ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Kanada Merkez Bankası Çarşamba günü sürpriz bir faiz artışı kararı aldı, 25 baz puan faiz artışı ardından %4,75 seviyesine yükselen politika faizi 2001 yılından beri en yüksek değer oldu. Bu karar FED’in de faiz artışı kararı alabileceği beklentisini arttırdı, dün itibariyle CME verilerine göre piyasa beklentisi %78,2 ihtimalle FED’in faiz artışı yapmayacağını yönündeyken, bugün ise %70,1 oranında sabit kalacağı %29,9 oranında ise 25 baz puanlık bir artış olacağı fiyatlanıyor. Bugün ABD tarafında haftalık mortgage başvuruları %1,4 düştü. ABD Nisan ayı ticaret dengesi ise -$75,8 milyar olarak açıklanması beklenirken -$74,6 milyar olarak kayda geçti. Bugün açıklanan bir başka veri ise ham petrol stokları oldu, 1.500k’lık bir artış beklentisine nazaran -452k olarak kayda geçti. Borç tavanında anlaşmaya varılmasından sonraki pozitif hava Kanada Merkez Bankası kararı sonrasında Çarşamba günü karışık görünümlü piyasalara sebebiyet verdi.
Avrupa hisse senedi piyasaları seansı yatay negatif kapatırken gün boyunca iki tarafta da fiyatlanıp yön belirlemekte zorlandıkları bir seans geride kaldı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,08 değer kaybederken DAX %0,20, CAC 40 %0,09 ve FTSE100 ise %0,05 değer kaybetti. Euro Stoxx 50 endeksinde en çok değer kazanan sektörler %1,25 ile emlak, %0,81 ile enerji ve %0,35 ile takdirsel tüketim olurken en çok değer kaybeden sektörler -%1,32 ile iletişim servisleri, -%1,04 ile altyapı ve -%0,83 ile sağlık oldu. Zara’nın da çatısı altında olduğu İnditex oldukça güçlü bir bilanço açıklayarak 2017 yılından beri en sert yukarı yönlü hareketini yaptı ve seansı %5,69 kazanımla tamamladı, bu olumlu görünüm H&M, AB Foods (Primark’ın sahibi) ve Marks & Spencer’a da olumlu yansıdı. Danske Bank karlılık hedefini yukarı yönlü revize ederek 2026 yılına kadar 50 milyar Danimarka Kronu değerinde temettü dağıtacağını belirten banka %7,96 değer kazandı. UBS analisti Susy Tibaldi’nin piyasa beklentisi üzerinde bir hedef fiyat açıklayıp al yönünde tavsiye verdiği Hugo Boss ise seansı %3,88 primlenerek tamamladı.
Kanada’dan gelen faiz artışı kararı öncesinde üç majör ABD borsası da pozitif fiyatlanırken açıklama ile birlikte seansı üç majör borsadan ikisi değer kaybederek tamamladı. Son haftalarda yatırımcıların yöneliminin ağırlıkta olduğu mega-cap teknoloji şirketleri bugünkü düşüşte öncülük yaptı. S&P 500 endeksi %0,38 değer kaybederken, teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq ise %1,29 değer kaybederek günü sonlandırdı. Dow Jones ise Çarşamba gününü %0,28 değer kazanarak tamamladı. Dow Jones endeksinde en çok değer kazanan sektörler %2,63 ile enerji, %2,51 ile sanayi ve %2,43 ile hammadde olurken en çok değer kaybeden sektörler -%1,79 ile bilgi teknolojileri ve -%0,66 ile sağlık oldu. S&P 500’de ise en çok değer kazanan sektörler %2,66 ile enerji, %1,76 ile emlak ve %1,70 ile altyapı olurken en çok değer kaybeden sektörler -%1,87 ile iletişim servisleri, -%1,62 ile bilgi teknolojileri ve -%0,91 ile takdirsel tüketim oldu. Affirm Holdings’in ödeme metodunun Amazon’a entegre edilmesi sonrasında %23’e yakın değer kazansa da sonrasında gelen kar satışları ile birlikte seansı %2,21 değer kazanarak tamamladı. SEC’in dava açtığı Coinbase Salı gününü %12 değer kaybederek tamamladıktan sonra Cathie Woods’un hissede pozisyon artışına gitmesi hissede Çarşamba günü %3,12 değer artışına sebep oldu. Panasonic Energy ile otomasyon servis sağlayıcılığı üzerine anlaşmaya varan Palantir seans içerisinde %10’dan fazla değer kazansa da sonrasında sert geri çekilmelerle %4,98 değer kaybederken bu satışı tetikleyen negatif bir haber bulunamadı. FAANG hisselerinin günlük performansları ise; Meta -%2,83, Apple -%0,81, Amazon -%4,27, Netflix %0,08 ve Alphabet ise -%3,78 olarak kayda geçti.
