ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
31 Ağustos Perşembe günü ABD piyasaları yarın açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesi yatay eksi bir seyirle günü sonlandırdı. Bugün açıklanan PCE verileri beklentiye paralel açıklansa da yıllık bazda çekirdek verideki hafif artış ve kişisel harcamalardaki yükseliş piyasayı çok mutlu etmedi. Dow Jones 169 puan gerileyerek 34721 seviyesinden, S&P 500 endeksi 7 puan değer kaybıyla 4507 seviyesinden ve Nasdaq 15 puan değer kazancıyla 14035 puandan günü sonlandırdı.
Dow Jones endeksinde bilgi teknolojileri ve enerji %0,6 primle günü kapatırken sağlık %1,8 değer kaybıyla en çok kaybettiren sektör oldu. Beklentilerin üzerinde bilanço rakamları açıklayan Salesforce, Morgan Stanley tarafından portföy ağırlığı arttırılan 3M ve şirket CEO’su tarafından 3. çeyrek hedeflerini tutturmaya yakın olduğu açıklanan Intel %2,5-3 civarı primlerle endekste en çok yükselen hisseler olarak izlendi. United Health %3, Boeing %2 , American Express ve JP Morgan %1 üzeri değer kayıplarıyla endeksi aşağı çeken hisseler arasında yer aldı. S&P 500 endeksinde ise takdirsel tüketim ve bilgi teknolojileri %0,5’e yakın primlerle en çok yükselen sektörler olurken sağlık, alt yapı ve emlak %1 civarı değer kayıplarıyla günü sonlandırdı. Endekste en çok değer kazanan hisseler Western Digital, Arista Networks, Seagate, Broadcom ve Micron oldu. Tesla, Apple, Alphabet ve Meta hafif primlerle kapanış yaparken Amazon hisselerinde %2,2 prim dikkat çekti.
Avrupa piyasaları yarınki ABD istihdam verisi öncesi hafif eksilerle günü tamamladı. ABD’de PCE verilerinden çok fazla destek bulamayan piyasada majör hisse endeksleri DAX hariç ekside kapanış yaptı. DAX endeksi 50 ve 100 günlük ortalamaların bulunduğu 15950 civarında kapanış yaparak dikkat çekti. DAX endeksinde Vonovia şirketi hisselerinde yaşanan sert yükselişi yansıtan emlak sektörü %5’in üzerinde değer kazancıyla günü kapatırken onu %1 primle telekom sektörü takip etti. Finans ve temel tüketim sektörleri %0,3 civarı kayıplarla en zayıf sektörler oldu. Zalando, MTU, BASF ve Siemens Energy en çok yükselen hisseler arasında yer aldı. Commerzbank ve Deutsche Bank %1,5 civarı değer kayıplarıyla en çok gerileyen hisseler oldu. Otomotiv sektörü hisseleri de gerileyen hisseler arasında izlendi. Rekor kar açıklayan UBS Group $10 milyonluk masraf kesinti planıyla da dikkat çekti. Şirket hisseleri günü %6 primle sonlandırdı.
Yarınki ekonomik veri takviminde Çin, Almanya, İngiltere ve Euro Bölgesi’nde Ağustos ayı üretim PMI verileri takip edilecek. ABD tarafında ise takvim daha yoğun. Günün en önemli verisi Ağustos ayı tarım dışı istihdam verisi olacak. Günün geri kalanında ise üretim PMI, inşaat harcamaları, ISM üretim verileri izlenecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Bugün ABD tarafında FED’in en önemli enflasyon ölçütlerinden olan kişisel tüketim giderleri endeksi açıklandı ve beklentilere paralel gelen verilerle birlikte işsizlik maaşı başvuruları da beklentiler 235 bin iken 228 bin olarak açıklandı. Açıklanan veriler sonrasında FED vadelilerine göre faiz artış beklentisi %11,8 oldu. Dolar endeksi son dönemde girdiği yükseliş trendinde 104,40 seviyelerinden tepki satışlarıyla karşılaşmıştı. Bugün de 103,11 seviyelerinde güne başlayan endeks 103,63 seviyelerinde günü kapattı. Dolar G10 ülkeleri para birimlerinin çoğuna karşı değer kazanırken JPY % 0,52’lik artışla en çok değer kazanan para birimi oldu. %0,95’lık değer kaybı ile SEK ise en çok değer kaybeden para birimi oldu. Gelişmekte olan ülkeler para birimleri ise Dolar karşısında karışık seyretti. RUB ve CNY sırasıyla % 0,44 ve % 0,39’luk artışlarla en çok değer kazananlar olurken; MXN ve HUF ise sırasıyla %1,80 ve %1,19’luk düşüşlerle en kötü performansı gösteren para birimleri oldu. EURUSD paritesi 1,09 seviyesinin üzerinde 1,0920 seviyelerinde bugüne başlamış olsa da bu bölgede tutunamadı ve günü 1,0840 seviyelerinde kapattı. 1,08 seviyesi düşüş durumunda destek olabilirken 1,0850 ve 1,09 en yakın dirençler olarak karşımıza çıkıyor.
Ons altın güne $1942 seviyelerinde güne başladı ve yatay negatif bir hareket göstererek günü $1940 seviyelerinde kapattı. $1930 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalama düşüşlerde destek olabilirken $1950 seviyelerindeki Bollinger üst bandı direnç oluşturabilir. Ons gümüş de güne $24,62 seviyelerinde başladıktan sonra %0,8’lik bir düşüşle günü $24,43 seviyelerinde kapattı. WTI kontratları günü %2,36’lık bir yükselişle $83.56 seviyesinde kapatırken; Brent petrol de % 1,79 oranında bir yükseliş yaşadı ve günü $86,76 seviyesinde kapattı.
Eurotahvil Piyasaları
ABD tarafında hafta başından beri karşılanan zayıf istihdam ve büyüme verileri FED’in olası faiz artış beklentilerini azalttı. FED’in enflasyon öncü göstergesi olarak takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisinin de beklentilere paralel gelmesi tahvil piyasalarında pozitif karşılandı. 10 yıllıklar 1.9 baz puan gerileme ile %4.094 seviyesine geriledi. Bununla beraber faiz artış beklentilerine duyarlı olan iki yıllıklar hafta başından beri sürdürdüğü kuvvetli alış hareketine bugün de devam etti. Hafta başından beri 24 baz puan gerileme gösteren 2 yıllık tahvil getirisi %4.857 seviyesinde işlem görüyor. ABD’ye nazaran alışların daha kuvvetli olduğu Avrupa’da ise Almanya 10 yıllık getirisi 8.1 baz puan gerileme ile %2.459, Fransa 10 yıllık getirisi ise 8.3 baz puan gerileme ile %2.978 seviyesine geriledi. Pazartesi günü İngiltere’deki, Çarşamba günü ise Türkiye’deki tatiller sebebiyle hafta boyunca düşük hacimle işlem gören Türkiye eurobondları haftanın dördüncü işlem gününde dünyadan negatif ayrıştı. Gelişmekte olan piyasalarda da alıcılı bir seyir hakimken Türkiye 5 yıllık risk primi günü 10 baz puan artarak 382 seviyesinde kapadı. Getiri eğrisinin kısa tarafındaki satışlar daha sert olmakla birlikte eğri boyunca satışlar göze çarptı. 2 yıllık eurobond getirisi 19.2 baz puan genişlerken 10 yıllık eurobond getirisi ise 8.9 baz puan yukarı gitti.