Borsa haftaya temkinli başladı, yatırımcılar enflasyon verilerini ve kazanç sezonunun başlamasını beklerken bir dizi Federal yetkilisinin sözlerini gözden geçiriyor.
Çarşamba günkü tüketici fiyatları endeksi yaklaşırken piyasa, bir dizi politika yapıcıdan en son düşünceleri alındı. Üç Fed yetkilisi – Michael Barr, Mary Daly ve Loretta Mester – merkez bankasının enflasyonu %2 hedefine geri getirmek için bu yıl faiz oranlarını daha da yükseltmesi gerekeceğini söyledi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise yetkililerin ekonomik yavaşlama belirtileri arasında şimdilik sabırlı olabileceklerini söyledi.
Birçok ekonomik etkenin şirket kârları üzerindeki etkisine ilişkin endişelerin yeniden su yüzüne çıkmasıyla birlikte, hisse senetleri ilk yarıda güçlü bir ralli kaydetmesinin ardından piyasa ivmesi yavaşlamış durumda.
Kazanç sezonu, JPMorgan, Citigroup ve Wells Fargo’nun rapor verdiği Cuma günü hızlı bir şekilde başlıyor. Yeni sezon başlarken piyasaların asıl takip edeceği konu, kazançların piyasalar bozulmadan esnemeye devam edip edemeyeceği olacaktır. Analistlerin son haftalarda kazanç tahminlerini düşürmesiyle, şirketlerin bir kez daha beklenenden daha güçlü sonuçlar elde etmesi mümkün. Ancak, azalan beklentilerin yol açtığı kendi kendini gerçekleştiren iyimserlik konusunda temkinli olunmasında fayda var. Ayrıca, karışık ABD ekonomik verileri ve bu yıl iki faiz artırımı daha yapma potansiyeli de halen ortada.
Deutsche Bank stratejistlerine göre, kazanç sezonları son on yılda hisse senetleri için genellikle olumlu olsa da, MLIV’i yanıtlayan 346 kişinin %55’i yaklaşan sezonun hisse senetlerine zarar vereceğini söyledi.
ABD endekslerine baktığımızda Dow Jones %0.63, S&P500 %0.24 ve Nasdaq %0.18 oranında primlenerek günü sonlandırdılar. Dow Jones endeksinde %1.6 ile en çok takdirsel tüketim değerlenirken sanayide %1.22 oranında primlendi. IT ve iletişim servisleri sırasıyla %0.22 ve %1.03 oranında değer kaybederek günü negatif sonlandıran sektörler oldular. S&P500 endeksinde sanayi %1.39 ve sağlık %0.81 oranında primlenerek en iyi performansı sergilerken iletişim servisleri %0.92 ve altyapı %0.41 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergilediler.
Diğer şirket haberlerinde, ABD borsasında işlem gören Çin hisselerinin bir göstergesi, Asya ülkesinin nakit sıkıntısı çeken geliştiricileri desteklemek için politikalarını genişleteceği ve zorluk çeken emlak sektörünü destekleyeceği haberleriyle yükseldi. Tesla yaklaşık %1.76 düştü ve Amazon.com Prime Day etkinliğinden önce %2.04 düştüğü için diğer mega sermaye şirketler pek destek görmedi.
Avrupa endekslerinde pozitif seyir hakimdi. Euro Stoxx 50 endeksi %0.47 FTSE100 %0.23 ve DAX %0.45 oranında değerlenerek günü sonlandırdılar. FTSE100 endeksinde %0.84 ve %0.73 oranında değerlenen takdirsel tüketim ve sanayi en iyi performansı sergilerken hammadde %0.45 ve altyapı %0.36 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergilediler. DAX endeksinde ise IT %0.95 oranında primlenerek en çok yükselen sektör olurken altyapı %0.97 oranında düşüş yaşayarak en çok değer kaybeden sektör oldu.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
ABD tarafında açıklanacak olan enflasyon verilerinin takip edileceği haftanın ilk işlem gününde FED yetkililerinin faiz artışlarının devam edeceğine dair açıklamalar yer buldu. Cuma günü beklentilerin altında açıklanan istihdam verisi sonrasında da FED’in faiz artış beklentilerinde değişiklik olmazken Temmuz toplantısındaki 25 baz puanlık artış beklentisi devam ediyor. Dolar endeksi hafif geri çekilmeyle 102 seviyesinin altına gelirken olası bir yukarı yönlü harekette 102 psikolojik sınırı ile birlikte $102.95 seviyelerinde kesişen 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalar takip edilecek direnç noktaları olacaktır. G10 para birimlerinin AUD dışında tamamı dolara karşı değer kazanırken EURUSD hafif primle 1.10 psikolojik sınırını test etse de kıramadı. 1.10 direnci kırılırsa yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. Dolar endeksindeki geri çekilmeye rağmen altın oldukça dar bir bantta ve yatay hareketle $1925 seviyelerinden işlem gördü. $1948 seviyesindeki 100 günlük ve $1960 seviyesindeki 50 günlük ortalamalar takip edilecek direnç noktaları konumunda. Aktif vade ham petrol geçtiğimiz haftanın genelinde görülen yukarı yönlü hareketin ardında yeni haftaya kayıpla başlarken $73 seviyesinden destek almaya çalıştı. Tarımsal emtialardan buğday fiyatlarında da hafif kayıp söz konusu ve yaklaşık %0.60 ile 645c seviyelerinden işlem gördü. Temmuz ortasında süresi dolarak olan tahıl koridoru süresinin uzatılıp uzatılmayacağı da önümüzdeki dönemde fiyatlamaları etkileyebilecek önemli konulardan biri olacak.
Eurotahvil Piyasaları
Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu işlem gününde piyasalar hafta boyunca açıklanacak olan enflasyon verilerine odaklanmış durumda. Cuma günü tarım dışı istihdam verisi beklentilerin altında kalsa da FED’in Temmuz toplantısında yapacağı olası faiz artış beklentilerinde bir değişiklik yok ve 25 baz puanlık artış beklentisi devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 5 baz puanlık geri çekilmeyle %4 seviyesine gelirken kısa vadeli tahvil getirilerindeki geri çekilme ise daha fazla. 2 yıllık kıymet getirisi yaklaşık 9 baz puanlık geri çekilmeyle %4.86 seviyesine gelmiş durumda. Avrupa tahvilleri yatay satıcılı işlem görürken İngiltere tahvillerinde az da olsa pozitif bir hava vardı ve ABD tahvilleri ile paralel hareket etti. Türkiye’de haftanın ilk işlem gününde oldukça güçlü bir seyir vardı. 5 yıllık CDS yaklaşık 10 puan gerileyerek 486 seviyelerine gelirken hem kısa vadeli hem de uzun vadeli kıymetlerde alım görüldü. Getiri eğrisinin kısa tarafındaki kazanımlar ise daha fazlaydı. Getiri eğrisinde 8-20 yıl arasında getiriler %9 seviyesinin altına gelirken 1 yıla kadar olan getirilerin %8’in altına geldiğini gördük.