ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Yurt dışı piyasalar, ekonomik veri yoğunluğunun görece sakin olduğu günde Fed yetkililerinden gelen açıklamalarla yön bulmaya çalıştı. Önde gelen Asya ve Avrupa endeksleri günü genel olarak kayıpla tamamlarken ABD endekslerinde, teknoloji hisselerindeki ralli, Fed kanadından gelen açıklamaları gölgede bırakarak son iki yılın en uzun yükseliş serisine destek verdi. Kapanışa doğru gelen satışlarla primlerin bir kısmı geri verilse de endeksler günü pozitif alanda sonlandırmayı başardı.
Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee açıklamalarında %2 enflasyon hedefinin hala odak noktası olduğunu vurguladı. Kashkari, enflasyonla mücadelenin devam edeceğini ve gerekirse daha fazla sıkılaştırmayı değerlendireceklerini söyledi. Goolsbee ise daha toplanacak çok fazla veri olduğunu ve gelecek toplantıdaki faiz kararıyla ilgili önceden görüş bildirmekten kaçındığını belirtti.
S&P 500 endeksinde yer alan on bir sektörün beşi günü primle tamamladı. İsteğe bağlı tüketim %1,19, bilgi teknolojileri %1,08 primle en güçlü sektörler olurken %2,23 gerileyen enerji ve %2,13 gerileyen ham madde yükselişi sınırladı. Dow Jones endeksinde dokuz sektörün altısında yükseliş kaydedildi. %1,76 gerileyen enerji ile %1,64 gerileyen ham madde burada da en zayıf sektörler oldu. %1,17 primle bilgi teknolojileri en güçlü sektör olurken onu %0,73 primle iletişim hizmetleri takip etti. Intel %2,16, Salesforce %2,13, Nike %1,97 primle endeksin öne çıkan şirketleri oldu. Chevron %1,76, Dow %1,64 değer kaybıyla endeksin en zayıf şirketleri olarak göze çarptı.
Hisse haberlerinde, Apple’da, kodda yer alan küçük teknik sorunların araştırılması ve giderilmesi amacıyla, iPhone, iPad ve Mac gibi cihazların yazılım güncellemelerine ara verileceği dikkat çekti.
FAANG hisselerinde, Meta +%0,96, Apple +%1,45, Amazon +%2,13, Netflix -%0,03, Google +%0,55 performans ile günü tamamladı.
Günü %0,1 kayıpla sonlandıran İngiltere FTSE 100 endeksinde yer alan on bir sektörden yedisinde değer kazancı yaşandı. %1,62 yükselen bilgi teknolojileri en güçlü sektör olurken onu %1,4 primle gayrimenkul takip etti. %2 gerileyen ham madde ve %1,89 gerileyen enerji sektörleri ise endeksi aşağı çekti. Anglo American, Antofagasta ve Glencore sırasıyla %3,54, %3,4 ve %2,35 kayıpla endeksin en zayıf şirketleri arasında yer aldı. Endekste en yüksek ağırlığa sahip şirketlerden Shell % 1,78, BP Plc %2,13, Rio Tinto %1,95, AstraZeneca %0,45 geriledi. %0,11 değer kazanan Almanya Dax endeksinde yer alan on sektörden beşi günü primli tamamladı. Gayrimenkul %2,3, bilgi teknolojileri %2 yükselerek en güçlü sektörler olurken isteğe bağlı tüketim %0,9 kayıpla en çok değer kaybına uğrayan sektör olarak dikkat çekti. Deutsche Boerse %3,5, SAP %2,36, Vonovia %2,3 primle endeksin en güçlü şirketleri olurken %4,6 gerileyen Daimler en çok düşen hisse oldu.
Ekonomik takvimde, sabah saatlerine açıklanan Çin dış ticaret verileri dikkat çekti. Ekim ayında ihracat %3,5 beklentinin üzerinde %6,4 gerilerken ithalat %5 gerileme beklentisine karşın %3 arttı. Ticaret dengesi $82 milyarın altında, $56,53 milyar olarak açıklandı. Almanya sanayi üretimi Eylül ayında %0,1 beklentiye karşın %1,4 geriledi. Euro Bölgesi ÜFE, Eylül ayında aylık bazda beklentiyi karşılayarak %0,5 olurken yıllık bazda %12,5 beklentiye karşın %12,4 geriledi. ABD’de ise günün tek verisi ticaret dengesi oldu. $59,8 milyar beklenen ticaret açığı $61,5 olarak açıklandı.
