ABD piyasalarında bugün FED tarafından yakından takip edilen PCE rakamları açıklandı ve haftanın en önemli gündemi oldu. Yıllık PCE rakamı geçtiğimiz ay %3,4 olup bu ay %3,1 olarak beklenirken %3 oldu, manşet rakam aylık olarak değişim göstermedi, beklenti ise %0,1 seviyesinde yükselişti. İşsizlik başvurularının da beklentilerin üzerinde gelmesi ile ekonomik soğuma konusu tekrar gündeme geldi. Açıklanan kişisel harcama kalemlerinde de önceki ayın yukarı revize edilmesi ile bu ay gelen beklenti altı seviyeyi dengeledi. Yarın ise ABD tarafında ISM üretim anketi açıklanacak.
Avrupa tarafında pozitif bir seans geride kaldı. Euro Stoxx 50 endeksinde Bayer yaşadığı sert düşüşlerin ardından bugün %2,2 değer kazandı. L’oeral JP Morgan tarafından hedef fiyatı 400 EUR seviyesinden 420 EUR seviyesine yükselmesine rağmen %0,19 yaşadı. JP Morgan tarafından hedef fiyatı düşürülen Pernod Ricard %1,8 değer kazandı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,27 yükseldi. Hedef fiyatı Deutsche Bank tarafından yükseltilen Brenntag Dax endeksinde en çok değer kazanan şirket oldu ve %2,6 yükseldi. Frankfurt Dax endeksi %0,3 değer kazandı, Londra FTSE 100 endeksi ise %0,4 yükseldi.
ABD endeksleri bugün karışık bir seans geçirdi. Dow Jones endeksi United Health öncülüğünde sağlık sektöründe yaşanan değer kazançları sonrası diğer 2 ana endeksten ayrıştı ve günü yükseliş ile noktaladı. Salesforce açıklanan bilanço rakamlarında beklentileri aştı ve %8 yükseliş ile günü kapattı. Hewlett Packard, Morgan Stanley tarafından not yükseltilmesi haberi ile %2 değer kazandı, Morgan Stanley not artırımı gerekçesi olarak değerleme ve gelecek sene için aşağı çekilen tahminlerin sonuna gelindiğini beklediklerini ifade etti. ABD’nin çip üretiminde tamamen özerklik sahibi olması için henüz zaman gerektiğini belirten Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın açıklaması sonrası yarı iletken sektörü değer kaybetti. Albemarle, lityum stoklarındaki aşırılık endişelerinin devamı ile %1,6 düşüş yaşadı. Dow Jones endeksi günü %1,4 yükseliş ile tamamlarken S&P 500 endeksi %0,38 değer kazandı. Nasdaq teknoloji endeksi ise %0,2 düşüş yaşadı
Euro Bölgesi Kasım ayı öncül enflasyon verisinin beklentiden fazla gerilemesi ile EURUSD paritesindeki satıcılar hızlanırken, parite 1.0880 yakınlarına gerileyerek son bir haftanın en düşük seviyelerini test etti. Bölgesel FED başkanlarından gelen görece şahin açıklamalar da Amerikan Doları’nın güçlenmesine etki ederken G10 para birimlerinin genelinde değer kaybı izlendi. Dolar Endeksi 102.80 seviyelerinden güne başlamasının ardından 103.60 yakınlarına yükseldi. Tam bu seviyede 200 günlük hareketli ortalama bulunuyor ve direnç seviyesi olarak çalıştığı görüldü. Düşen petrol fiyatları ile birlikte NOK, G10 para birimlerinin en fazla değer kaybedeni olurken ABD kapanışına gelindiğinde %1.75 ekside işlem görmekteydi. OPEC+ toplantısından günlük 1 milyon varil arz kesintisinde anlaşıldığı haberi gelirken, birliğin büyüme ve talep endişeleri ile bu kararı aldığı düşüncesi petrole satış getirdi ve ABD kapanışında brent petrol %2.34, WTI petrol ise %2.25 ekside işlem görmekteydi. LME metallerinin genelinde satış baskısı olsa da 3 ay vadeli bakır kontratı günü 8464.50 seviyesinden %0.58 artıda olarak sonlandırdı. Amerikan Doları’ndaki değer kazancı ile birlikte ons Altın’da da satıcılar öne çıkarken 2050 yakınlarından 2032 seviyelerine gerileme oldu. Gerilemede, 2045 seviyesindeki Bollinger üst bandı ve 70 aşırı alım seviyesini aşan 14 günlük RSI göstergesinin de etkisiyle teknik satıcıların da etkili olduğu görüldü.
Eurotahvil Piyasaları
Bölgesel FED başkanlarından gelen kısıtlayıcı duruşun devam edebileceği görüşleri Amerikan Doları’na alım getirirken ABD 10 yıllık tahvil getirisi de Eylül ortasından bu zamana test ettiği en düşük seviyelerinden gelen tepki ile yaklaşık 10 baz puan yukarı hareket gerçekleştirdi. Tahvillerde global olarak satış dalgası dikkat çekerken Avrupa tarafı da ekside kapattı. İngiltere 10 yıllık getirileri 4.16 seviyesinden 8 baz puan yukarıda, Almanya 10 yıllık getirileri 3.02 seviyesinden yaklaşık 2.5 baz puan yukarıda olarak günü sonlandırdılar. Satış baskısı gelişmekte olan ülkelerde de etkili olurken lokal tarafta 10 yıl vadeli hazine kıymetinin getirisi 3.5 baz puan yukarı gitti ve 7.99 seviyesinden fiyatlandı. Yine de fiyatlar son dört ayın tepe noktalarında seyretmeye devam etti. Şirket kıymetlerinde ise yatay pozitif seyir olurken genel olarak 5-10 cent yukarı hareket izlendi. Çarşamba günü 330 seviyelerine inerek 2020 Mart ayından itibaren en düşük seviyelerini test eden 5 yıllık ülke risk primi 6 baz puan yukarı gitse de güçlü duruşunu korudu. İhraç takvimindeki yoğunluk devam ederken Çarşamba günü 100.00 fiyattan ihracı gerçekleşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi kıymeti ilk işlem gününde yaklaşık 1.0-1.5 USD aralığında primle fiyatlandı. Perşembe günü ise TAV Havalimanları Holding’in 5 yıl vadeli Eurobond ihracı tamamlandı ve getiri seviyesi 8.5 açıklandı.