ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
1 Ağustos Salı günü ABD piyasalarında yükseliş momentumunun gerilediği ve endekslerde bilanço destekli yükselişler dışında zayıf bir seyir olduğu takip edildi. Tahvil getirilerindeki yükseliş de piyasayı tedirgin etti. Dow Jones 71 puan primle 35630 seviyesinden, S&P 500 endeksi 12 puan gerileyerek 4576 puan seviyesinden ve Nasdaq 62 puan değer kaybıyla 14283 puandan günü sonlandırdı. ISM üretim verisi önceki veriyi aşsa da beklentiyi karşılamadı. Endeks fiyatlamaları üzerinde çok fazla bir etkisi izlenmedi.
Dow Jones endeksinde endüstri sektörü %2,6 primle öne çıkarken ham madde ve enerji sektörleri %1 civarında değer kayıplarıyla en çok gerileyen sektörler oldu. 2. çeyrek için beklentinin üzerinde hisse başı kar açıklayan Caterpillar şirketinin hisseleri %8,8 primle en çok yükselen hisse olarak izlendi. S&P 500 endeksinde endüstri ve bilgi teknolojileri sektörleri hafif primlerle kapanış yapmayı başarırken takdirsel tüketim ve alt yapı sektörleri %1’in üzerinde kayıplarla en çok gerileyen sektörler oldu. Bugün bilanço açıklaması olan Pfizer şirketinde gelir miktarının beklentiyi karşılamaması sonucu %1,2 değer kaybı izlendi. Beklentinin altında yolcu sayısı açıklayan Norwegian Cruise şirketinin hisseleri %12 değer kaybıyla dikkat çekti. Merck şirketi $2,06 hisse başı zarar açıklamasıyla beklentiden daha az zarar açıklasa da günü %1,3 değer kaybıyla tamamladı. Tesla %2,4, Amazon %1,5, Alphabet %0,9, Apple %0,4, Bank of America %1,2 değer kayıplarıyla kapanış yaparken AMD %2,8, Ford %1,6, Cisco %1,2, Meta %1,3 primlerle dikkat çekti.
Avrupa piyasalarında son dönemdeki yavaşlamaya işaret eden verileri takiben zayıf bilançoların da etkisiyle ABD’ye kıyasla daha sert bir satış baskısı takip edildi. Ana endekslerde %1 ve civarı değer kayıplarıyla kapanışlar görüldü. DAX endeksinde tüm sektörler günü ekside kapatırken en çok gerileyen sektörler endüstri, takdirsel tüketim ve gayrimenkul sektörleri oldu. Bugün bilanço açıklaması ile birlikte yılın ikinci yarısı için maliyet artışı beklentisi ve tedarik zincirinde oluşabilecek sorunlara işaret eden BMW’nin hisseleri %5,4 değer kaybıyla endekste en çok kaybettiren hisse oldu. DHL, Zalando ve Siemens en çok gerileyen hisseler arasında öne çıktı. FTSE 100 endeksinde de tüm sektörler değer kayıplarıyla günü tamamladı. En çok gerileyen sektörler gayrimenkul, ham madde ve alt yapı sektörleri oldu. Metal fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle madencilik şirketleri en çok kaybettiren hisseler arasında yer aldı.
Yarınki veri takviminde ABD’de ADP istihdam raporu öne çıkıyor. Seans sonrası Qualcomm bilançosu takip edilecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
ABD tahvil getirilerinin yükselmesi, global büyüme endişeleri ve Japon Yeni’nin gerilemeye devam etmesi Amerikan Doları’na yönelimi arttırırken Dolar Endeksi 102.45 yakınlarına yükselerek son üç haftanın en yüksek seviyelerini test etti. 102.40 seviyesinde bulunan 100 günlük hareketli ortalamasından teknik satışlar gelse de Endeks, ABD seansını 102.30 seviyelerinde sonlandırdı. Tüm G10 para birimlerinde değer kaybı izlenirken Avustralya Doları USD karşısında yaklaşık %1.6 değer kaybederek son bir ayın en düşük seviyelerini test etti. Avustralya Doları’nın gerilemesinde, gösterge faiz oranını %4.35 seviyesine yükseltmesi beklenen Avustralya Merkez Bankası’nın oranı %4.10’da sabit bırakması etkili oldu. EURUSD paritesi 1.1000 yakınlarından güne başlamasının ardından 1.0975 seviyelerinden ABD seansını kapatırken gün içerisinde 1.0950 destek olmayı başardı. GBPUSD paritesinde de 1.2740 seviyesi test edilirken parite son üç haftanın en düşük seviyelerinden işlem gördü. Gerilemenin devam etmesi durumunda 1.2713 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalama destek olarak öne çıkıyor.
ABD tahvillerindeki satıcılı seyirle birlikte, değerli metallerde de sert satıcılar olurken ABD kapanışında altın %1, gümüş ise %2 ekside işlem görmekteydi. Spot altın, gün içerisinde 25 USD satış ile 1940 yakınlarına inerken tam burada bulunan 50 günlük hareketli ortalamasından güçlü olmasa da alıcıların geldiği görüldü. LME metallerinde karışık seyir olurken üç ay vadeli bakır kontratı günü %2.27 aşağıda 8631 seviyesinden sonlandırdı. Global büyüme endişelerinin etkisiyle WTI ve Brent petrolde de satış baskısı görülürken ABD kapanışına gelindiğinde %0.5 aşağıda işlem görmekteydiler.
Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine kıymetlerinde getiri eğrisinin tamamında yukarı hareket olurken 30 yıl vadeli ABD hazine tahvilleri 4.10 getiriyle işlem görerek Kasım ayından bu zamana en yüksek getiri seviyelerini test etti. 10 yıllık getiriler de üç haftalık aranın ardından yeniden 4.00 seviyesinin üzerine çıkarken yaklaşık 8 baz puanlık yükseliş dikkat çekti. 2 yıllıklarda ise 3 baz puan yükseliş oldu ve 2-10 yıllık getiri spreadinde 90’dan 85’e daralma izlendi. Satış baskısı global olarak görülürken İngiltere 10 yıllıklarda 9 baz puan, Almanya 10 yıllıklarda 7 baz puan getiri yükselişi görüldü. Japonya Merkez Bankası’nın müdahalesi ile Japon tahvilleri yatay hareket ederken, sürpriz bir şekilde beklentinin aksine faiz artışına gitmeyen Avustralya Merkez Bankası’nın etkisiyle Avustralya tahvilleri değer kazandı ve 10 yıllık kıymetin getirisi 9 baz puan aşağı geldi.
Küresel hareket ile paralel gelişmekte olan ülkelerde de satış baskısı izlendi. Lokal tarafta da yaklaşık 10 gündür aralıksız düşüş gerçekleştiren CDS’in yükselmesi ile satıcılı seyir hakimdi. 5 yıllık CDS, 2021 Eylül’den bu zamana en düşük seviyelerinden gelen alımlarla birlikte 377 seviyelerinden 395 seviyelerine yükseldi. 3 yıllık hazine kıymetinin getirisi 30 baz puan, 10 yıllık hazine kıymetinin getirisi 20 baz puan yükselirken son iki günün kazanımı geri verilmiş oldu, bu sebeple yaşanan hareket geçtiğimiz haftaki güçlü alımların ardından düzeltme olarak yorumlanabilir.