ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
25 Mayıs 2023 Çarşamba günü majör Avrupa endekslerinde gerileme izlenirken ABD endeksleri günün genelinde alımların etkisiyle primli seyrederken özellikle de Nvidia bilançosu etkisiyle Nasdaq endeksi 1.71% değer kazandı. Dün yayınlanan FED toplantı tutanaklarında faiz artışlarında zirvenin görüldüğüne dair net bir ifadenin yer almadığını ve açıklanacak olan ekonomik veri, bankacılık sektörünün seyri ve borç tavanı gibi konuların yansımaları takip edilerek hamle yapılacağı görüşü baskındı. Politik risk içeren ve 1 Haziran’a kadar demokrat ve cumhuriyetçilerin uzlaşmaya varıp riskin ortadan kalkmasını beklenilen borç tavanı konusunda görüşmelere devam ederken Cumhuriyetçi cepheden Kevin Hern Cuma günü öğleden sonra bir anlaşmaya varılması beklendiğini açıkladı.Piyasa, FED’in 14 Haziran’da 60% olasılıkla faiz artışına gitmeyeceğini ve yine bekleme modunda kalacağını fiyatladı. Kasım ayında yapılacak toplantıda ise 0,25%’lik faiz indiriminin 62% olasılıkla fiyatlandığı görülmekte. S&P 500 için teknik olarak ilk direnç seviyesi 4185 olduğu için buranın kırılması durumunda 4200 bollinger üst bandı olan direnç karşımıza çıkacak ve ana trend için hala 4300/4320 en önemli seviye olarak karşımıza çıkmakta. Destek seviyesi olarak 50 gho’nun bulunduğu 4095’in aşağı kırılması durumunda hareket 200 gho’nın bulunduğu 3975’ye kadar devam edebilir. Bullish ve Bearish hissiyatı yansıtan ve hisseler üzerine yapılan opsiyon aktivitesi üzerinden yön tayini için kullanılan CBOE Put/Call rasyosu olumlu gelişmeler eşliğinde bu hafta 0,77 seviyesine ulaşarak PUT lehine dönmeye başladığı görülüyor.
ABD tarafında bugün önemli ekonomik veri açıklaması olarak 1.Çeyrek GDP verisi revizyonunda 1,1% olarak açıklanan önceki veri 1,3% olarak açıklandı. Core PCE-Kişisel tüketim harcamaları ise 4,9% olarak beklenirken 5% olarak gerçekleşti. Bekleyen konut satışları verisi ise aylık olarak 1% beklenirken 0% ile değişim göstermedi.
S&P 500 endeksinde 11 sektörden 5’i pozitif alanda kapatırken, IT ve Telekom en çok değer kazananalar arsındaydı. Enerji ve Altyapı düşüş sergileyen sektörler oldu. S&P 500 endeksinde işlem hacimleri 30 günlük ortalamanın 20% üzerinde gerçekleşti ABD tarafında borç tavanında henüz netleşme olmaması risk iştihanı baskılasa da teknoloj/çip sektörü cephesinde Nvidia’nın bilanço detayında ileriki dönemde yüksek talep ve potansiyel eşliğinde AI gelirlerinin büyüme beklentisi hem şirketin 24.37% değer kazanmasına hem de sektörde bulunan AMD’nin de 11.16% primle pozitif etkilenmesini sağlarken Intel hisselerinde -5.5% civarında kayıplar yaşandı. Volatilite endeksi VIX de -5,14% geriledi ve 19’a ulaştı. FAANG hisselerine baktığımızda; Meta/Facebook 1,4%, Apple 0,67%, Amazon -1,5%, Netflix -1,61% ve Google 2,13% performans ile günü sonlandırdı.
Avrupa tarafında ABD borç tavanı sorununun teknoloji sektörünün iyimserliğine gölge düşürmesiyle beraber özellikle Enerji ve Telekom sektörü önceliğinde kayıplar izlendi. Yatırımcı iyimserliğinde değişimin göstergesi olan işlem hacimleri son 30 günlük ortalamanın yaklaşık -2,7% altında gerçekleşti. DAX endeksi 0,31%’e yakın kayıpla kapatırken, Sanayi hisseleri en fazla değer kazananlar arasında başı çekerken, Telekom sektörü en çok kaybettiren sektör konumundaydı. Endekste sadece 15 hisse değer kazanırken 25 hisse de değer kaybetti.
