ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Geçen hafta üst üste gelen negatif kapanışların ardından, gün içinde gelen olumlu bilanço açıklamalarının etkisiyle yurt dışı piyasalarda yükseliş izlendi. Önde gelen Asya ve Avrupa endeksleri genel olarak günü primli tamamladı. Seansa pozitif alanda başlayan ABD endeksleri, gün içinde satışla karşılaşsa da günü primli sonlandırdı.
S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün onu günü primle tamamladı. Altyapı %2,57 primle endeksi yukarı çeken sektör olurken onu %1,39 primle iletişim hizmetleri ve %1,19 primle gayrimenkul sektörleri takip etti. %1,42 gerileyen enerji sektörü ise diğerlerinden ayrıştı. Dow Jones endeksinde dokuz sektörün sekizinde yükseliş kaydedildi. %2,5 gerileyen enerji burada da en zayıf sektör oldu. %2,07 yükselen ham madde ve iletişim hizmetleri en güçlü sektörler olarak öne çıktı.
ABD bilanço takvimi oldukça hareketliydi. $0,74 ile $0,69 olan hisse başı kâr beklentisini aşan Coca-Cola, seansı %2,88 primle tamamladı. $2,34 beklenti karşısında $2,68 HBK açıklayan 3M, %5,28 değer kazandı. General Motors $2,28 ile $1,84 HBK beklentisini aştı. Olumlu bilanço açıklamasına rağmen son dönemde yaşanan grevler nedeniyle şirket günü %2,26 değer kaybı ile sonlandırdı. Satışta, şirketin sürücüsüz araç kolu Cruise’un California eyaletinde izinlerinin askıya alınması haberinin de etkili olduğu görüldü. $1,22 ile $1,18 olan beklentinin üzerinde HBK açıklayan Verizon %9,27 yükseldi. $0,56 olan beklentinin oldukça üzerinde, $0,82 HBK açıklayan General Electric ise günü %6,5 yükselişle tamamladı.
Seans sonrası bilanço açıklayan Microsoft %0,37, Visa %1,35, Google %1,69 değer kazandı. California’nın da aralarında olduğu birçok eyalet mahkemesi tarafından genç nüfusu olumsuz etkileyecek şekilde pazarlama yapıldığı gerekçesiyle Meta’ya dava açıldı. Haberin ardından satışla karşı karşıya kalan şirket hisseleri günü %0,46 değer kaybıyla sonlandırdı.
Diğer FAANG hisselerinde, Apple +%0,25, Amazon +%1,58, Netflix +%1,69 performans ile günü tamamladı.
Günü %0,2 primle sonlandıran İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on bir sektörden yedisinde değer kazancı yaşandı. %2,3 yükselen sağlık en güçlü sektör olurken onu %2,1 primle ham madde takip etti. %1,55 gerileyen sanayi ile %0,88 gerileyen finansallar en zayıf sektörler oldu. Endekste en yüksek ağırlığa sahip şirketlerden Shell %0,51 gerilerken BP Plc %0,41 yükseldi. Rio Tinto %3,47, AstraZeneca %3,35 primle endeksin en çok değer kazanan şirketleri olarak öne çıktı. %0,54 değer kazanan Almanya Dax endeksinde yer alan on sektörden sekizi günü primli tamamladı. Altyapı %2,39, gayrimenkul %2,08 yükselerek en güçlü sektörler olurken günü yatay-eksi kapatan finans ve isteğe bağlı tüketim sektörleri yükselişi sınırladı. MTU Aero Engines %6,1 primle endeksin en güçlü şirketi olurken onu %3’ün üzerinde değer kazancıyla RWE, Rheinmetall ve Zalando takip etti. Commerzbank ise %1,62 kayıpla endeksin en zayıf şirketi olarak göze çarptı.
Ekonomik takvimin yoğun olduğu günde PMI verileri öne çıktı. Japonya’da Bileşik ve İmalat PMI endeksleri sırasıyla 49,9 ve 48,5 ile daralma bölgesinde kalırken Hizmet endeksi 51,1 ile önceki aya göre 2,7 puan geriledi. Almanya ve Euro Bölgesi verileri de önceki döneme göre geriledi ve beklentilerin altında açıklanarak bir kez daha daralma bölgesinde kaldı. ABD’de ise İmalat PMI 49,5 beklentisine karşın 50 ile önceki döneme göre 0,2 puan artış gösterdi. Hizmet PMI 49,9 beklentisine karşın 50,9 ile önceki döneme göre 0,8 puan yükseldi. Bileşik PMI ise 50 beklentisine karşın 51 ile önceki döneme göre 0,8 puan arttı. Richmond Fed İmalat Endeksi ise 3 ile beklentiyi karşıladı ve önceki döneme göre 2 puan geriledi.
