ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Küresel piyasalarda Avrupa endeksleri Perşembe gününü değer kaybıyla sonlandırırken aşırı alım bölgesine yaklaşan ABD hisse senedi piyasaları gün içerisinde iki tarafta da fiyatlandıktan sonra seansı karışık bir görünüm ile sonlandırdı. San Francisco’da konuşan FED üyesi Lisa Cook dezenflasyon süreci ve güçlü istihdam piyasasına işaret ederek yumuşak inişin mümkün ancak kesin olmadığını belirtirken CNBC’ye konuşan Cleveland FED başkanı Loretta Mester ise ekonominin ilerleyen süreçte nasıl tepki vereceğini gözlemlemeleri gerektiğini belirtirken bir faiz artışının daha olması gerektiğinden emin olmadığını belirtti. ABD’de haftalık işsizlik başvuruları 220 bin beklentisinin üzerinde 231 bin olarak açıklanırken süregelen işsizlik başvuruları ise 1 milyon 865 bine ulaşarak üst üste 8. Hafta artış gösterdi ve son 2 yılın en yüksek seviyelerine erişti. Ekim ayı sanayi üretimi verisi ise %0,4 daralma beklentisinin üzerinde -%0,6 olarak açıklanırken kapasite kullanım verisi ise %79,4 beklentisinin altında %78,9 olarak açıklandı; verilerde yaşanan düşüşün etkenlerinden biri ise motorlu taşıt ve parça üretiminde sektördeki grevlerin ardından yaşanan %10’luk daralma oldu.
Avrupa hisse senedi piyasaları üç günlük kazanımların ardından Perşembe gününü değer kaybıyla sonlandırdı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,30 puan değer kaybederek 4.302 seviyesine geri çekilirken FTSE 100 %1,01 ve CAC 40 %0,57 değer kaybetti, öte yandan DAX endeksi ise %0,24 değer kazandı. Euro Stoxx 50 endeksinde on sektörün beşi değer kazanırken en çok değer kazanan sektörler %1,57 ile altyapı, %1,24 ile sanayi ve %0,40 ile sağlık oldu, günün en çok değer kaybeden sektörleri ise -%2,55 ile enerji, -%1,64 ile takdirsel tüketim ve -%0,51 ile temel tüketim oldu. Yıl sonu gelir beklentilerini küresel lüks segmente olan talepteki azalış sebebi ile aşağı yönlü güncelleyen Burberry %11,1 değer kaybetti öte yandan Siemens AG ise analist beklentilerinin üzerinde bir bilanço ile güçlü nakit akışı ve €6 milyar hisse geri alımı programı açıklayarak %5,7 değer kazandı. Mars Inc.’in Hotel Chocolat Group Plc’yi £534 milyon karşılığında satın alacağı haberinin ardından Hotel Chocolat Group %161,2 değer kazandı.
ABD hisse senedi piyasaları enflasyon verilerinin beklentinin üzerinde yavaşlaması ve FED’in faiz artışında zirveye geldiği beklentisiyle gerçekleşen mini ralli sonrasında Perşembe gününü yataya yakın karışık bir görünümle tamamladı. S&P 500 %0,12 değer kazanarak seansı 4.508 Seviyesinden tamamlarken Nasdaq %0,07 değer kazandı ve Dow Jones ise %0,13 geri çekilerek Perşembe gününü tamamladı. S&P 500 endeksinde 11 sektörün yedisi değer kazanırken günün en çok değer kazanan sektörleri %0,94 ile iletişim servisleri, %0,68 ile bilgi teknolojileri ve %0,45 ile altyapı oldu, en çok değer kaybeden sektörler ise -%2,11 ile enerji, -%1,20 ile temel tüketim ve -%0,91 ile takdirsel tüketim oldu. Çin e-ticaret devi Alibaba gelir kaleminde analist beklentilerine yakın gelir yaratırken ana gelir kaynağı olan ulusal satışlarda analist beklentilerini karşılayamadı ve ABD’nin çip ihracında getirdiği yeni kısıtlamalar sebebi ile Cloud birimini ayrı bir şirket olarak halka açma planından vazgeçmeye hazırlandıklarını belirtti ve şirket %9,15 değer kaybetti. Satış ve hisse başı kar rakamlarında anlist beklentilerinin üzerine çıkan Macy’s sene sonu beklentilerini de kısmi yukarı yönlü güncelledi ve şirket %5,71 değer kazanarak günü tamamladı. Dün tarihi zirve seviyesinden işlem gören Walmart hisse başı kar ve gelir kalemlerinde analist beklentilerini aşsa da faaliyet karında beklentilerin altında kaldı, yılsonu gelir beklentilerini analist beklentilerinin altında arttırdı ve şirket açıklamalarında ABD tüketici harcamalarındaki güçsüzleşme sebebi ile sakıngan ton sergiledi. Gelişmelerin ardından Walmart %8,08 değer kaybederek Temmuz 2022’den beri en sert geri çekilmesini yaşadı. FAANG hisselerinin günlük performansları: Meta %0,45, Apple %0,90, Amazon -%0,26, Netflix %1,08, ve Google %1,72 olarak kayda geçti.
