ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları
Çarşamba günü küresel piyasalarda karışık bir görünüm seyredildi, Avrupa hisse senedi piyasalarında genele yayılan alımlar gözlemlense de ABD hisse senedi piyasaları yön bulmakta zorlandı. Bugün açıklanan ADP Araştırma Enstitüsü verilerine göre ABD’de özel sektör istihdamı Kasım ayı için 130 bin beklentiye kıyasla 103 bin olarak açıklandı. ADP’nin paylaştığı verilere göre Kasım ayında yıllık ücret artışı Eylül 2021’den beri en düşük seviye olan %5,6 olarak kayda geçti, önceki ay bu veri %5,7 olmuştu. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde özel sektör istihdamının beklentilerin altında kalması yumuşak iniş senaryosunu destekler nitelikte oldu. Ekim ayı dış ticaret açığı ise $64,2 beklentisinin hafif üzerinde önceki aya kıyasla %5,1 artışla $64,3 olarak kayda geçti, Eylül ayında veri $61,5 olarak açıklanmıştı.
ABD’de yumuşak iniş senaryosunun ve merkez bankalarının kısıtlayıcı politikadan uzaklaştıklarının daha çok konuşulduğu günlerde Avrupa hisse senedi piyasaları Çarşamba günü de rallilerini sürdürdü ve dört ayın en yüksek seviyelerine yükseldiler. Euro Stoxx 50 endeksi %0,68 primlenerek 4.483 seviyesinden seansı Temmuz ayı zirvesini tazeleyerek yıl içi en yüksek seviyesinden tamamladı. FTSE 100 %0,34, CAC 40 %0,66 primlenirken dün tarihi zirve seviyesini gören DAX ise %0,75 primlenerek zirve tazeledi. Euro Stoxx 50 endeksinde günün en çok primlenen sektörleri %1,95 ile takdirsel tüketim, %1,57 ile hammadde ve %1,23 ile sanayi olurken 10 sektör arasında değer kaybeden tek sektör -%1,83 ile sağlık olarak kayda geçti. Merck KGaA şirketi çoklu doku sertleşmesi ilacının 3. faz aşamasında testlerde başarılı olmadığı yönünde haberlerin ardından %13,1 değer kaybetti. Doğu Çin’de üretim alanlarında insan haklarının çiğnendiği yönünde dolaşan haberlerin ardından bağımsız denetçi kurumların Xinjiang fabrikasında herhangi bir zorla çalıştırma bulgusuna rastlanmadığını açıklayan ve maliyet düşürme yönünde şirket içi konuşmalar ve planlamalar üzerine yoğunlaştığı bilinen Volkswagen %5,36 değer kazanarak Euro Stoxx 50 ve DAX endeksinde en çok primlenen şirket oldu.
İstihdam verisinin ardından güne pozitif tarafta başlangıç yapan ABD piyasalarında kazanımlar kalıcı olamadı ve yön bulmakta zorlanan endeksler seansı yatay negatif tamamladı. S&P 500 % 0,39 değer kaybederek 4.549 seviyesinden önemli bir fiyat seviyesinden seansı tamamlarken Dow Jones %0,19 ve Nasdaq %0,58 değer kaybetti. S&P 500 endeksinde 11 sektörün 8’i değer kaybederken en çok primlenen sektörler %1,38 ile altyapı, %0,47 ile sanayi ve %0,06 ile sağlık olurken en çok değer kaybedenler ise -%1,64 ile enerji, -%0,93 ile bilgi teknolojileri ve -%0,50 ile finans oldu. Morgan Stanley’in Tüketici ve Perakende toplantısında konuşan Delta Airlines patronu Glen Hauenstein sene sonu hisse başı kar ve gelir beklentilerinin korunduğunu ve güçlü bir Şükran Tatili sürecinin ardından Noel döneminde de taleplerin oldukça güçlü olduğuna değindi. Haberin ardından Delta Airlines %3,55 değer kazanırken açıklamalar diğer havayolu şirketlerinde de pozitif bir görünüm yarattı, American Airlines %2,67, Southwest %2,98 ve Spirit %3,77 primlendi. Bugün bilanço açıklayan dünyanın en büyük çorba üreticisi Campbell Soup analist beklentilerinin üzerinde hisse başı kar ve beklentilerin altında organik satış düşüşü açıklamasının ardından Ocak 2021’den bu yana en sert fiyat hareketini gerçekleştirip %7,18 primlenerek seansı sonlandırdı. FAANG hisselerinin günlük performansları: Meta -%0,26, Apple -%0,57, Amazon -%1,61, Netflix -%1,85 ve Google -%0,74 oldu.
