Türkiye’de konut satışları 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki yıla göre %1,1 düşüş ve bir önceki aya göre ise %11,4 artışla 122.091 adet oldu. İpoteğe dayalı satışlar bir önceki aya göre sırasıyla yıllık %26,1 azalırken aylık bazda %12,7 arttı. İlk satışlar yıllık bazda %9,5 oranında ılımlı bir düşüş kaydederken, Ağustos ayında bir önceki aya göre %11,6 arttı. Öte yandan yabancılara satışlar 3.058 adet olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre %42 azalırken aylık bazda %9,2 artış gösterdi. Konut satışlarındaki düşüş eğiliminin Haziran ayında yoğunlaşarak tüm rakamlarda ciddi bir düşüş kaydetmesi ve Temmuz ayında ılımlı bir toparlanma göstermişti. Konut satış rakamlarındaki zayıf görünüm, Ağustos ayında da aylık bazda sınırlı bir iyileşmeyle gösterirken yıllık bazda satış seviylerinde düşüş sürüyor. Yükselen enflasyon ve buna bağlı olarak TL’deki zayıflık 2022 yılı boyunca gayrimenkul talebini canlı tutsa da rekor inşaat maliyetlerinin tetiklediği yüksek konut fiyatları talebi daha da baskılayarak görünümü tamamen değiştirdi. Konut piyasasında hem üretim hem de talep tarafında bir belirsizlik hakim. Kötüleşen makroekonomik koşullar ve artan inşaat maliyetleri nedeniyle konut talebi kısıtlanarak yılın 2. yarısına ertelenirken, üreticiler artan maliyet görünümüyle birlikte bulanık gelecek öngörüsüyle karşı karşıya kalıyor.
Seçimlerin ardından daha sıkı bir yaklaşım sergileyen TCMB, uzun süredir devam eden düşük faiz ortamının ardından üst üste iki toplantıda faiz oranlarını artırdı. Bu koşullar altında konut kredisi faizlerinin yüksek seviyelerde seyretmesi, piyasada konut kredisine dayalı satışların daha da zayıflamasına neden oluyor. Dolayısıyla kredi sıkılaştırmasının konut piyasasına yönelik potansiyel talep üzerinde olumsuz yayılma etkileri olması beklenebilir.
Son olarak, yabancılara yönelik konut satış rakamları, ağustos ayında kaydedilen yıllık %42’lik ciddi düşüşün ardından zayıf kalmayı sürdürüyor. Ağustos ayında da yabancılara konut satışlarında Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapılan satışlar 733 adet ile açık ara liderliğini sürdürüyor. Genel olarak bakıldığında, aylık rakamlarda sınırlı bir artış olsa da satış rakamlarının düşük seyri, makroekonomik görünümdeki bozulma ve buna bağlı sıkılaşma koşullarından konut piyasasının olumsuz etkilendiğine işaret ediyor.