Yarınki ekonomik takvimde Almanya TÜFE, ABD MBA Mortgage başvuruları ve toptan satış stokları öne çıkıyor. Bilançolarda ise Walt Disney takip edilecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
7 Kasım Salı günü ekonomik veri takvimi zayıf olsa da FED üyelerinin açıklamaları dikkat çekiciydi. Kashkari enflasyon hedefinin yakalanması için biraz daha zamana ihtiyaçlarının olduğunu söylerken daha fazla faiz artışının gerekip gerekmediğine ise verilere izlemeye devam ederek karar vereceklerini ancak eğer gerekirse faiz artışını değerlendireceklerini söyledi. Cuma günü istihdam verisi sonrasında 105 seviyesine kadar gerileyen dolar endeksi dün olduğu gibi bugün de hafif primli işlem gördü ve 105.55 seviyelerinden işlem gününü sonlandırdı. 105.72 seviyesindeki 50 günlük ortalama kısa vadede en önemli direnç noktası olarak öne çıkıyor. Avustralya Merkez Bankası beklentilere paralel olarak faiz oranlını 4.35% seviyesine yükseltse de piyasalara tarafından güvercin algılanan söylemler AUD üzerinde baskı kurdu. AUD %1’e yakın kayıpla dolara karşı en çok değer kaybedenler arasında yer alırken emtia paralarından NOK benzer şekilde %1.20 değer kaybederek dolara karşı en çok değer kaybeden oldu.
ABD tahvil getirilerindeki geri çekilmeye rağmen güvenli liman talebinin kısmen azalması ve güçlü $2000 direnç seviyesinin kırılamaması nedeniyle altındaki kayıplar devam ediyor. Değerli metal bugün de yaklaşık $10 kayıpla $1970 seviyesinin altına gelirken kısa vadede $1960 ve $1940 seviyeleri takip edilecek önemli destek noktaları olarak öne çıkıyor. $1934 seviyesindeki 200 günlük ortalama ise sonrasında gündeme gelecek kritik bir destek konumunda. FED’in faiz artırabileceğine dair konuşmalarla birlikte Çin’den gelen karışık ekonomik veriler petrol üzerinde baskı kuruyor. Aktif vade ham petrol %4’ün üzerinde kayıpla $77.40 seviyelerinden işlem görürken Temmuz ayından beri en düşük seviyeleri yeniden test etti. Brent petrol de ham petrole paralel olarak%4 kayıpla $82 seviyesinin hemen altından işlem gününü sonlandırdı.
Eurotahvil Piyasaları
Ekonomik veri takviminin zayıf olduğu işlem gününde FED üyelerinin konuşmaları piyasalara etki ediyor. Geçtiğimiz hafta zayıf gelen istihdam verisinden sonra piyasalardaki FED’in faiz artış beklentileri sıfırlansa da FED üyeleri bugün yaptığı konuşmalarda temkinli tutumlarına devam ediyorlar. Enflasyonla mücadelenin öncelikleri olduğunu ve gerekirse faiz artışı yapabileceklerini belirttiler. Her ne kadar FED üyeleri temkinli konuşsa da getirilerdeki geri çekilme devam ediyor. Piyasalar 2024 yılının ilk yarısına doğru faiz indirimlerinin başlamasını beklerken 2024 yılının sonuna doğru 100 baz puanlık indirim fiyatlanıyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi 4.57% seviyesine gelirken 2 yıllık getiri ise 2 baz puan azalarak 4.91% seviyesinden işlem gördü. Avrupa tahvillerinde de hem kısa hem de uzun tarafta alıcılı seyir hakimdi, İngiltere, Fransa ve Almanya 10 yıllık getirilerinde ortalama 10 baz puanlık geri çekilmeler takip edildi. Türkiye’de ise günün en önemli gelişmesi hazinenin yapmış olduğu 5 yıllık sukuk ihracıydı. Hazine 8.5% getiri ile 2.5 milyar USD sukuk ihraç ederken toplam talep 7.5 milyar seviyesini geçmiş. Getiri eğrisinin 5 yıl tarafındaki diğer hazine kıymetlerine göre daha yüksek getiri imkanı sunan kıymetin yarın 2. Piyasada işleme başladığında primlenmesi beklenebilir. 5 yıllık CDS hafif yükselişle 375 seviyesine gelirken hem kısa hem de uzun vadeli kıymetlerde az da olsa satış baskısı hissedildi.