Temmuz ayında tüketici enflasyonu %9,5 ile, piyasanın %9,2, İş Yatırım’ın %8,8 olan beklentisinin üzerinde geldi. Yıllık enflasyon ise 9,6 yüzde puan artış ile %47,8 seviyesine yükseldi. Enflasyon tahminimizdeki sapma konut, sağlık, ulaştırma kalemlerinde öngörümüzden yüksek fiyat artışlarından kaynaklandı. İTO İstanbul enflasyonu aylık %9,8, yıllık %63,7 açıklanmıştı.
Resmi enflasyonunun üzerinde %34 asgari ücret artışı, son 2 ayda %35 kur şoku, bütçe gelirlerini desteklemek için yapılan KDV-ÖTV ayarlamaları, uluslararası petrol fiyatlarında dipten dönüş, tarımsal üretimi olumsuz etkileyen kuraklık, ilaç ve akaryakıt gibi kamu tarafından fiyatları yönlendirilen ürünlerde yapılan zamlar seçimlerin ardından üst üste geldi. Görece güçlü iç talep ortamında yaşanan şoklar 2022 Ocak ayından bu yana en yüksek aylık enflasyonu getiriyor.
Çekirdek göstergeler enflasyonda genele yaygın sert yükselişi teyit ediyor. X13 yöntemiyle mevsimsellikten arındırdığımız serilere göre C endeksi aylık %9,7 (Haziran %2,9, Mayıs %3,9), B endeksi %8,6 (Haziran %2,8, Mayıs %3,5) yükseliyor. B endeksi enerji, tütün ve işlenmemiş gıda fiyatlarını, C endeksi ise enerji, tütün ve tüm gıda fiyatlarını hariç tutuyor.
Özel kapsamlı TÜFE alt göstergeleri mal ve hizmet fiyatlama alışkanlıklarında eşanlı bir bozulma gösteriyor. Mevsimsellikten arındırdığımız serilere göre altın hariç dayanıklı mallar aylık %12,1 (Haziran: %5,6, Mayıs: %3,6), enerji ve gıda dışı mallar aylık %9,7 (Haziran: %3,2, Mayıs: %3,0) artış ile korkutucu bir tablo çiziyor. Hizmet enflasyonu %10,5 (Haziran: %3,4, Mayıs: %4,4) aylık artış ile yükselen enflasyon kervanına katılıyor. Eğlence-kültür, lokanta ve otel fiyat artışlarındaki sert artış hizmet enflasyonunu yukarı çekiyor. Aylık kira enflasyonu %6,7 ile (Haziran: %6,1, Mayıs: %5,9) regülasyona rağmen yükselişini sürdürüyor.
Temmuz ayında manşet rakamlar ve çekirdek göstergelerdeki sert bozulma, enflasyonun önümüzdeki aylarda Merkez Bankası’nın Enflasyon Raporunda çizdiği patikanın üst bandında seyredeceğine işaret ediyor. Beklentimizden yüksek gelen enflasyon verisi ve para politikasının fiyatlama alışkanlıklarındaki bozulmaya yetersiz tepki vermesi nedeniyle 2023 sonu enflasyon tahminimizi %58’den %60’a çekiyoruz. Olası yukarı yönlü ilave güncelleme için Ağustos PPK toplantısında alınacak faiz kararını izleyeceğiz.
Araştırma Direktörü, Serhat Gürleyen
Ekonomist, Dağlar Özkan