ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Fed toplantısı ve ekonomik veri takviminin yoğun olduğu bir haftanın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Günün en önemli verisi, Fed tarafında bir sonraki toplantıda faiz artışı yapılma ihtimalinin hala mevcut olduğu imasının ardından daha da önem kazanan PCE verisi oldu. PCE verisi, enflasyon endeksleri arasında Fed’in en çok riayet ettiği endekslerden bir tanesi. Çekirde PCE enflasyonu yıllık bazda %4,1 olarak açıklandı ve beklenti olan %4,2 rakamının altında kaldı, geçtiğimiz ay ise %4,6 seviyesinde bir PCE görmüştük. Verinin ardından dezenflasyon sürecine dair beklentiler güçlendi ve Fed’in sonraki toplantı için daha güvercin olabileceği beklentileri güçlendi. Veri ardından piyasalarda pozitif bir seans geçti
Avrupa hisse senedi piyasaları pozitif bir günü geride bıraktı. Hermes günün %3,94 yükseliş ile kazananları arasında yer alırken, L’oreal %1,99 yükseldi. Sanofi bilanço açıklamasında satış beklentilerini karşılayamaması ile %2,85 değer kaybettiği günde Siemens %0,9 değer kaybetti. Euro Stoxx 50 endeksi günü %0,43 değer kazancı ile kaparken Dax endeksi %0,39 değer kazandı. Londra FTSE endeksi %0,02 kazanç ile yatay bir kapanış yaptı.
ABD endeksleri veri sonrasında teknoloji önderliğinde yükseldi. Hafta boyunca mega cap şirketlerden gelen olumlu haberler ile endeksler güçlü bir haftayı geride bıraktı. Intel dün akşam açıkladığı olumlu bilanço ile %6,6 değer kazanırken First Solar da olumlu gelir rakamları açıkladığı finansalların arından %4,8 değer kazandı. First Solar, sektörün diğer oyuncularından gelen olumsuz beklenti açıklamaları neticesinde oldukça yüksek oynaklık yaşadığı bir seansı geride bıraktı, şirket seans başında %10 üzerinde primlenmeyi başarmıştı. Meta %4,42 değer kazanırken Tesla %4,2 yükseldi ve bir süredir yaşadığı düşüşlerin ardından bir tepki hareketi yaptı. Düşünlerde ise Enphase Energy beklentilerin altında kalan bilanço açıklaması ve beklentilerindeki aşağı revizeler sonucunda %7,4 değer kaybetti. Ford tarafında da elektrikli araçlar tarafında zararın devam edeceğine dair yapılan şirket açıklaması %3,4 düşüşün nedeni oldu. S&P 500 endeksi günü %0,99 değer kazancı ile günü bitirirken Nasdaq Teknoloji endeksi %1,9 yükseldi, Dow Jones ise %0,5 değer kazandı.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Dolar endeksi, faiz beklentilerinin aşağı gelmesi ile birlikte haftayı 0.13%’lük gerileme ile 101.64 seviyesinde kapattı. Almanya TÜFE verisinin beklentiler ile paralel 0.3% olarak açıklanmasının ardından yükselişe geçen EUR/USD, 0.39%’luk yükselişle günü 1.102 seviyesinde tamamladı. Bu seviyedeki direncini kırmaya çalışan paritenin desteği ise 1.095 seviyesinde bulunuyor. BoJ’un faiz kararı öncesinde yükselişe geçen JPY, kararın ardından gelen tepki satışı sonrası sert düştü. USD/JPY 1.14%’lük yükselişle günü 141.05 seviyesinde tamamlarken parite, haftayı 50 günlük hareketli ortalamasının üzerinde kapatmış oldu.
Geçtiğimiz günkü ECB kararı sonrası yönünü aşağı çeviren ons altın, dolar endeksindeki değer kaybının da desteğiyle haftanın son gününü yükselişle tamamladı. XAU/USD 0.69%’luk yükselişle 1959 seviyesine tırmandı. Sanayi metalleri dünya piyasalarındaki pozitif seyir ile birlikte yükselişe geçerken bakır, günü 1.09%’luk yükselişle 8662.5, nikel ise 2.85%’lik artışla günü 22,307 seviyesinde tamamladı. Bu haftayı güçlü geçiren petrol, yükseliş trendini haftanın son işlem gününde de korurken WTI petrol 0.49%’luk artışla 80.49, Brent petrol ise 0.66%’lık yükselişle günü 84.80 seviyesinde tamamladı
Eurotahvil Piyasaları
Çekirdek kişisel tüketim giderleri fiyat endeksi verisinin beklentilerin 0.1% altında 4.1% olarak açıklanması, ABD tahvil piyasalarında faiz beklentilerinde düşüşe neden oldu. Bu hafta açıklanan verilerin piyasa tarafından enflasyonda yavaşlamaya yönelik sinyaller olarak algılanması ve Fed’in faiz artışında sona gelebileceğine yönelik umutları arttırması, ABD tahvil getirilerinin yönünü aşağı çevirdi. ABD 2 yıllık tahvil getirisi 3.9 baz puanlık düşüşle 4.889% seviyesine düşerken 10 yıllık tahvil getirisi 3.4 baz puanlık gerileme ile haftayı 3.965% seviyesinde tamamladı. Günün en önemli gelişmesi ise, BoJ’un getiri eğrisi kontrolünde gevşemeye gitmesi ve 10 yıllık tahvil getirisinin 0.5% seviyesinde dalgalanmasına izin vermesi oldu. Böylelikle Japonya 10 yıllık tahvil getirisi 2014 yılından bu yana ilk kez 0.5% seviyesinin üzerine çıkmış oldu.
Türkiye 5 yıllık risk priminin 2021 yılından bu yana ilk kez 400 seviyesinin altına gelmesi, Türkiye Eurobondlarında alım iştahının artışını da beraberinde getirdi. Alıcılı seyir hazine tahvillerinde ve kısa vadeli kıymetlerde daha fazla olurken 2 yıllık Türkiye hazine tahvili getirisi 30.1 baz puanlık düşüşle 6.819%, 10 yıllık tahvil getirisi ise 20.9 baz puanlık düşüşle 7.993% seviyesine geriledi. Türkiye tahvilleri, diğer gelişmek olan ülke tahvillerine karşı pozitif ayrıştı. Türkiye 5 yıllık CDS’i 8.11%’lik düşüşle 388.54 seviyesinde haftayı tamamladı.