ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Wall Street, enflasyondaki yavaşlamanın Federal Rezerv’in sıkılaştırma sürecini bu hafta durdurabileceği spekülasyonlarını desteklemesinin ardından hisse senetleri günü pozitif sonlandırdı.
Ancak bu fiyatlama, Fed’in faiz artırımlarını bitirdiği anlamına gelmiyor. Piyasalar, Haziran ayı artış ihtimalini %10 olarak fiyatlarken, yine de Temmuz ayı için bir hareket potansiyeli görüyorlar. Önde gelen analistlerin bazılarına göre, merkez bankası Çarşamba günü beklemede kalsa bile şahin görünmeye devam edecek.
Fed’in faiz kararına ek olarak, yatırımcıların odak noktası, Ekonomik Projeksiyonlarda merkez bankasının üç aylık nokta grafiği olacak. UBS Baş Yatırım Ofisi, “Hem 2023 hem de 2024 için ‘noktaları’ yükseltmek, oranları daha uzun süre daha yüksek bırakma niyetinin sinyalini verirken, aynı zamanda komitedeki güvercinlere enflasyonist baskıların azaldığını kanıtlamak için birkaç hafta daha veriyor” açıklamalarında bulundular. Ayrıca UBS Baş Yatırım Ofisi, yetkililerin daha sonraki bir toplantıda en az bir faiz artırımının daha muhtemel olduğuna dair yorumlarda bulundular
Gıda ve enerjiyi içermeyen tüketici fiyat endeksi ve çekirdek TÜFE yıllık bazda yavaşladı. Bununla birlikte, Fed tarafından yakından takip edilen öz-çekirdek 5.11%den 4.62%’ye düşmüş olsa da MoM 0.24% yükselmiş ki önceki ayda 0.11% artmıştı. Bu olumsuz bir gelişme ve 2% artış hedefinin hala çok uzağında bir hareket.
Endekslere baktığımızda Dow Jones %0.43, S&P500 %0.69 ve Nasdaq %0.83 oranında değerlenerek günü sonlandırdı. Dow Jones endeksinde hammadde %2.59 ile en iyi performansı sergilerken sanayi %1.38 ile ikinci sırada yer aldı. IT ve takdirsel tüketim ise günü yatay negatif olarak sonlandırarak değer kaybeden sektörler oldular. S&P500 endeksinde hammadde %2.33 ve sanayi %1.16 oranında primlenerek en çok değerlenen sektörler olurken alt yapı değer kaybeden tek sektör oldu.
Kurumsal faaliyetlerde Oracle, şirketin bulut bilişim işinin hızlı büyümesini sürdüreceğini söyledikten sonra rekora doğru sıçramasının ardından kazançlarını gerivererek günü yatay olarak sonlandırdı. Yeni AI çipi ile ilgili tanıtımlarda bulunan AMD ise beklentilerin altında kalmasının ardından %3.64 oranında düşüş yaşadı.
Avrupa’da ise pozitif görünüm hakimdi. Euro Stoxx 50 %0.72, FTSE100 %0.32 ve DAX %0.82 oranında değerlenerek günü sonlandırdılar. FTSE100 endeksinde %2.66 ile en çok değerlenen sektör hammadde olurken gayrimenkul %2.85 oranında düşüş yaşayarak en çok değer kaybeden sektör oldu. DAX endeksinde ise takdirsel tüketim %1.42, sanayi %1.38 ve IT %1.33 oranında değerlenerek en iyi performansı sergilerken gayrimenkul %1.7 oranında düşüş yaşadı.
