduğu gibi finans sektörü şirketlerinin açıklamalarıyla Cuma günü başlayacak. 2023 için beklentilerde gerileme devam ederken, tüm yıl için 1,5% HBK ve 2% gelir artışı beklentisine karşılık 1.Çeyrek için -6,6%’lik hisse başı kar-HBK ve 1,9%’luk gelir artışı öngörülmekte. Net kar marjında bir önceki çeyreklere göre düşüş beklense de 11,2% kar marjının 5 yıllık ortalamanın altında kalması bekleniyor. Önceki çeyreklerdeki bilanço görünümlerinden daha kötümser bir tablo çizilirken, bankacılık sektörünün yarattığı endişeyle beraber likidite krizinin derinleşmesi durumunda yaklaşan resesyonla birleşme olasılığı ileriki dönem şirket bilançolarına daha da negatif yansıması beklenebilir.
ABD tarafında bugün önemli ekonomik veri açıklaması olarak Mart ayı TUFE- CPI enflasyon verisi aylık 0,2% olarak beklenirken 0,4% ve yıllık bazda manşet beklenti 5,1% olarak beklenirken 5,0% olarak gerçekleşti ve enerji, hizmet ve yiyecek kalemlerinin gerilemesi nedeniyle düşüş eğilimi gösterdi. MBA Mortgage başvuruları ise bir önceki ay’ın üzerinde 5,3% olarak açıklandı.
S&P 500 endeksinde 11 sektörden 4’ü pozitif alanda kapatırken, Enerji, ve Sanayi en çok değer kazananalar arsındaydı. Takdirsel Tüketim ve Telekom düşüş sergileyen sektörler oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 30 günlük ortalamanın -13% altında gerçekleşti. Goldman Sachs strateji ekibi yavaşlayan büyüme ve artan makro belirsizlik nedeniyle hisse senedi volatilitesinin 2.Çeyrekte artacağını belirtti Volatilite endeksi VIX de 0,31% artarak 19,16’ya ulaştı. FAANG hisselerine baktığımızda; Meta/Facebook 0,14%, Apple -0,5%, Amazon -2,1%, Netflix -2,17% ve Google -0,88% performans ile günü sonlandırdı.
Avrupa tarafında ABD enflasyon verisi etkili olurken endeksler primli seyretti. Yatırımcı iyimserliğinde değişimin göstergesi olan işlem hacimleri son 30 günlük ortalamanın yaklaşık 22% altında gerçekleşti. DAX endeksi 0,31%’e yakın artışla primli kapatırken Gayrimenkul, Finans ve Sanayi hisseleri en fazla değer kazananlar arasında başı çekerken, sadece Sağlık sektörü en çok kaybettiren sektör konumundaydı. Endekste sadece 28 hisse değer kazanırken11 hisse de değer kaybetti.
Yarın ABD veri takviminde yine önemli veri akışı bizi beklerken, ÜFE- PPI enflasyonu, Devam Eden Başvurular, Haftalık İşsizlik Başvuruları açıklanacak veriler arasında yer alıyor.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Açıklanan TÜFE verisi sonrasında Dolar endeksinde geri çekilme gözlemlendi. DXY %0,62’lik düşüşle 101,50 seviyesine geri çekildi. Dolar karşısında tüm G10 para birimleri değer kazandı. Petrol fiyatlarının yükselişe devam etmesiyle Norveç Kronu ve İsviçre Kronu en çok değer kazanan G10 para birimleri oldu. Euro, Dolar karşısında %0,79’luk yükselişle 1,099 seviyesine yükseldi. GBP/USD paritesinde %0,52’lik yükseliş gözlemledik ve parite 1,24 seviyesinde kapanış yaptı. Dün getiri eğrisi kontrolünün devam edeceği açıklanan Japonya’da kararın etkisi devam etti ve Japon Yeni G10 para birimleri arasında en az değer kazanan para birimi oldu.
Brent petrol %1,97 yükselişle 87,3 ve WTI %2,18 yükselişle 83,31 seviyesine yükseldi ve yükseliş trendini sürdürdü. Altın’da veri sonrası 2028$ seviyesine kadar bir yükseliş gözlemledik. Gün sonunda ise %0,72’lük yükselişle 2017$ seviyesinde gün kapanışı gerçekleşti. Gümüş ise %1,83’luk yükselişle $25,52 seviyesine yükseldi ve altına görece daha pozitif bir gün geçirdi. Endüstriyel metaller tarafında da pozitif bir hareket izlendi, Londra Metal Borsası işlemlerinde Alüminyum %0,98 yükselirken Bakır %0,7 primlendi.
Eurotahvil Piyasaları
Bugün açıklanan, beklentilerin hafif altında gelen TÜFE verileri sonrasında ABD Tahvillerinde sert alımlar gözlemledik. Politika faizine hassas 2 yıllıklarda getiriler %4.05 seviyesinden %3,87 seviyesine kadar geri çekilme gözlemledik. Ancak TÜFE verisinde enerji maliyetlerindeki sert geri çekilmenin, OPEC arz kısıntısı gelişmesini yansıtmaması, kazanımları büyük oranda geri verdi. ABD 2 yıllık getirileri günü %3,96 seviyesinde kapadı. 10 yıllıklarda ise getiri eğrisinde yatay bir seyir gözlemledik ve günü %3,40 seviyesinde kapattı. Avrupa tahvil getirilerinde de TÜFE verisi sonrasında genişleme gözlemledik. Getiri eğrisinde kısa vadede uzun vadeye göre daha keskin bir satış baskısı gözlemledik. Fransa 2 yıllık getirisi 11.8 puanlık yükselişle %2.958 seviyesine, Almanya 2 yıllık getirisi 9 puanlık artışla %2,796 seviyesine ve İtalya 2 yıllıkları 7,4 puanlık yükselişle %3,325 seviyesine yükseldi.
Gelişmekte olan piyasalarda yatay-hafif pozitif bir seyir hakimdi. Türk eurobondlarında da gelişmekte olan piyasalara paralel bir seyir gözlemledik. 2 yıllık getiriler 2,6 puanlık geri çekilme ile %7,831 seviyesine gerilerken, 10 yıllıklar 0,4 puanlık düşüşle %8,801 seviyesine geriledi. TÜFE verisini bekleyen piyasalarda veriye kadar düşük hacimli bir seyir gözlemledik. 5 yıllık risk priminde 549 seviyesinden 542 seviyesine geri çekilme gözlemledik.