ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
ABD tarafında açıklanan ISM anketleri sonrasında piyasaları tekrar resesyon endişesi alıyor. Tarım dışı istihdam verisi sonrasında istihdam piyasasının hala oldukça güçlü olması ve Fed’in temmuz toplantısında bir faiz artışına daha gitme olasılığı, sene sonuna dair büyüme beklentilerini baltalamayı sürdürüyor. Ekonomik veri akışının zayıf olduğu günde, düşük volatilite gözlenirken ABD borç tavanı krizinin çözülmesi, endeksleri desteklemeye devam ediyor. Hazine ihraçlarının artacağı bir takvime girilirken bankacılık sisteminden önemli miktarda rezerv çekileceği ve sene sonunda olası bir resesyon durumunda kamunun mevcut limitler ile ekonomiyi yeterince destekleyemeyeceği konusunda tartışmalar ise sürüyor.
Avrupa endekslerinde sınırlı alıcılı bir seans geride kaldı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,05 yükseliş kaydederken Dax endeksi %0,18 yükseldi. Sigma Lithium şirketi ile Lityum tedariği konusunda görüştüğü haberleri üzerine %1,22 yükseliş kaydeden Volkswagen endekslerin üst sıralarında yer alırken Unicredit de %1,53 yükseliş kaydetti. TSMC tarafından açıklanan sermaye harcaması düşürme kararı, ASML’in %0,89 düşmesine sebep oldu, Total Energy tesislerinde gerçekleşen grev sebebi ile teslimatlarda sorun yaşandığı haberleri ile Total %0,93 değer kaybederek günü noktaladı. Londra FTSE 100 endeksi günü %0,3 yükseliş ile tamamladı
ABD endeksleri de günü sınırlı pozitif bir görünüm ile tamamladı. Lennar, üst kesime hitap eden yeni konut projeleri haberi ile %3,7 yükseldi. Yarı iletkenler tarafında ise teknoloji endeksinin üzerinde bir değer kazancı yaşandı. Intel, Mobileye şirketindeki payını azaltacağı haberleri ile yükselirken AMD ise data centre gelirlerinin artacağı beklentisi ve Piper Sandler’ın hedef fiyatını 110$ seviyesinden 150$ seviyesine çıkarması ile %5 değer kazandı. S&P 500 endeksinde en çok değer kazanan sektör bankacılık olurken bankacılık sektörünü takdirsel tüketim izledi. Sağlık ve temel tüketim ise en çok değer kaybeden iki sektör oldular, sağlık sektörünün değer kayıplarının merkezinde Merck ve ABD hükümeti arasındaki ilaç fiyatları davası bulunuyor. S&P 500 endeksi günü %0,24 yükseliş ile tamamlarken Nasdaq teknoloji endeksi %0,36, Dow Jones endeksi ise %0,03 artış kaydetti.
Yarın ABD veri takviminde MBA Mortgage başvuruları ve ticaret açığı verisi izlenecek
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Dolar Endeksi’nin Pazartesi günü ABD verilerinden sonra gerilemesinin ardından alımlarla karşılaştığı bir gün olurken Endeks 104.00 seviyelerinden 104.40 yakınlarına yükselmesinin ardından ABD seansını 104.20 etrafında sonlandırdı. G10 para birimlerinin genelinde satış baskısı hakim olurken günün en fazla değer kazananı olarak Avustralya Doları öne çıktı. Avustralya Merkez Bankası’nın sabah saatlerinde sürpriz şekilde gösterge faiz oranını %3.85 seviyesinden %4.10’a yükseltmesinin ardından AUDUSD paritesinde 0.6685 ile Mayıs ortasından bu yana en yüksek seviyeler test edildi. EURUSD paritesinde 1.0730 seviyelerinden 1.0670’e kadar gerileme olurken 1.0626’da bulunan Bollinger alt bandı destek olarak öne çıkıyor. GBPUSD paritesinde ise yükseliş denemeleri 1.2458 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalama direnci ile karşılaşmakta.
Spot Altın’da oldukça yatay seyir dikkat çekerken 1960 seviyesi etrafında işlemler geçti, 1940 seviyesindeki 100 günlük hareketli ortalama destek, 1990 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalama ise direnç olarak öne çıkmakta. Suudi Arabistan’ın üretim kesintisi kararının ardından gerçekleşen yukarı hareketin bir kısmını geri veren brent petrol 76.00 yakınlarından günü %0.70 ekside sonlandırdı. Emtialar tarafında önemli fiyat hareketi buğday kontratlarında yaşandı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna tahıl kaynaklarını tehdit eden saldırısının ardından buğday kontratı yaklaşık bir ayın en yüksek seviyelerini test etti.
Eurotahvil Piyasaları
ABD tarafında ekonomik veri takvimi bakımından oldukça sakin bir gün olurken ABD hazine tahvillerinde özellikle kısa vadelerde yoğunlaşan satış baskısı hakimdi. 2 yıllık tahvil getirileri 5 baz puan artış göstererek 4.50 seviyelerine yükselirken 10 yıllık tahvil getirileri açılışı yaptıkları 3.70 yakınlarından ABD seansını sonlandırdı. Avrupa tarafında seyir karışık olurken İngiltere 10 yıllıklar hafif satıcılı olarak 4.20 getiri seviyesinden, Almanya 10 yıllıklar ise hafif primli olarak 2.37 seviyesinden günü sonlandırdı. Haftanın ilk işlem günündeki güçlü alımların ardından yurt içinde özellikle hazine kıymetlerinde hafif kar satışları görülürken 10 yıllık kıymetin getirisi 8.67 seviyelerinden 8.71’e yükselse de 12 Mayıs’tan itibaren en yüksek fiyat seviyelerinde işlem görmeye devam etti. Kısa vadelerde alıcılar olurken, 3 yıllık hazine kıymetinin getirisinde 2 baz puan kadar gerileme görüldü. Şirket kıymetlerinde de alımlar ön planda olurken 2026 vadeli Vakıfbank kıymeti yaklaşık 1 USD, 2030 vadeli İş Bankası kıymeti yaklaşık 0.85 USD yukarıda işlem gördü. Pazartesi günü sert gerileme ile 490 seviyelerine inen 5 yıllık ülke risk priminde gerileme ivmesi azalsa da 488 seviyelerinde fiyatlanmaya devam etti.