Marjlar ikinci çeyrekte baskılanırken faiz dışı gelirler baskıyı dengeleyici faktör oldu
Gerçekleşen ve Tahminler
YKB, yılın ikinci çeyreğinde tahminlere paralel olarak TL 11.5 milyar net kar açıkladı Açıklanan net kar rakamı bizim beklentimiz olan yaklaşık TL 10.6 milyarın %11 üzerinde gerçekleşmiş oldu. Bankanın çeyreklik net karı %9 düşerken, yıllık bazda ise net kar geçen yılın aynı dönemine göre %4 azalış gösterdi. İlk çeyrek yıllıklandırılmış öz kaynak karı çeyreklik olarak %34 olarak gerçekleşerek bir önceki seviyenin yaklaşık 500bps altında gerçekleşmiş oldu. Beklentilerin üzerinde gelen net trading gelirleri ile ücret ve komisyonlar beklentilerimizle gerçekleşen rakamlar arasındaki sapmanın en önemli sebepleri olarak gözüküyor. Beklentilerimize paralel olarak swap maliyetlerine göre düzeltilmiş net faiz marjı ikinci çeyrekte ilk çeyrek ortalamalarına göre 240 baz puan geriledi. Bunda yükselen TL fonlama maliyeti, düşen kredi getirileri ve daha düşük yazılan TÜFEX gelirlerinin önemli rolü bulunuyor. Banka bu çeyrekte %40 yıllık enflasyon varsayımıyla TÜFEX portföyünden TL 8.2 milyar gelir yazarken bu rakam bir önceki çeyrekte %45 enflasyon varsayımıyla TL 9.7 milyar düzeyinde bulunmaktaydı. Takibe atılan büyük bir dosyanın takip oranlarını yükseltmesine rağmen risk maliyetinin kura göre düzeltilmiş olarak sadece 32 baz seviyesinde olması, bu dosya için geçmişte tamamen karşılık ayrılması ve çok güçlü seyreden tahsilat performansı nedeniyle gerçekleşti. Özellikle perakende bankacılık alanlarındaki pazar payı kazanımları hem hacim olarak hem de fonlama maliyetini düşürme kanalından genel karlılığa çok olumlu katkı vermeye devam ediyor. YKB 2023 beklentilerinin bazılarında değişikliğe gitti. Buna göre banka net ücret ve komisyon gelir büyüme beklentisini %90 üzeri olarak revize ederken (öncesinde %60 üzeri), faaliyet gider artışını ise yıllık %100 altı yerine yıllık %120 altı olarak değiştirdi. Ayrıca 2023 ortalama öz kaynak karlılık beklentisini ise yüksek yirmili bir rakamdan %30 üzeri olarak revize etti.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Marjlar TL fonlama maliyet baskısıyla yılın en düşük değerini 2Ç23’te gördü. Piyasadaki TL mevduat faizlerinin sıçramasıyla oluşan marj baskısının yanında düzenlemelerin getirdiği sınırlamalara rağmen banka özellikle bireysel bankacılıkta kazandığı piyasa paylarıyla hacim ve vadesiz mevduat yaratarak fonlama maliyetlerini iyi yönetmeye devam ediyor. Buna rağmen ikinci çeyrekte swaplara göre düzeltilmiş net faiz marjı beklendiği gibi 2023 ilk çeyrek ortalamalarına göre yaklaşık 240 baz puan gerileyerek %3.2 düzeyinde gerçekleşti. Bankanın bu çeyrekte TÜFEX portföyünden elde ettiği gelir %40 yıllık enflasyon varsayımıyla TL 8.2 milyar olarak gerçekleşirken bu rakam bir önceki çeyrek TL 9.7 milyar düzeyinde bulunmaktaydı. YKB toplam TL mevduatını toplam mevduatının %60 üzerine çıkarmayı başararak düşük getirili tahvil satın alma zorunluluğunu oldukça asgariye indirdi. Bu portföy toplam TL 52 milyar (toplam aktiflerin %4.1’i) olarak gerçekleşti. TL tarafta vade uyumsuzluğunun üç aydan daha aza inmesi faizlerin arttığı bir ortamda TL kredilerin çok daha yüksek yeniden fiyatlama olanağını getirerek ikinci yarı marjlarını hızla düzeltecek. Bunun yanında TÜFEX gelirleri de gerçekleşen enflasyonun varsayılan enflasyona göre daha yüksek seyriyle çok önemli gelir katkısında bulunacak.
Aktif kalite güçlü tahsilat performansıyla yüksek seyretmeye devam ediyor. Bu çeyrekte büyük bir ticari kredinin yakın izlemeden takip gruplarına atılması nedeniyle takip oranı çıkmış gözükse de bu dosya için tüm karşılıkların ayrılması ve tahsilatların çok güçlü seyriyle net risk maliyeti kur etkisi hariç sadece 32 baz puanda kaldı. Banka yeni yılda risk maliyetinin 100 baz puan civarında gerçekleşeceğini öngörmekte ve aktif kalitesinin bankanın en rahat olduğu alanlardan biri olduğunun altı çiziliyor.
Artan kredi plasmanları ve işlem sayılarıyla ücret ve komisyon gelirleri yükseldi. Net ücret ve komisyon gelirleri artan kredi plasman ve işlem hacimleriyle çeyreklik bazda %28 artarken, yıllık bazda ise %106 artış kaydetti. Tüketici kredi artışı, yükselen faizler nedeniyle kredi kart komisyonlarının artışı ve kredi dışı komisyon alanlarında artan komisyon gelirleri bu sonuçta rol oynamış durumda. Faaliyet giderleri ise yıllık olarak %146 arttı. Burada deprem nedeniyle ortaya çıkan bir defalık giderler, maaş artışları ve enflasyon etkisi gibi faktörler bulunuyor. Banka her iki alanda da 2023 beklentilerinde revizyona gitti. Net ücret ve komisyon gelir artışı %60 üstü yerine %90 üstü artış olarak revize edilirken, faaliyet gider artışı ise yıllık olarak %100’ün altında kalır yerine %120’nin altında kalır olarak değiştirildi.
Değerleme Üzerindeki Etki ve Görünüm
Marjlardaki geçici baskı bankanın daha yüksek çarpanları hak ettiği gerçeğini değiştirmiyor. Bankanın geçmiş dönemlerde değişen stratejisi nedeniyle hedeflediği bireysel ve perakende bankacılık alanındaki piyasa payı kazanımları bu zor dönemde de hem gelir hem de marjlar açısından Yapı Kredi’ye göreceli avantaj sağlamış durumda. İkinci çeyrekte de devam eden marj baskısının yılın ikinci yarısında artan kredi spredleri ve TÜFEX gelirleriyle büyük ölçüde telafi olanağı bulunuyor. Ayrıca çok yüksek katkı veren faiz dışı gelir tabanının sürdürülebilir bir yapıda olduğu her geçen çeyrek kendini daha çok belli etmekte. YKB için 2023 net kar beklentimizi TL 45 milyardan TL 52 milyar seviyesine yükseltiyoruz. Rekabete göre daha düşük ikinci çeyrek karının aslında hisseyi biriktirmek adına önemli bir fırsat yarattığını düşünmekteyiz.
Raporu pdf olarak bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
İlgili hisselerde işlem yapabilmek için lütfen tıklayınız.
Burada yer alan bilgiler İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.
Bu içeriğe ilişkin tüm telif hakları İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’ye aittir. Bu içerik, açık iznimiz olmaksızın başkaları tarafından herhangi bir amaçla, kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, dağıtılamaz, yayımlanamaz veya değiştirilemez.