Yurtdışı hisse senedi endeksleri Perşembe gününü ağırlıklı olarak satıcılı geçirdi. Zayıf Çin ticaret verileri sonrası, Asya piyasalarında %1’in üzerinde kayıplar yaşanırken, Avrupa endeksleri görece güçlü kaldı. ABD endekslerinde, teknoloji hisseleri öncülüğünde satışlar devam ederken Dow Jones endeksinin pozitif ayrıştığı gözlendi.
Seans ortalarına doğru, açılıştaki kayıplarının bir kısmını geri alan S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün altısında değer kazancı yaşandı. %1,27 primle altyapı, kayıpları sınırlayan sektör olurken onu %0,7 primle gayrimenkul takip etti. %1,57 gerileyen bilgi teknolojileri ise en zayıf sektör oldu. Dow Jones endeksinde dokuz sektörün dördünde yükseliş kaydedildi. %1,69 yükselen sağlık sektörü yükselişi destekleyen sektör oldu. %1,44 gerileyen ham madde ise en zayıf sektör olarak dikkat çekti. Dokuz gün üst üste primli kapanış gerçekleştiren Intel, bugün de %3,24 yükselerek Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve endeksin en güçlü şirketi olarak öne çıktı. Amgen %2,16, UnitedHealth %1,65 primle diğer öne çıkan şirketler oldu.
Çin kamu kurumlarında iPhone kullanımının yasaklanabileceği haberi Apple hisselerinde satışın bugün de devam etmesine neden oldu. Dünkü seansı %3,58 kayıpla tamamlayan Apple, bugün de %2,8 değer kaybetti. Önde gelen akıllı telefon çip tedarikçilerinden Qualcomm %7,2, Micron %0,7 geriledi.
Diğer FAANG hisselerinde; Meta -%0,1 Amazon +%1,84, Netflix -%6, Google +%0,6 performans ile günü tamamladı.
Günü %0,21 primli sonlandıran İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on bir sektörden yedisinde değer kazancı yaşandı. %2,02 yükselen altyapı en güçlü sektör olurken onu %1,71 primle sağlık sektörü takip etti. %1,8 gerileyen ham madde ise en zayıf sektör olarak göze çarptı. Endekste en yüksek ağırlığa sahip şirketlerden Shell %0,52, AstraZeneca %2,06 yükselirken HSCB Holdings %0,1 değer kaybetti. %0,14 değer kaybeden Almanya Dax endeksinde yer alan on sektörden üçü günü kayıpla tamamladı. İsteğe bağlı tüketim %1,7, gayrimenkul %1,64, ham madde %1,07 kayıpla endeksi aşağı çeken sektörler oldu. Temel tüketim ise %0,98 primle kayıpları sınırlayan sektör oldu. Adidas %3,23, Infineon %2,63, Continental %2,29 gerileyerek endeksin en zayıf şirketleri oldu. %1,85 yükselen MTU Aero Engines ise en çok değer kazanan şirket olarak öne çıktı.
Ekonomik veri bakımından hareketli olan günde, Asya tarafında Çin’den gelen dış ticaret verileri takip edildi. Ağustos ayında ülkenin ihracatı %9 beklentisinin altında %8,8 gerileme kaydetti. Benzer şekilde, ithalat da %9 gerileme beklentisi karşısında %7,3 geriledi.
Avrupa tarafında, Almanya sanayi üretiminin Temmuz ayında %0,4 beklentinin üzerinde, %0,8 gerilemesi dikkat çekti. Euro Bölgesi 2. Çeyrek son revizyonu, %0,5 ile %0,6 olan beklentinin gerisinde kaldı.
ABD’de ise haftalık işsizlik başvuruları günün dikkat çeken tek verisiydi. Başvurular, 2 Eylül haftasında 233 bin artış beklentisine karşın 216 bin artış gösterdi. Devam eden başvurular ise 1.679 milyon ile 1.719 milyon olan beklentinin altında kaldı.
Yarınki ekonomik veriler arasında Almanya enflasyon ile ABD toptan satış stokları öne çıkıyor.