Yarınki ekonomik takvimde Almanya IFO beklentiler, ABD Mortgage başvuruları ve yeni konut satışları öne çıkıyor. Bilançolarda ise Boeing, IBM ve Meta takip edilecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Bugün açıklanan ekim ayı PMI verileri ABD ekonomisinin diğer gelişmiş ekonomilerden pozitif ayrıştığını gösterdi. Euro bölgesi ve İngiltere’de hem imalat hem de servis aktivitesi 50 eşik değerinin altında açıklanarak yavaşlama sinyalleri verirken ABD’de veriler piyasa beklentisinin üzerinde ve 50 eşik değerinin üzerinde açıklandı. Verinin ardından DXY bir önceki gün verdiği kayıpları telafi ederek %0,7 primle 106,27 seviyesine yükseldi. Diğer taraftan EURUSD %0,77 değer kaybederek 1,058 seviyesine gerilerken, GBPUSD %0,73 kayıpla 1,216 seviyesine geriledi. G10 para birimleri arasında, en çok değer kaybeden para birimi, dolar karşısında %1,25 değer kaybeden SEK olurken, Merkez Bankası Başkanı Bullock’un görece şahin açıklamalarının ardından %0,33 primlenen AUD dolar karşısında değer kazanan tek para birimi oldu. DXY’daki güçlenmeye rağmen gelişen ülke para birimleri karışık bir seyir izledi. Euro bölgesinde ekonomik yavaşlamaya işaret eden verilerin ardından doğu Avrupa para birimleri çoğunlukla değer kaybetti. Diğer taraftan Çin’de ekonomiyi desteklemeye yönelik yeni tedbirlerin alınması ve ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam ettiğini gösteren ekonomik verilerin ardından Latin Amerika ve Asya para birimleri pozitif ayrıştı.
Artan jeopolitik riskler nedeniyle geçtiğimiz hafta belirgin şekilde değer kazanan ons altın, bu haftaya satıcılı başladı. Jeopolitik risklere yönelik endişelerin azalması, yüksek tahvil getirileri ve güçlenen dolar, ons altın için yukarı yönlü hareketi sınırlıyor. Ons altın bugün $1973 bölgesinde yatay bir seyir izlerken ons gümüş hafif değer kaybıyla $22,93 seviyesinde işlem görüyor. Diğer taraftan, arz yönlü endişelerin azalmasıyla petrol fiyatlarındaki sert düşüş bugün de devam etti. WTI %2 düşüşle $83,77, Brent petrol ise %1,95 düşüşle $88,08 seviyesine gerilemiş durumda.
Eurotahvil Piyasaları
Bir önceki gün oldukça oynak bir seyir izleyen ABD tahvilleri bugün görece daha sakin ve karışık bir seyir izledi. Kısa vadeli tahviller, bugün gerçekleştirilen 2 yıllık tahvil ihalesine gösterilen talebin önceki ihaleye göre düşmüş olması nedeniyle satıcılı seyrederken uzun vadeli tahviller çoğunlukla alıcılı bir seyir izledi. 2 yıl vadeli ABD tahvilinin getirisi 5,6 baz puan artışla %5,10 seviyesine yükselirken, 10 yıl vadeli tahvilin getirisi 2 baz puan düşüşle %4,82, 30 yıl vadeli tahvilin getirisi 5 baz puan düşüşle %4,94 seviyesine geriledi. Ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret eden verilerin ardından Birleşik Krallık ve Euro bölgesi tahvilleri çoğunlukla alıcılı bir seyir izledi.
ABD tahvil getirilerinin gerilemesi ve jeopolitik risklere yönelik endişelerin azalması ile risk iştahı yükseldi. Bu nedenle gelişen ülke risk primleri çoğunlukla gerilerken Türkiye’nin 5 yıl vadeli ülke risk primi de 13 puan düşüşle 413 seviyesine geriledi. Buna paralel olarak Türkiye hazine eurotahvillerinin getirisi verim eğrisi boyunca belirgin şekilde geriledi. 2 yıl vadeli eurotahvilin getirisi 13 baz puan düşüşle %7,70, 5 yıl vadeli eurotahvilin getirisi 15 baz puan düşüşle %8,43 ve 25 yıl vadeli eurotahvilin getirisi 13 baz puan düşüşle %9,43 seviyesine geriledi.