ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Geçtiğimiz hafta ABD hazinesinin tahvil ihaleleri ve Fitch’in ABD kredi notunu indirmesi volatiliteyi ciddi boyutta artırmıştı. Haftanın son gününde gelen istihdam verisinde her ne kadar istihdam piyasası yavaşlama sinyalleri veriyor olsa da ücretlerin beklenen şekilde ivme kaybetmemesi piyasaların kafasında soru işareti yaratmış, bugün açıklanan enflasyon verisine daha ciddi bir anlam yüklenmişti. Enflasyon verisi yıllık rakamda beklentilerin altında kaldı, Fed tarafından takip edilen konaklama hariç çekirdek hizmet enflasyonu önceki aya göre bir miktar yüksek geldi. Enflasyonun %2 yolundaki yolunun engebeli olduğu tartışılırken, hazinenin 30 yıllık ihalesi Türkiye saati ile saat 20:00’da yapıldı. İhale sonuçlarında iç piyasadaki kurumsal yatırımcıların ve uluslararası talebin bir miktar zayıfladığı görüldü, ayrıca teklif verenler tarafından en yüksek getiri %4,189 seviyesinde gerçekleşti ve önceki ihalelerin üzerine çıktığı gibi piyasa faizinin de hafif üzerinde seyretti. Neticesinde uzun vadeli tahvillerde ciddi bir değer kaybı izlendi ve piyasadaki gerginlik tekrar yükseldi
Avrupa hisse senetleri günü pozitif tamamladı. Allianz %4,9 değer kazancı ile Euro Stoxx 50 endeksinin en çok değer kazanan üyesi olurken BBVA %3,7, LVMH grubu %3,4 yükseldi. Siemens ise %4,7 değer kaybetti. Allianz bilanço açıklaması sonrasında aktif kalitesi ile değer kazandı. Dax endeksi günü Dax endeksinde Siemens dijital endüstrilerde zayıf kalan performansı sonrası en çok değer kaybeden şirket olurken Siemens Energy, Gamesa krizinin etkilerini hala yaşıyor ve %3,11 değer kaybı ile günü noktaladı. Dax endeksi günü %0,9 yükseliş ile tamamlarken Euro Stoxx endeksi %1,55, FTSE 100 endeksi ise %0,4 değer kazandı.
ABD endeksleri enflasyon verisi sonrası pozitif bir açılış yapmış olsa da primlerini koruyamadı, ABD 30 yıllık tahvil ihalesi sonrası tahvil fazilerinde yaşanan yükseliş de düşüşlerin sürmesinde etkili oldu. S&P 500 endeksinde gayrimenkul, altyapı, sanayi ve temel tüketim sektörleri değer kaybı ile günü kapatırken enerji sektörü Walt Disney’in dün gelen bilançosundan destek bulunan iletişim sektörü değer kazanmayı başardı. Wynn Resorts, Las Vegas’taki ziyaretçi talebinin toparlanması ile günü %2,5 değer kazancı ile noktalarken Alibaba gelir beklentilerini bilanço açıklamasında aştı ve gün içerisinde $100 seviyesinin üzerine çıktı, kapanışı ise %4,6 prim ile $99,2 seviyesinden gerçekleştirdi. Nasdaq teknoloji endeksi günü %0,12 primle kapatırken, S&P 500 endeksi %0,03 Dow Jones endeksi %0,15 artış kaydetti
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Piyasalar tarafından merakla beklenen Amerika tüfe verisini karşıladığımız seansta, FX piyasalarında volatil bir görünüm hakimdi. Beklentilerin hafif altında gelen veri ile birlikte dolar endeksinde sert geri çekilme yaşandı. Ancak beklenti üstünde gelen işsizlik başvurusu verisinin de etkili olmasıyla beraber dolar endeksi kayıplarını telafi ederek günü yatay pozitif noktaladı. Seans içerisinde 101,80 seviyesini test eden DXY günü %0,16’lık yükselişle 102,64 seviyesinde kapadı. EUR/USD paritesi ise dolar endeksine ters yönlü sert bir yükseliş sonrası kazançlarını koruyamadı. Seans içinde %0,80 yükselerek 1.106 seviyesini test eden parite günü %0,05 yükselerek 1.097 seviyesinde kapadı ve önemli bir direnci olan 1,10 seviyesinin üstünde kalıcılık sağlayamadı. Tahvil getiri üst limiti uygulamasının kaldırıldığı Japonya’da, yapılan piyasa müdahaleleriyle sıkı para politikasına beklenenden çok daha yavaş geçeceği beklentileri etkili olurken USD/JPY paritesi doların dipten kuvvetli tepki bulduğu işlem gününde %0,74 yükseldi. 144,78 seviyesine yükselen parite, Japonya Merkez Bankasının bir önceki kura müdahale ettiği seviyelere geldi. Gerileyen petrol fiyatlarına paralel %1,01 değer kaybeden Norveç Kronu, Japon Yeni ile birlikte günün en zayıf G10 para birimleri olarak negatif ayrıştılar.