ABD tarafında bugün açıklanan işsizlik hakları başvurularının beklentinin altında kalması güçlü işgücü piyasasına işaret ederken, açıklanan veri ABD Dolarını güçlendirdi. Dolar endeksi günü %0.18’lik yükselişle 105.02 seviyesinde kapadı. Dolar diğer G10 para birimlerinin çoğuna karşı değer kazanırken, dolar endeksinde en yüksek ağırlığa sahip Euro’da da beklenti altında gelen Avrupa büyümesi sonrası olumsuz görünüm devam etti. EUR/USD paritesi %0.26 değer kaybederken parite 1.0699 seviyesine geriledi. 1.068 seviyesinde önemli bir direnç olarak göze çarparken bu seviyenin kırılması halinde paritedeki düşüş daha da keskinleşebilir. Dün İngiltere Merkez Bankasından gelen faiz artışlarının sonuna gelinmiş olabileceğine yönelik açıklamalar sonrasında GBP/USD paritesindeki düşüş bugün de devam etti. %0.26 düşen parite günü 1.247 seviyesinde kapadı. Japon Yeni G10 para birimleri arasında günün en güçlüsü olarak göze çarparken dolar karşısında %0.31 primlendi. Japon yetkililerin yaşanan değer kaybı ve volatilite sebebiyle müdahalede bulunabileceği beklentisi Japon Yeninin değer kazanmasını sağladı.
Son iki haftadır oldukça yükselen petrol fiyatlarında bir miktar kar satışı gözlemlendi. İki gün önce Rusya ve Suudi Arabistan’ın petrol üretiminde arz kısıntısına gideceğini açıklamasının ardından sert yükselen petrol fiyatları bugün geriledi. ABD haftalık petrol stoklarına göre ham petrol stokları 2 milyon varil azalma beklentisine karşılık yaklaşık 6 milyon varil azalırken benzin stoklarında da yaklaşık 1 milyon varil gerileme beklentisine karşılık 2.6 milyon gerilemiş. Aktif vadeli WTI kontratı %0.59 değer kaybederken Brent kontratı %0.61 değer kaybetti. Güne yükselişle başlayan ons altın açıklanan istihdam verisi sonrasında kazanımlarının bir kısmını geri verdi. 200 günlük ortalaması olan 1919 seviyesinde bulunan ons altında bu seviyenin üstünde kalması tekrar yükseliş trendine dönülmesi açısından oldukça önemli.
Eurotahvil Piyasaları
ABD tarafında işsizlik başvuruları dışında piyasalar için önemli bir veri akışının olmadığı işlem gününde hem Avrupa hem de ABD tahvillerinde alıcılı bir seyir vardı. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4.26 seviyelerinden işlem görürken 2 yıllık getiride ise 6 baz puanlık bir geri çekilme vardı ve %5 seviyesinin altına geldi. 1 yıl vadeye kadar olan tahvil getirileri ise %5.20-%5.40 bandında işlem görmeye devam ediyor. Önümüzdeki hafta ABD hazinesinin yapacağı 3 yıllık ihraç piyasa fiyatlaması açısından önemli olabilir. FED vadelilerine göre faiz indirimleri 2024 yılının ortasına doğru başlayacağı fiyatlıyor. Eylül toplantısı öncesinde konuşan FED üyeleri faiz kararını almadan önce daha fazla verinin takip edilmesi gerektiğini belirterek açık kapı bırakıyorlar. Avrupa tahvil getirilerinde de ortalama 5 baz puanlık geri çekilmeler söz konusu. İngiltere 10 yıllık getirisi 8 baz puan daralmayla %4.45 seviyelerine gelirken Fransa ve Almanya 10 yıllık getirileri de ortalama 5 baz puan daralma ile sırasıyla %330 ve %2.60 seviyelerinden işlem gördü. Türkiye ise Avrupa ve ABD tahvillerinin aksine hafif satıcılı işlem görürken 5 yıllık ülke risk primi yaklaşık 3 baz puan artarak 385 puan seviyelerinden işlem gördü. 10 yıllık hazine tahvil getirisi %8.30 seviyelerinde seyrederken dün talep toplayan ve %9.375 getiri ile ihraç olan 2028 vade Yapı ve Kredi tahvili bugün ilk işlem gününde oldukça primli seyretti ve getirisi %9.15 seviyelerine kadar geldi. Gün içerisindeki fiyat değişimi yaklaşık $1 oldu. Dün %9.15 getiri seviyesinden işlem görmeye başlayan benzer vade Vakıfbank kıymeti ise Yapı ve Kredi kıymetinin aksine satıcılı seyretti.