Yarın piyasalar FED kararının yanı sıra Avrupa Bölgesi sanayi üretimi, ABD ÜFE verisini ve IEA petrol piyasası raporunu takip edecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Çarşamba günkü FED toplantısı öncesinde ABD tarafından gelen enflasyon verilerinin yıllık bazda son iki yılın en düşük seviyelerine inmesi FED’in duracağı beklentisini güçlendirirken Dolar Endeksi’nde açılışı yaptığı 103.55 seviyelerinden 103.00 seviyesi yakınlarına gerileme görüldü ve Endeks yaklaşık bir ayın en düşük seviyelerinden işlem gördü. Diğer taraftan. Avrupa tarafından beklenen faiz artışlarının etkisiyle G10 para birimlerinin genelinde kazanımlar öne çıktı, EURUSD paritesi verilerin ardından 1.0825 seviyesine kadar yükselerek son bir ayın en yüksek seviyelerini test etti. Sonrasında, 1.0806’da bulunan 100 günlüğü üzerinden satışların geldiği görüldü ve parite ABD seansını 1.0790 seviyesi etrafında noktaladı. İngiltere’de işsizlik oranının beklentinin altına gerilemesi ile İngiltere Merkez Bankası’nın uzunca bir süre faiz artışı yapacağı fiyatlaması güçlenirken GBPUSD paritesinde gün içerisinde 1.2625’e kadar yükseliş oldu ve burada da son bir ayın tepe noktaları test edildi. Japonya Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısında, diğer merkez bankalarının aksine genişleme politikasını sürdüreceği beklentisi ile Japon Yeni G10 para birimlerinin tek değer kaybedeni olarak öne çıktı.
Spot Altın bu yıl sonu için beklenen FED faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi ile değer kaybederken 1970 yakınlarından 1940 seviyelerine gerileme görüldü ve Altın tam bu seviyede 100 günlük hareketli ortalamasından son bir aydır olduğu gibi destek bulmayı başardı. Suudi Arabistan’ın üretim kesintisinin gelecek aylarda petrol arzını daraltacağını gösteren OPEC verileri ile birlikte petrolde yükseliş olurken WTI ve Brent petrol %3 üzerinde primli olarak ABD seansını sonlandırdılar.
Eurotahvil Piyasaları
Günün en önemli verisi olan ABD enflasyon verisinin Mayıs ayında yavaşlaması ile paralel FED’in Haziran ayında faiz artışları için frene basacağı beklentisinin artmasına yol açsa da Temmuz ayı için hala faiz artışı fiyatlamasının olmasının etkisiyle ABD tahvil getirilerinde yükseliş görüldü. 10 yıllık tahvil getirileri 3.70 yakınlarından 3.83 seviyesine kadar yükselerek yaklaşık üç haftanın en yüksek getiri seviyelerini test etti. FED’in bu sene için faiz indirimi yapamayacağı beklentisi güçlenirken kısa vadeli tahvil getirilerinde satıcıların hız kazandığı görüldü. 2 yıllık tahvil getirisi 4.50 getiri seviyesi yakınlarından 4.70’e yükselerek Mart ayından itibaren en yüksek getiri seviyelerinden işlem gördü. Avrupa tarafından beklenen faiz artışlarının etkisiyle global olarak tahvillerde satış baskısı görülürken İngiltere Merkez Bankası’nın önümüzdeki sene de faiz artışlarına devam edeceği beklentisinin güçlenmesiyle İngiltere 10 yıllık getirileri yaklaşık 10 baz puan yükseldi. Sabah saatlerinde açıklanan verilere göre İngiltere Nisan ayı işsizlik oranı beklentinin altında %3.8 gerileme göstermişti. Yurt içinde pozitif ayrışma görülürken, özellikle hazine kıymetlerinde alıcılar öne çıktı; 5 yıllık kıymetin getirisi 10 baz puan, 10 yıllık kıymetin getirisi 6 baz puan geriledi ve fiyatlar son bir haftanın tepe noktalarına yükseldi. 5 yıllık ülke risk primindeki hareket de eurobondları desteklerken CDS bir haftalık aranın ardından yeniden 500 seviyesinin altına inerek 488/497 seviyesinden kote edildi.