Gerçekleşen ve Tahminler
Beklentilerin üzerinde 3Ç23 sonuçları. Beklentilerin oldukça üzerinde (İş Yatırım: 3,69 milyar TL; 3,76 milyar TL) Şişecam, 3Ç23’te yıllık bazda %12 artışla 5,29 milyar TL net kar açıkladı. Beklenenden daha iyi faaliyet marjları, tahminimizin üzerinde yüksek kur farkı geliri ve beklenenden düşük vergi gideri, net kâr tahminimizdeki sapmanın ana nedenleri oldu. Şişecam, beklentilere paralel 3Ç23’te yıllık bazda %40 artışla 36,4 milyar TL konsolide gelir elde etti. Beklentilerin yaklaşık %20 üzerinde (Yatırım: 6,02 milyar TL; 6,21 milyar TL) FAVÖK, 3Ç23’te yıllık bazda %30 artışla 7,41 milyar TL’ye ulaştı.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Tüm olumsuzluklara rağmen güçlü gelir büyümesi. Şişecam, 3Ç23’te konsolide satış gelirlerinde %40’lık büyüme elde etti. Bu büyümenin temel nedeni olarak neredeyse tüm segmentlerde elde edilen sınırlı hacim büyümesine (kimyasallarda %2’lik düşüş ve enerjide %150 büyüme hariç) ve tüm iş kollarındaki (endüstriyel cam hariç) döviz bazında satış fiyatlarındaki düşüşe rağmen TL’nin döviz karşısında değer kaybının olumlu etkisi gösterilebilir. Sırasıyla %18, %30 ve %29 yıllık gelir artışı kaydeden Mimari Cam, Cam Ambalaj ve Kimyasallar segmentleri 3Ç23’te ciro artışı olarak görece düşük performans sergileyen sektörler oldu. Türkiye’deki güçlü operasyonlara rağmen Avrupa’daki zayıf talep ve Avro bazlı ürün fiyatlarındaki %24’lük düşüş, Mimari Cam segmentinde gelirlerdeki yavaşlamanın nedenleri olarak söylenebilir. Yurt içi operasyonlardaki sağlıklı hacim büyümesi ve fiyat ayarlamalarının aksine, Cam Ambalaj büyümesindeki ılımlı ciro büyümesinin arkasında Türkiye ihracat hacmindeki zayıf performans ve Türkiye dışı operasyonlardaki daralan hacimler ile hassas fiyatlamalar yer aldı. Kimyasallar net satış gelirlerindeki ılımlı artışta soda külü hacimlerindeki %2’lik düşüş, ortalama ABD Doları/ton soda külü satış fiyatındaki %4’lük düşüş ve ortalama ABD Doları/ton krom kimyasalları fiyatındaki %24’lük düşüş etkili oldu. Diğer taraftan sırasıyla %130 ve %80 gelir artışı elde eden Endüstriyel Cam ve Enerji iş kolları, ilkinde daha iyi fiyatlama ve ikincisinde büyük hacim artışı sayesinde ortalamanın üzerinde performans gösterdi.
Çeyrek bazda marjlarda iyileşme. Konsolide brüt kar marjı, döviz cinsinden ürün fiyatlarındaki düşüş, AB merkezli Mimari Cam tesislerinde planlı uygulanan kapasite kullanım düşüşleri ve 3Ç23’te Wyoming tesisindeki planlı bakım çalışmalarının yanı sıra yüksek baz yılı nedeniyle kimyasallar iş kolu marjındaki normalleşme nedeniyle yıllık bazda 1,2 yüzde puan düşüşle 3Ç23’te %35,9’a geriledi. Öte yandan brüt kar marjı çeyrek bazda 3,5 yüzde puan arttı. Konsolide faaliyet giderleri/satışlar 3Ç23’te yıllık bazda 0,3 yüzde puan düşüş ancak çeyrek bazda 0,2 yüzde puan artışla %20,3 seviyesinde gerçekleşti. Konsolide FAVÖK marjı 3Ç22’deki %21,9’dan 3Ç23’te %20,3’e geriledi ancak 2Ç23’teki %17,4’ten artış gösterdi. Mimarlık ve Kimya iş kolları kârlılık açısından en kötü performansı sergileyen sektörler oldu ve her biri yıllık bazda sırasıyla 12,1 yüzde puan ve 4,8 yüzde puanlık FAVÖK marjı düşüşü kaydetti.
Üye ve Müşterilere Özel İçerik
Yazının devamını okumak için hemen giriş yapın!