Emtia piyasalarında negatif bir günü geride bıraktık. Eylül vadeli Brent petrol kontratı günü %1,31 düşüşle 86,40$, aktif vadeli WTI kontratı ise %1,79’luk düşüşle 82,89$ seviyesinde günü kapadı. Ons altında beklenti altı tüfe verisi sonrası alımlar gelirken seansın devamında kazanımlar geri verildi. Günü yatay-negatif kapatan ons altında zayıf görünüm bugün de devam etti. Günü 1912$ seviyesinde kapatan ons altında aşağıda 200 günlük hareketli ortalaması 1901$ seviyesi önemli bir destek olarak takip edilebilir.
Eurotahvil Piyasaları
ABD Tahvilleri tüfe verisinin beklenti altında kalması ile birlikte kuvvetli bir alış görürken, seans sonrasında kazanımlarını koruyamadı. Faiz beklentilerine hassas olan 2 yıllık getirileri veri sonrasında %4,73 seviyesine kadar gerilese de kazanımlarını koruyamadı ve günü 2.9 bps yükselişle %4,84 seviyesinde kapattı. Veri sonrası yapılan ABD 30 yıllık tahvil ihalesinin beklenin altında talep görmesi sebebiyle getirilerde yukarı yönlü baskı artarken getiri eğrisinin uzun tarafı negative ayrıştı. %4,189 getiri seviyesinde talep bulan ihale 2011 yılından beri en yüksek getirili ihraç oldu. 10 yıllıklar tüfe verisi sonrası %4’ün altına gerilemesine ragmen ihale sonrası %4.09 seviyesine yükseldi. 30 yıllıklarda ise ihale sonrası 7 bps artış yaşandı ve getiriler %4,25 seviyesine yükseldi. Avrupa tarafında da satış baskısı hakimdi. Almanya 10 yıllıkları 3.1 bps yükselerek %2,523, Fransa 10 yıllıkları ise 2.9 bps yükselerek %3,05 seviyesinde günü kapadı. Gelişmekte olan piyasalarda karışık bir görünüm hakimken Türkiye eurotahvilleri poziitif ayrıştı. Moody’s’in ortodoks politikaların devam etmesi durumunda kredi notunu yükseltebileceği yönündeki açıklamas üzerine 5 yıllık ülke risk priminde 12 bps geri çekilme yaşandı. 5 yıllık CDS günü önemli bir psikolojik sınırı olan 400 seviyesinin altında 395 seviyesinde kapadı. Getiri eğrisinin kısa tarafı pozitif ayrışırken 2 yıllık eurotahvil getirisi 10.6 bps gerileyerek %6.643, 10 yıllık getirisi ise 4.1 bps gerileyerek %8,08 seviyesine daraldı.