Gerçekleşen ve Tahminler
Vakıfbank yılın ikinci çeyreğinde TL 1 milyar net kar açıkladı. Söz konusu kar rakamı, bizim ve piyasa beklentisi olan TL 1 ve TL 1.1 milyara oldukça yakın bir gerçekleşme olarak gözüküyor. Yükselen TL mevduat ve fonlama maliyetlerinin net faiz gelirleri ve net faiz marjını çok aşağıya çektiği bir çeyrek geçirildi. Net faiz geliri bir önceki çeyreğe göre %73 daralarak TL 1.7 milyar seviyesine gerilerken bunda özellikle daha negatif bölgede bulunan TL kredi-mevduat spredlerinin rolü önemli gözüküyor. Üstelik TÜFEX portföyünün yine %34 yıllık enflasyon varsayımıyla değerlendirilmesi sonucunda bu portföyden de net faiz gelirine anlamlı bir katkı gelmemiş durumda. Bankanın net faiz marjı, yüksek fonlama maliyeti, görece düşük kalan kredi verimleri ve yine geçen yılda göre düşük seyreden TÜFEX katkılarıyla yılın ilk yarısında %1 seviyesine geriledi. Yılın ikinci yarısında TÜFEX değerlemesi için kullanılan enflasyon varsayımının önemli derecede arttırılacak olmasıyla NIM’in en az 250 baz puan artmasını bekliyoruz. Bankanın ikinci çeyrekte kar üretmesinin bir önemli nedenlerinde biri net trading gelir kaleminin TL 2.25 milyardan TL 9.3 milyara çıkışı olarak gösterilebilir. Bu çeyrekte net takibe atılan kredilerin ilk çeyrekteki negatiften yaklaşık TL 1.1 milyara yükselmesi nedeniyle net risk maliyeti 70 baz puandan 114 baz puana çıktı. Faaliyet giderleri deprem etkisi arındırılırsa çeyrekte %20 artarken, net ücret ve komisyon gelir üretimindeki güçlü görünüm korunuyor. Bu kalem çeyrekte %25 artarak TL 5.1 milyara yükseldi.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Marjlar özellikle TL mevduat faizlerinin artışıyla önemli bir düşüş gösterdi. Banka, ikinci çeyrekte TL kredilerini %15 civarında büyütmeyi başardı. Bunda deprem bölgesine açılan tüketici paketleri ve kurumsal/ticari kredi artışlarının önemli rolü bulunuyor. TL kredi spredleri çeyrekte daha negatif bölgeler giderken swaplara göre düzeltilmiş marjın da 5yılın ilk yarısında %1 civarında oluştuğunu görüyoruz. Vakıfbank, %34 enflasyon varsayımıyla TÜFEX portföyünden TL 10.3 milyar geliri ikinci çeyrekte yazarken burada ikinci yarıda önemli bir gelir yazma potansiyeli bulunuyor. Banka, üçüncü çeyrekte %51 yıllık enflasyon verisini kullanmaya başlayacak bu da üçüncü çeyrekte TÜFEX’ren bankanın TL 23.5, son çeyrekte ise TL 15.5 milyarlık bir gelir yazması sonucunu getirecek. Bu da marjları ilk yarıya göre en az 250 baz puan arttıracak.
Takibe atılan krediler pozitife döndü. İkinci çeyrekte takibe atılan krediler TL 2.2 milyar olurken, tahsilatlar ise TL 1.1 milyar dolayında bulunuyor. Vakıfbank’ın karşılık oranlarını güçlendirme stratejisi de devam ediyor. Bu çerçevede dönemde yazılan net risk maliyeti 114 baz puan olurken bu rakam bir önceki çeyrekte 70 baz puan civarında bulunuyordu.
Diğer gelir kalemleri oldukça güçlü. Net ücret ve komisyon gelirleri yıllık %115, çeyreklik olarak ise %25 oranında artarak gelirlere önemli bir katkı sağlamaya devam ediyor. Bunun yanında net trading gelirleri TL 9.2 milyara çıkarken bu kalem bir önceki çeyrekte TL 2.25 milyar düzeyindeydi. Faaliyet giderleri deprem için ayrılan karşılık etkisi arındırıldığında çeyreklik % 25 artış gösterdi.
Değerleme üzerindeki etki ve görünüm
Vakıfbank’ın ikinci çeyrek sonuçlarına tepkinin nötr olmasını bekliyoruz. Vakıfbank’ın ikinci çeyrek net karının beklentilere paralel olması nedeniyle sonuçlara piyasa tepkisinin nötr düzeyde kalmasını bekliyoruz. İkinci yarıyıl için hem bilançonun fiyatlama esnekliğinin arttırılması hem de aktif kalite açısından karşılık oranlarının yükseltilmesi ileriki çeyrek karlılıkları açısından iyi haberler. Ayrıca bankanın TÜFEX portföyü için de %34 gibi düşük bir enflasyon varsayımı kullanması bu portföyden ikinci yarıda kaydedilecek gelirleri potansiyel olarak arttırıyor. Bankanın ikinci ayrı net faiz marjı ilk yarıya göre en az 250 baz puan artacak.
Raporu pdf olarak bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız.
Burada yer alan bilgiler İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.
Bu içeriğe ilişkin tüm telif hakları İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’ye aittir. Bu içerik, açık iznimiz olmaksızın başkaları tarafından herhangi bir amaçla, kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, dağıtılamaz, yayımlanamaz veya değiştirilemez.