Yarın ABD veri takvimi yoğun ve yine önemli veri akışı bizi beklerken, Kişisel Gelir, Kişisel Harcamalar, PCE-Kişisel Tüketim Harcamaları, Toptan Envanterler, Perakende Envanterler, Dayanıklı Mal Siparişleri, Michigan Uni. Hissiyat ve beklentiler açıklanacak veriler arasında yer alıyor.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Fed’in sonraki iki toplantıda 25 baz puanlık faiz artışına gitme ihtimali piyasalarda yüksek oranda fiyatlanırken bu durum, dolar endeksindeki yükselişin bugün de devam etmesini sağladı. Gün içerisinde 1.075 seviyesini test eden ancak kıramayan EUR/USD, günü 0.23%’lük düşüşle 1.072 seviyesinde tamamladı. Güvenli liman olarak görülen CHF diğer G10 para birimlerine karşı pozitif ayrışırken NZD 0.88%, AUD ise 0.52%’lik değer kaybıyla günün en çok değer kaybeden G10 para birimlerinden oldular. Petroldeki düşüşten etkilenen NOK ise günü 0.82%lik değer kaybıyla tamamladı. Öte yandan enerji krizi ve yolsuzlukla ciddi bir mücadele içerisinde olan Güney Afrika’da ise ZAR, tarihinin en düşük seviyesine geriledi. USD/ZAR paritesi en son 2020 yılında gördüğü 19.34 seviyesini yukarı yönlü kırdı. Parite bugünü ise 2.79%’luk yükselişle 19.78 seviyesinde tamamladı.
Faiz artış kararlarının tekrardan gündeme gelmesi ile birlikte son 1 ayda kötü performans gösteren altın, düşüşünü bugün de devam ettirdi. 1955 seviyesindeki günlük desteğini aşağı yönlü kıran XAU/USD, günü 0.76%lık düşüşle 1942 seviyesinde kapattı ve 100 günlük hareketli ortalamasını test etti. Paritede aşağı yönlü hareketin devam etmesi durumunda ise 1920 seviyesi bir sonraki güçlü destek seviyesi olarak öne çıkıyor. Öte yandan bu hafta içerisinde 4%’ten fazla değer kaybeden petrolde gözler, haziran başında gerçekleşecek OPEC toplantısında. Suudi Arabistan Enerji Bakanı’nın, petrolde kısa pozisyon alanların zarara uğrayacağını düşündüğünü açıklaması da petroldeki düşüşü durdurmaya yetmedi. Bugünü 3.44%’lük değer kaybıyla 71.79 seviyesinde kapatan WTI’ın, 70.55 seviyesinde aylık desteği bulunuyor. Piyasalardaki resesyon endişesi ile beraber düşmeye devam eden değerli metaller, bugünü de negatif görünümle tamamladı. Bakır 2.47%’lik düşüşle 7901 seviyesine gerilerken alüminyum ise 0.99’luk değer kaybıyla 2205 seviyesine çekildi.
Eurotahvil Piyasaları
Finansal Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in son yayımladığı rapora göre, kredi notu AAA olan ABD’nin kredi notu düşme tehlikesiyle karşı karşıya. Borç tavanı konusunda henüz uzlaşma sağlanamamış olması ve zamanın giderek daralmasından dolayı ABD haziran ayı tahvil getirileri 6.4% seviyesini aşmış durumda. ABD’deki olumsuz görünüm bütün dünyada tahvil getirilerinin sert yükselişini beraberinde getirirken ABD 2 yıllık tahvil getirisi bugün 11.2 puanlık yükselişle 4.487%, 10 yıllık tahvil getirisi ise 6 puanlık yükselişle 3.802% seviyesine yükseldi. Dünyada da tahvil satışları ağırlıklı olarak getiri eğrisinin kısa tarafında yoğunlaşmış durumda.
Sabah seansına düşüşle başlayan ve 663 seviyesine kadar gerileyen Türkiye 5 yıllık CDS’i, öğleden sonra yeniden yükselişe geçti ve günü 674 seviyesinde kapattı. Diğer gelişmekte olan ülke tahvil piyasalarına karşı negatif ayrışan Türkiye eurobondlarında, satış baskısı özellikle uzun vadeli kıymetlerde yoğunlaştı. Türkiye 2 yıllık tahvil getirisi 10.3 puanlık yükselişle 10.11% seviyesinde günü tamamlarken 10 yıllık tahvil getirisi 11.4 puanlık yükselişle günü 9.975% seviyesinde tamamladı.