Yarın açıklanacak FED faiz kararı öncesinde küresel hisse senedi piyasaları seansı konservatif kazanımlarla sonlandırırken Avrupa ve ABD majör endeksleri Ekim ayında da değer kaybederek üst üste üç ay geri çekilmiş oldu. Bugün açıklanan verilerde ABD Conference Board Tüketici Güveni 100,5 beklentinin üzerinde 102,6 olarak açıklandı, önceki ay veri 103 olarak kayda geçmişti. Conference Board Cari Koşullar Endeksi 143,1 seviyesine gerileyerek son 1 yılın en düşük seviyesi olarak kayda geçti. Euro Bölgesi Ekim ayı TÜFE verisi ise aylık bazda önceki aya paralel %0,3 olarak açıklanması beklenirken %0,1 olarak kayda geçti, yıllık bazda ise %3,1 beklentisinin altında %2,9 olarak; çekirdek enflasyon verisinde ise beklentilere paralel bir şekilde %4,5 seviyesinden %4,3 seviyesine geri çekildi. Büyüme verilerinde ise Avrupa İstatistik Ofisi Eurosotat’ın açıklamış olduğu verilere göre Avrupa bölge ekonomisi 3. çeyrekte değişim göstermemesi beklenirken %0,1 daraldı, önceki yılın aynı çeyreğine göre ise %0,2 büyümesi beklenirken %0,1 yükseldi.
Avrupa hisse senedi piyasaları Ekim ayının son işlem gününü genele yayılan alımlarla tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,81 değer kazanarak 4.061 seviyesine yükselirken FTSE 100 %0,08 daraldı, CAC40 %0,89 ve DAX ise %0,64 değer kazandı. Euro Stoxx 50 endeksinde 10 sektörden sadece finans sektörü %0,05 değer kaybederken seansı en çok primlenerek sonlandıran sektörler %2,19 ile hammadde, %1,76 ile bilgi teknolojileri ve %1,58 ile temel tüketim oldu. Euro Stoxx 50 endeksi Ekim ayının sonuna gelindiğinde 31 Temmuzdaki zirve seviyesine kıyasla yaklaşık %9,3 değer kaybetti. Stellantis NV 3. çeyrek bilançosunda stabil fiyatlama, iyileşen lojistik şartlar ve Jeep Avenger gibi modellerine olan yüksek talep sayesinde analist beklentilerini aştı ve % 3,29 değer kazandı. BP’nin 3. çeyrek bilançosunda analist beklentilerini karşılayamaması FTSE 100 endeksinde enerji sektörünün negatif ayrışmasına sebep olurken BP ise %4,58 değer kaybı ilet günü tamamladı.
ABD hisse senedi piyasaları ayın son işlem gününü cüzi değer artışlarıyla sonlandırsa da Mart 2020’den beri ilk defa üç ay üst üste değer kaybetti. S&P 500 endeksi %0,65 değer kazanarak seansı 4.200 psikolojik direnç seviyesinin hemen altında 4.193.8 seviyesinden tamamladı. Öte yandan Nasdaq %048, ve Dow Jones ise %038, değer artışı gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana getirilerde ise S&P 500 %9,23 ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq %22,78 primlenirken Dow Jones ise %0,28 değer kaybı yaşadı. Sektörel olarak baktığımızda ise S&P 500 endeksindeki 11 sektörün tamamı değer kazanırken en çok primlenen sektörler %2,03 ile emlak, %1,10 ile finans ve %0,86 ile altyapı oldu. Bugün 3. çeyrek bilançosunu açıklayan Caterpillar hisse başı kar ve gelir kalemlerinde analist beklentilerini aşsa da backlog gelirlerinde bir önceki çeyreğe göre $2,6 milyar gerileme yaşadı ve hisse %6,88 değer kaybı yaşadı. Yarın piyasa kapanışı sonrasında bilanço açıklayacak olan Elf Beauty, Nielsen şirketinin yayınladığı kozmetik ürünlerde sektör ve şirket adına muhafazakar büyüme gösteren veriler açıkladı ve şirket seansı %10,32 değer kaybı ile tamamladı. Wall Street Journal paylaşmış olduğu raporda ABD’den Çin’e ihraç edilen çipler üzerine getirilen yeni yasalara uyum sağlamak adına Nvidia’nın milyarlarca dolar değerinde iş anlaşması iptal etmesi gerekebileceğini belirtti ve şirket seans içerisinde %2,2’nin üzerinde değer kaybı yaşasa da sonrasında gelen tepki alışlarıyla seansı %0,99 değer kaybıyla tamamladı.
