ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Yurtdışı hisse senedi endeksleri yeni haftaya karmaşık bir görünümle başladı. Asya piyasalarında pozitif kapanışlar kaydedilirken Avrupa endekslerinin genel olarak zayıf kaldığı görüldü. Cuma günü açıklanan PCE verisiyle destek bulan ABD endeksleri ise Temmuz ayının son işlem gününde, görece düşük işlem hacmi eşliğinde, yön bulmakta zorlandı. Endekslerin aşırı alım seviyelerine gelmiş olması nedeniyle yatırımcıların büyük hamleler yapmaktan kaçındığı gözlemlendi. S&P 500 endeksi, aylık bazda %3,11 değer kazanarak Ağustos 2021’den bu yana en uzun seri olan beş ay üst üste primli kapanışı gerçekleştirmiş oldu.
Kapanışa doğru gelen alımların etkisiyle S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün sekizinde değer kazancı yaşandı. %2 primle enerji, endeksi yukarı çeken sektör olurken onu %0,7 primle gayrimenkul takip etti. %0,79 gerileyen sağlık ise en zayıf sektör oldu. Dow Jones endeksinde dokuz sektörün altısında yükseliş kaydedildi. Enerji, %3,02 primle burada da en güçlü sektör olurken iletişim hizmetleri %2,34, ham madde %1,82 primle öne çıktı. %0,53 gerileyen sağlık sektörü burada da en zayıf sektör olarak dikkat çekti. Walt Disney %3,2 değer kazancıyla endekste en çok değer kazanan şirket oldu. Goldman Sachs tarafından “al” tavsiyesi verilen Chevron %3 değer kazanarak endeksin en çok değer kazananları arasında yer aldı.
FAANG hisselerinde; Meta -%2,11 Apple +%0,32, Amazon +%1,11, Netflix +%3,1, Google +%0,11 performans ile günü tamamladı.
Günü yatay-artı sonlandıran İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on bir sektörden altısında değer kazancı yaşandı. %1,23 yükselen enerji en güçlü sektör olurken onu %1,08 primle gayrimenkul takip etti. %1,03 gerileyen temel tüketim ise en zayıf sektör olarak göze çarptı. Endekste en yüksek ağırlığa sahip şirketlerden AstraZeneca %1,16, Shell %1,05 yükselirken HSCB Holdings %0,08 değer kaybetti. %0,14 değer kaybeden Almanya Dax endeksinde yer alan on sektörden beşi günü kayıpla tamamladı. Temel tüketim %1,14, ham madde %1,12, finans %1,07 kayıpla en zayıf sektörler oldu. Bilgi teknolojileri ise %0,94 primle kayıpları sınırlayan sektör oldu. Siemens Energy %2,56, MunichRe %1,92, Hannover Rueck %1,8 gerileyerek endeksin en zayıf şirketleri oldu. %2,35 yükselen Sartorius ise en çok değer kazanan şirket olarak öne çıktı.
Ekonomik veri bakımından yoğun olmayan günde Asya tarafında Çin PMI verileri dikkat çekti. İmalat PMI 49,3 ile beklentinin 0,4 puan üstünde açıklanırken İmalat dışı PMI 51,5 ile beklentinin 1,5 puan altında açıklandı. Avrupa’da ise Euro Bölgesi 2. Çeyrek büyüme verisi %0,3 ile %0,2 olan beklentinin üzerinde açıklanırken çekirdek enflasyon %5,5 ile %5,4 olan beklentinin üzerinde kaldı. ABD’de MNI Chicago PMI 43,5 beklentiye karşın 42,8 olurken Dallas Fed İmalat Aktivitesi endeksi -22,5 beklentisine karşın -20 olarak açıklandı.
Yarınki ekonomik veriler arasında Caixin Çin İmalat PMI endeksi, Almanya, Euro Bölgesi ve ABD İmalat PMI ile ABD ISM İmalat verileri öne çıkıyor. Bilançolarda ise Merck, Starbucks, Pfizer, AMD ve Caterpillar takip edilecek.
Haftanın geri kalanında İngiltere Merkez Bankası faiz kararı, ABD ADP iş gücü değişimi ve tarım dışı istihdam verisi takip edilecek. Bilanço takviminde ise Apple ve Amazon dikkat çekiyor.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu haftanın ilk işlem gününde dolar endeksi yeni haftaya da kuvvetli başladı ve 101,90 seviyelerinden sonlandırdı. G10 para birimleri arasında emtia para birimlerinin dolara karşı değer kazandığı görülürken, JPY G10 para birimleri arasında dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi oldu. Cuma günü, Japonya Merkez Bankası’nın getiri eğrisi kontrolünde %0,50 seviyesini referans belirlemesinden sonra %1’in üzerinde primle 141 seviyesinin üzerine çıkan USDJPY paritesi bugün de %1’e yakın primle 142,20 seviyelerinden işlem gördü. 141 seviyesinde bulunan 50 günlük ortalamanın üzerinde kalıcılık devam ederse yukarı yönlü hareketin devamı beklenebilir. EURUSD paritesi ide gün içerisinde 1,1046 seviyesine kadar yükselse de kazanımlarını koruyamadı ve işlem gününü hafif kayıpla 1,10 seviyesinin altında tamamladı.
Tahvil getirilerindeki hareketin yavaşlaması ile paralel olarak altın yaklaşık $5 primle $1965 seviyelerinden işlem görürken $1968 seviyesinde bulunan 100 günlük önemli bir direnç noktası olarak öne çıkıyor. Petrol uzun süredir devam eden yukarı yönlü hareketini bugün de sergilerken aktif vade ham petrol yaklaşık %1,60 primle $82 seviyesine ulaştı. 14 günlük RSI indikatörü aşırı alım bölgesinde. Brent petrol de yeni haftaya %1’in üzerinde primle başladı.
Eurotahvil Piyasaları
Geçtiğimiz hafta Perşembe günü ABD tarafında güçlü ekonomik verilerle birlikte güvenli limanlardan çıkış ABD tahvil getirilerini %4 seviyesinin üzerine çıkarmıştı ancak haftayı %3,95 seviyelerinde sonlandırmıştı. Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu işlem gününde ABD 10 yıllık tahvil getirisi yaklaşık 2 baz puan artarak %3,97 seviyesine çıkarken 2 yıllık getiri %4,90 seviyesinin hemen altında yatay seyretti. Japonya Merkez Bankası’nın Cuma günü getiri kontrolünde yaptığı değişiklik sonrasında 10 yıllık tahvil getirisindeki yukarı yönlü hareket devam ediyor ve %0,60 seviyesine geldi. Avrupa tahvillerinde ise önemli bir değişiklik olmadı. Geçtiğimiz haftayı oldukça pozitif geçiren Türkiye hazine tahvilleri ve CDS seviyesi de yeni haftaya kaldığı yerden devam ediyor. 5 yıllık CDS 378 baz puan seviyesine gelirken 10 yıllık tahvil getirisi de %8 seviyesinin altına geldi.