Yarın ABD tarafında haftalık işsizlik başvuruları ve doğal gaz stokları takip edilecek, Avrupa tarafında ise Avrupa Bölgesi 1. Çeyrek GSYİH verisi ile istihdam takip edilecek, İngiltere’de ise RICS konut fiyat dengesi açıklanacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Son dönemde açıklanan ABD verilerinin daha çok pozitif tarafta olması ve Fed’in faiz indirimlerine gideceği beklentisinin sürekli ötelenmesi USD’ye destek olurken, yaklaşan CPI verisi ve Fed toplantısı öncesinde USD endeksi daha daralan bantlarda işlem görmeye başladı. ISM verilerinde gözlemlenen zayıflıklar sonrası USD satış görse de, geri çekilmelerde öne çıkan talep ile USD endeksi 104 üzerinde tutunmaya devam ediyor. Mayıs ayı başında açıklanan istihdam verisi sonrası yönünü aşağı çeviren ve son bir ay içinde zirve seviyelerinde 3,75% aşağı gelen EUR/USD 1.0670 bölgesinde bulduğu desteği bugün de kullandı ve yatay kapanışla 1.07 bölgesinde günü noktaladı.
USD’de yaşanan dönüş, yükselen getiriler ve borç tavanında çözüme ulaşılması altın fiyatlarının zirvelerden dönmesinde etkili olurken, son iki haftalık dönemde sürekli test edilen $1,940 bölgesindeki desteğine bugün tekrar çekilme yaşandı. Merkez bankalarının alımlarına karşılık, ABD’de yükselmeye devam eden tahvil getirileri altın fiyatlarını baskılayan etken olarak öne çıkmaya bugün de devam etti. Gün içinde $30’luk bantta işlem gören spot altın $1,941 ile gün içi en düşük seviyelerde seansı noktaladı.
S.Arabistan’ın arz kesintisine sınırlı tepki veren petrol kontratları bugünkü seansın ikinci yarısında alıcılı işlem görerek artı kapanış yaptı. ABD’de açıklanan haftalık petrol stoklarında artış beklentisine karşılık yaşanan azalma bir diğer pozitif etken olarak fiyatların pozitif tarafta kalmasında etkili oldu. Gün içinde $71 seviyesine çekilen Temmuz vade WTI kontratı kapanışı $72.50 bölgesinde yaptı.
Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvil getirilerinde ABD seansına kadar izlenen yatay seyrin ardından, yaşanan satışların etkisiyle hızlı genişleme kaydedildi. İç gelişmelerin aksine, Kanada merkez bankasının beklenmedik faiz artışının etkisiyle yukarı gelen ABD hazine tahvil getirileri gün içi zirve seviyelerde kapanış yaptı. Ötelenmeye devam eden faiz indirim beklentilerinin etkisiyle 5-30 yıl vade getiri makası tekrar kısa vade lehine hareket ederken, iki ve on yıl vadeli tahvillerde 10-12 baz puan genişleme sonrası kapanış sırasıyla 4,56% ve 3,79% seviyelerinde gerçekleşti.
Türk hazine eurotahvillerinde birkaç gündür gözlemlenen güçlü performansın ardından, bugün yatay sayılabilecek seyir izlendi. Hacimlerin de düşük olduğu seansta kısa tarafta yüklü alıcılara karşılık, arz hemen hemen hiç yoktu. Uzun tarafta yabancı ilgisi olurken, on yıl bölgesinde lokallerin de bulunduğu satıcılar ile daha zayıf performans sergilendi. Beş ve on yıl vadeli tahviller sırasıyla 8,92% ve 9,12%’de kapanış yaptı, ülke risk primi açılışta 495 seviyesini gördükten sonra kapanışı on baz puan aşağıdan gerçekleştirdi. Banka tarafında da likidite sınırlı kalmaya devam etti, lokallerin daha çok 2024 vadede ilgisi olurken, bu tarafta yine sınırlı arz hacimlerin düşük kalmasında etkili oldu.