Yarın ABD tarafında FED faiz kararı, ISM verileri, ADP Tarım Dışı İstihdam Değişikliği ve Powell’ın konuşması takip edilecek, Avrupa tarafında ise İngiltere S&P Global Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) takip edilecek.
FED toplantısı öncesinde ABD Doları G10 para birimleri karşısında değer kazandı. Dolar endeksi %0,55’lik yükselişle 106.71 seviyesine yükseldi. Yaklaşık bir aydır 106.65 üzerine kalıcılık sağlayamayan endeks için bu bölge üzerinde kalıcılık sağlaması yükseliş trendini destekleyebilir.. Euro ise güne güçlü başlamasına rağmen açıklanan ekonomik veriler sonrasında sert geri çekildi. 1.067 seviyesine kadar yükselene parite, beklenti altında gelen enflasyon ve büyüme verileri ile birlikte 1.055 seviyesine kadar geri çekildi. Bugün açıklanan veriler ile birlikte ECB’nin FED’e kıyasla daha erken parasal sıkılaşma politikasından vazgeçeceği beklentisi güçlenirken parite günü %0.37 değer kaybı ile kapadı. Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda’nın sabah yaptığı açıklamalar sonrası Japon Yeninde sert yükseliş gözlemledik. Dün getiri eğrisi kontrolünde esneklik haberleri ile yükselişe geçen Japon Yeni bugün yapılan açıklamalar ile birlikte sert düşüşe geçti. Getiri eğrisinin esnetilme sürecinin kontrollü olacağının anlaşılması ile birlikte yapılan açıklamalar piyasalar tarafından güvercin karşılandı. Piyasalar tarafından güvercin karşılanan açıklamalar ile birlikte USD/JPY paritesi %1.72 yükselerek 151.50 seviyesinin üzerine çıktı ve son 33 yılın en yüksek seviyesini test etti. Hafta başından beri Ortadoğu’daki tansiyonun nispeten düşmesi ile birlikte altın ve Petrol fiyatlarında bugün de geri çekilme gözlemledik. Spot altın %0.62 geri çekilirken 1983 seviyesinde işlem gördü. Aktif vadeli WTI kontratında %1.18 geri çekilme yaşanırken Brent kontratında yatay bir seyir hakimdi.
Eurotahvil Piyasaları
Güne alıcılı başlayan ABD Tahvilleri, öğleden sonra primlerinin geri vererek günü hafif satıclı kapadı. ABD 10 yıllıkları gün içerisinde %4.80 seviyesine geri çekilmesine rağmen günü toplamda 2.4 baz puan yükseliş ile %4.91 seviyesinde kapadı. Getiri eğrisinin kısa tarafında hafif negative görünüm hakimken 2 yıllıklar 2.7 baz puanlık yükseliş ile %5.08 seviyesinden işlem gördü. Japonya Merkez Bankası ‘nın yaptığı getiri eğrisi kontrolündeki esneklik açıklaması ile birlikte Japon tahvilleri sert yükselişe geçti. Yapılan açıklamalar ile birlikte 10 yıllık tahvil getrisi için %1 seviyesinin referans noktası alınacağı açıklandı. Bununla berarber piyasa beklentilerine göre bu seviyenin yeniden belirlenebileceği belirtildi. Japonya 10 yıllıkları 4.5 baz puan yükselerek %0.93, 2 yıllıklar ise 7 baz puanlık yükselişle %0.14 seviyesine yükseldi.
Türkiye eurotahvilleri pozitif bir günü geride bıraktı. 5 yıllık CDS 9 baz puan gerileyerek 399 seviyesinde günü kapadı. Getiri eğrisinin kısa tarafında yoğun ilgi olurken 2 yıllık getiriler 12.9 baz puan gerileyerek %7.53 seviyesinde, 10 yıllık getiriler ise 5.8 baz puanlık gerileme ile %8.89 seviyesinde günü kapadı. Günün önemli gelişmesi Ziraat Katılımın ihraç ettiği 3 yıl vadeli kira sertifikasının talep toplaması gerçekleşti. Talep toplaması biten yeni ihracın toplam büyüklüğü 500 milyon dolar olurken toplam geçerli talep 2 milyar dolar oldu. Talebin kuvvetli olduğu yeni ihracın getiri seviyesi %9.375 oldu.