ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Verilerin işgücü piyasasında, konutta ve bir iş görünümü göstergesinde bir miktar yumuşama sinyali vermesinin ardından hisse senetleri düştü ve tahviller yükseldi. Piyasalar ayrıca kurumsal kazançlar ve Federal Rezerv konuşmacılarının yorumlarını fiyatladılar.
Cleveland Fed Bankası Başkanı Loretta Mester, kredileri sıkıştırabilecek ve ekonomiyi azaltabilecek son banka stresini izleme ihtiyacını işaret ederken, enflasyonu bastırmak için başka bir faiz artırımına destek sinyali verdi. New York’lu meslektaşı John Williams Çarşamba günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, bankacılık sektörü istikrar kazanırken, son stresin hane halkları ve işletmelerin krediye erişimini zorlaştırabileceğini söyledi.
Yinelenen işsizlik maaşı başvuruları, Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye sıçradı ve işgücü piyasasının ivme kaybetmeye başladığına dair işaretleri artırdı. Daha önce sahip olunan evlerin satışları Mart ayında tahmin edilenden daha fazla düşerek, bazı istikrar belirtilerine rağmen hala sallantıda olan bir konut piyasasının altını çizdi. ABD mortgage faizleri Mart başından bu yana ilk kez yükseldi.
Endekslere baktığımızda Dow Jones endeksi %0.33, S&P500 %0.60 ve Nasdaq %0.80 oranında düşüş yaşayarak günü sonlandırdılar. Dow Jones endeksinde sadece temel tüketim ürünleri %0.35 ve takdirsel tüketim ürünleri %0.02 oranında değerlenerek günü pozitif sonlandırırken iletişim servisleri %1.52, hammadde %1.31 ve sanayi %0.85 oranında düşüş yaşayarak en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. S&P500 endeksinde bulunan sektörlerden temel tüketim hariç tamamı günü kayıp ile sonlandırırken temel tüketim %0.06 değerlendi ve altyapı %0.05 düşüş ile en az değer kaybeden sektör oldu. Gayrimenkul ve takdirsel tüketim sırasıyla %1.19 ve %1.48 değer kaybederek en kötü performansı sergileyen sektörler oldu.
Kurumsal gelişmelere baktığımızda Tesla, fiyat indirimleri kârlılığı önemli ölçüde etkiledikten sonra talebi canlandırmak için fiyatları düşürmeye devam edeceğinin sinyalini vermesinin ardından %9.75 düştü. International Business Machines, analistlerin öngörülerine uygun olarak yıllık gelir tahmini vererek, belirsiz bir ekonomide teknoloji harcamaları konusunda temkinli bir iyimserlik sinyali verdi ve günü yatay pozitif olarak tamamladı. AT&T ücretsiz nakit akışı ve faturalı müşteri artışı tahminlerini kaçırmasının ardından %10.41 değer kaybetti. American Express, kötüye giden kredileri kapatmak için provizyon rakamını beklentinin üzerinde arttırmasının ardından %1.01 düşüş yaşadı. Bed Bath & Beyond, güç durumdaki perakendecinin yakında iflas başvurusunda bulunacağına dair spekülasyonlar artmasının ardından %35.34 değer kaybetti. Dr. Horton’in sonuçları beklentileri aştı ve %5.64 primlendi.
Avrupa endekslerinde karışık seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 %0.2 ve DAX %0.62 oranında düşüş yaşarken FTSE100 yatay pozitif olarak günü sonlandırdı. FTSE100 endeksinde sanayi %1.82 ve gayrimenkul %1.79 oranında değerlenerek en iyi performansı sergilerken enerji %0.52 ve hammadde %0.52 değer kaybederek en kötü performansı sergileyen sektörler oldular. DAX endeksinde finans %0.5 ve sanayi %0.16 ile en çok değerlenen sektörler olurken gayrimenkul ve takdirsel tüketim sırasıyla %2.98 ve %2.78 düşüş ile en çok değer kaybeden sektörler oldular.
Yarın açıklanacak veriler arasında Euro Bölgesi için PMI’lar takip edilecek. Fed’den Lisa Cook, Cuma günü düzenlenen bir etkinlikte ekonomik araştırmaları tartışıyor olacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
ABD’de açıklanan Tesla bilançosunun beklentileri karşılayamaması, bugün açıklanan işsizlik başvurularında yükseliş ve istihdam piyasasında soğuma emarelerinin artması sonrası, emtia piyasaları gündemini büyüme tarafına çevirmiş görünüyor. Ekonomik aktiviteye dair endişeler eşliğinde Petrol fiyatlarında OPEC kararı gördüğümüz rallinin büyük kısmı geri verildi. WTI Petrol yakın vadede %2,3 düşerken Brent Petrol %2,6 değer kaybetti. Endüstriyel metallerde de büyüme baskısı hissedilir durumda, Londra Metal Borsası işlemlerinde Alüminyum %0,98 değer kaybetti, Bakır ise %0,94 düşüş kaydetti. Değerli metaller tarafında altın ve gümüşün ayrıştığı bir gün oldu, altın %0,48 değer kazanırken gümüş %0,11 değer kaybetti ve altın/gümüş rasyosu 79,33 seviyesine çıktı.
Dolar endeksi tarafında düşüşler her ne kadar görüldüyse de gün dünün kapanışına paralel kapandı. DXY 101,89 seviyelerinden günü noktalarken EUR/USD %0,02 artışla yatay bir kapanış yaptı, GBP/USD tarafında ise %0,06 düşüş izlendi. İsviçre Frangı G10 para birimleri arasında günü en çok yükseliş ile noktalayan para birimi oldu ve %0,41 primlendi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise Güney Afrika Randı %0,78 yükseliş ile başı çeken para birimi oldu.
Eurotahvil Piyasaları
Tahvil piyasası alıcılı bir günü geride bıraktı. ABD 10 yıllık tahvil getirileri 4,6 baz puan daraldı ve %3,54 seviyesinden günü noktaladı, 2 yıllık getiriler ise 8,4 baz puan düşüş ile %4,16 seviyelerinden günü tamamladı. Almanya 10 yıllık getirileri 7 puan kadar daralarak %2,44 seviyesinden günü tamamladı. İngiliz 10 yıllık getiriler de 8,8 puan düştü. Gelişmekte olan ülkeler tarafında da sakin bir seyir mevcuttu. Brezilya eurobondları %6,22 seviyesinden günü tamamladı ve en çok primlenen gelişmekte olan ülke eurobond’u oldu. Türkiye 3 yıllık eurobond getirileri %8,37 seviyesinden günü tamamlarken, 10 yıllık tahvil getirileri %8,88 seviyesinden günü tamamladı ve 6,9 puan kadar yükseldi. Türkiye 5 yıllık CDS’leri ise 9,6 puan arttı ve 550,9 seviyesinde günü noktaladı.