Yarın ABD tarafında haftalık işsizlik verileri ile toptancı envanterleri verileri takip edilecek, Avrupa tarafında ise Almanya sanayi üretimi verileri ile Avrupa Bölgesi 3. çeyrek GSYH ve istihdam final revizyonları paylaşılacak.
Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)
EUR/USD’de geçtiğimiz hafta ortasında başlayan satış bugün de devam etti. Fed’in faiz artışlarında sona geldiği görüşlerinin güçlenmesi ve 2024 için faiz indirimine dair artan beklentiler USD’de bir süre zayıflık yaratırken, Avrupa tarafında gerileyen enflasyon rakamları ve Almanya’da zayıf gelen ekonomik veriler, ECB’nin faiz indirimine daha erken gideceği yönünde fiyatlamalara etki ederek Euro’da satışları beraberinde getirdi. Son birkaç seansta ABD-Alman kısa vade tahvil getiri farkında ABD lehine yaşanan yaklaşık 20 bps yükselişte USD’de dip seviyelerden dönüşte etkili oldu. Gün içinde birkaç sefer 1.08’in üstüne çıkmaya çalışan parite bu bölgeden satış görürken, akşam saatlerinde artan satışlar sonucu 1.0760 bölgesine çekilerek günün en düşük seviyelerinde kapanış gerçekleşti.
Pazartesi Asya seansında gerçekleştirdiği zıplama ile zirvesini tazeleyen fakat, sonrasında gelen satışlarla $100’ün üzerinde değer kaybeden altın kritik destek bölgesinden alım gördükten sonra bugün pozitif kapanış yaptı. Ekim ve Kasım ayı diplerinden dönüşlere bakıldığında teknik anlamda öne çıkan $2,010 bölgesinden dün dönüş yaşayan spot altın bugün $2,020-2,035 aralığında işlem gördükten sonra, kapanışı 0,4% primle $2,028 seviyesinden yaptı. ABD hazine tahvil getirilerinde daralmaya karşılık, USD’de yaşanan yükseliş altın için yön konusunda kararsızlık yaratan etken olarak gün içinde fiyatlamalara etki etti.
Petrol kontratları, haber akışının potansiyel etkisinin aksine, sert satışların olduğu bir seans geçirdi. 30 Kasım’da yapılan ve ek kesintilerin yapılacağına dair açıklamanın yapıldığı OPEC+ toplantısından bu yana yaklaşık 13% değer kaybeden WTI kontratı, ABD’de petrol stoklarında beklenti üzeri azalma yaşanmasına rağmen, düşüşünü devam ettirdi. ABD’nin petrol ihracının yüksek seviyelerde olmasının yanı sıra, OPEC+’nın beklenen kesintileri sağlayabileceğine dair soru işaretleri ve ekonomik verilerde gözlemlenen yavaşlamanın petrol talebine olumsuz yansıyacağı görüşü fiyatları baskılayan etkenler olarak öne çıktı. Ocak vade WTI kontratı 4%’nin üzerinde değer kaybıyla $69.30 bölgesine çekilerek Haziran ayından bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi.
Eurotahvil Piyasaları
ABD hazine tahvillerinde bir süredir yaşanan alımlar bugün de devam etti. ABD’de son dönemde zayıflayan ekonomik verilere bugün ADP istihdam rakamı eklenirken, Avrupa tarafında zayıf gelen verilerin ECB’nin faiz indirimlerine dair beklentiyi güçlendirmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşün bugün hızlanarak devam etmesi tahvil getirilerini aşağı çeken etkenler olarak öne çıktı. On yıl vadeli tahvil getirisi on baz puan daralarak 4,10% ile Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, kısa taraf daha dar bantta işlem görerek iki baz puan daralma ile 4,60% seviyesinde kapanış yaptı.
Türk hazine eurotahvilleri, daha çok dış etkenlere paralel, alıcılı işlem görmeye devam etti. Getiri eğrisi 6-8 baz puan aralığında daralırken, uzun tarafın performansı daha iyi oldu. Beş ve on yıl vadeli tahvillerde kapanış sırasıyla 7,38% ve 8,11% seviyelerinden olurken, bir süredir dar bantlarda kalan ülke risk primi yine yatay işlem görerek 335 seviyesinde kapanış yaptı.