Açıklanan güçlü 2Ç23 finansal sonuçları, ve makro varsayımlarımızdaki güncellemeleri modelimize yansıtarak AKCNS için hedef fiyatımızı 155 TL’ye yükseltiyoruz. Hedef fiyatımıza göre %13 artış potansiyeline işaret eden hisse için AL tavsiyemizi TUT olarak değiştiriyoruz. Hisse, 6.9x 2023T FD/FAVÖK ve 8.14x 2023T F/K ile işlem görüyor. Güçlü seyreden iç talep, enerji maliyetlerindeki normalleşme ve iyileşen marj görünümü, yukarı yönlü hedef fiyat revizyonunun arkasındaki ana faktörler olarak öne çıkıyor. Tahminlerimizdeki yukarı yönlü revizyonlara rağmen, son zamanlardaki güçlü fiyat artışı sebebiyle yeni hedef fiyatımızın artış potansiyeli yalnızca %13’e işaret ediyor. Bu sebeple, hisse için AL tavsiyemizi TUT’a indiriyoruz.
Çeyreğin Öne Çıkanları
Net kar önemli ölçüde arttı. Akçansa, 2Ç22’de kaydedilen 231mn TL net kâra kıyasla (yıllık %284) ve bir önceki çeyreğe göre %32 artışla (1Ç23’te 672mn TL) 2Ç23’te 885 milyon TL net kâr elde etti. Şirket, bağlı ortaklık yatırımlarından temettü geliri, ertelenmiş vergi geliri ve çok güçlü finansal gelir elde ederek, karlılık açısından istisnai bir çeyreği geride bıraktı. Finansal gelirlerin uzun süredir negatif seyretmesinin ardından şirket, buradan 103mn TL’lik gelir sağladı ve bu da kârlılığın %12’sini oluşturdu. Önemli miktarda finansal gelir ve ertelenmiş vergi geliri, karlılığı olumlu etkilese de, net karı artıran ana sebep, oldukça güçlü operasyonel performans olarak öne çıkıyor.
Güçlü gelir performansı devam ediyor Akçansa, 2Ç23’te bir önceki yıla göre %62 ve bir önceki çeyreğe göre %9 artışla 3.316mn TL net satış geliri kaydetti. Canlanan iç talep sayesinde, iç satış gelirleri bir önceki yıla göre %79 artarak 2.526mn TL’ye ulaştı ve 2Ç23’te net satış gelirlerinin %76’sını oluşturdu. İhracat hacimlerinin oldukça sınırlı bir artış göstermesi (yıllık %22), yurt içi satışların şirketin faaliyetlerinde ana faaliyet kanalı haline geldiğine işaret ediyor. Başlıca ihracat pazarları olan ABD ve İsrail’deki kısmi talep daralması ihracatın düşmesine sebep oldu. Ayrıca, dünya çimento pazarındaki yüksek rekabet nedeniyle ihracat fiyatları büyük ölçüde yatay seyretmiştir. Ancak Akçansa, piyasa koşullarına göre satışlarını yurtiçi ve ihracat arasında kolayca kaydırabilen esnek bir üretim dağıtım yapısına sahip olmanın faydasını görmektedir. Zayıf yurtdışı talebe cevap olarak iç pazara yönlendirilen satışlar, yurt içi operasyonlar daha düşük nakliye ve lojistik maliyeti yarattığından marjların yükselmesini beraberinde getirdi. Son olarak, liman operasyonları 1Y23’te 110 milyon TL’ye ulaştı ve satış gelirlerini desteklemeye devam ediyor.
Kayda değer FAVÖK iyileşmesi Akçansa 2Ç23’te geçen yılın aynı dönemine göre %157 ve bir önceki çeyreğe göre %51 artışla 977mn TL FAVÖK kaydetti. Önceki çeyreklerde enerji maliyetleri ve girdi fiyatlarındaki artış marjları baskılamış ve FAVÖK marjı 2022’de tarihsel ortalamalardan uzaklaşarak %15,1’e gerilemişti. Ancak, maliyet görünümündeki normalleşme sayesinde 2Ç23’te önemli bir FAVÖK artışı sağlandı. Akaryakıt, elektrik ve girdi fiyatları oldukça düştü. Ayrıca, güçlü iç talep ve yurt içi fiyat ayarlamaları FAVÖK’ü yukarı çeken diğer nedenler oldu. Böylece FAVÖK marjı yükseliş trendini sürdürerek %19 olan yılsonu tahminimizden ayrışarak çeyreklik bazda 8,2 puanlık önemli bir artışla %29,5’e ulaştı.
Net Borç azaldı Artan nakit pozisyonu sayesinde şirketin net borç pozisyonu önemli ölçüde iyileşti ve 1Ç23’teki 701mn TL’den 2Ç23’te 116mn TL’ye düştü. (2Ç22 Net Borç 1.136mn TL’den %876 daha düşük).
Beklentiler
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!