Yarın ABD tarafında İnşaat İzinleri, Konut ve İnşaat Başlangıçları verileri takip edilecek, Avrupa tarafında ise bölge TÜFE ve Cari Hesap verileri, AMB başkanı Lagarde’ın konuşması ve Birleşik Krallık Perakende Satış verileri takip edilecek. Yarın piyasalar ayrıca Chicago FED başkanı Austan Goolsbee ve San Francisco FED başkanı Mary Daly’nin konuşmalarını takip edecek.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
Dolar endeksi zayıflayan ekonomik görünüme işaret eden veriler sonrasında düşüş yaşadı. Ancak düşüş kalıcı olmadı ve endeks kayıplarını geri kazanarak yatay bir gün geçirdi. ABD Doları G10 para birimlerinin çoğuna karşı değer kazandı. Salı günü, beklentinin altında gelen enflasyon verisi sonrası düşüşe geçen endeks üç gündür 104 seviyesini gün içerisinde test etti ancak bu bölgede kalıcılık sağlayamadı. 104.40 civarında bulunan endekste düşüşün devamı için ilk olarak 100 günlük hareketli ortalaması 104.19 seviyesi önemli bir destek olarak göze çarpıyor. EUR/USD paritesi de Dolar endeksine zıt bir şekilde hareketini sürdürdü volatil ancak yatay bir gün geçirdi. Gün içerisinde en çok 1.089 seviyesine yükselen parite için 1.090 önemli bir psikolojik direnç olarak göze çarpıyor. Parite için destek olarak 200 günlük hareketli ortalaması 1.080 seviyesi takip edilebilir. Asya seansı boyunca 151.30 seviyelerinde geçiren Japon Yeni ABD verileri ardından değer kazandı ve günün en çok değer kazanan G10 para birimi oldu. Günü %0.4 civarında azalışla tamamlayan USD/JPY paritesi 151 seviyesinin altında işlem gördü.
Küresel durgunluk sinyalleri sebebi ile endüstriyel metallerde geri çekilme gözlemlendi. LME Bakır kontratı %0.55 değer kaybı ile günü noktaladı. Değerli metaller ise ekonomik verilerden olumlu etkilendi. Reel faizlerin daha erken düşebileceği beklentisinin güçlendiği işlem gününde spot altın %1.09 spot gümüş ise %1.34 primlendi. Petrolde talep zayıflamasına yönelik endişeler sebebiyle sert değer kayıpları bugün de devam etti. Aktif vadeli Brent ve WTI kontratları %4.50’nin üzerinde değer kayıplarla işlem gördü.
Eurotahvil Piyasaları
ABD Tahvilleri zayıf ekonomik veriler ile birlikte kuvvetli yükseliş yaşadı. 2 yıllıklarda 6.5 baz puanlık geri çekilme gözlemlenirken, 10 yıllıklar 8 baz puan civarında geri çekildi. 10 yıllık getirisi %4.45 seviyelerine düşerken ay başından bu yana yaklaşık 45-50 baz puanlık bir geri çekilme yaşandı. Getiri eğrisi boyunca kuvvetli kazançlar göze çarparken en yüksek primler orta vadede oldu. Pozitif görünüm dünya tahvil piyasalarında da gözlemlendi. Almanya ve Fransa 10 yıllıklarında yaklaşık 5.5 baz puanlık geri çekilmeler gözlemlenirken İtalya ve İspanya 10 yıllıkları 8-9 baz puan geri çekildi. Türkiye eurotahvillerinde gelişmekte olan piyasalara göre daha kuvvetli bir görünüm dikkat çekti. 2 yıllıklar 11.9 baz puan geri çekilerek %7.05 seviyesine geriledi. Getiri eğrisi boyunca 10 baz puanın üstünde geri çekilme gözlemlenirken 5 yıllık CDS 2 baz puan geri çekildi. 355 seviyesine gerileyen 5 yıllık ülke risk primi Mart 2021’den beri en düşük seviyelerinde işlem gördü.