21 Aralık Perşembe günü ABD piyasaları dünkü satıcılı seyrin ardından yönünü tekrar yukarı çevirdi. ABD 3. çeyrek GDP revizyonu %5,2’den %4,9 seviyesine gerileme yönünde açıklandı ve ekonomide soğumaya işaret ederek FED’den faiz indirimi beklentilerini destekledi. Yarın açıklanacak olan PCE verisi daha fazla hareketlilik yaratabilir. Dow Jones 322 puan primle 37404 seviyesinden, S&P 500 endeksi 48 puan yükselerek 4746 puandan ve Nasdaq endeksi 186 puan değer kazancıyla 14963 seviyesinden günü tamamladı.
Dow Jones endeksinde tüm sektörler günü artıda tamamlarken en çok kazandıran sektörler bilgi teknolojileri, sağlık ve finans oldu. Intel, Walgreens, Salesforce ve American Express %2’nin üzerinde primlerle öne çıkan hisseler oldu. S&P 500 endeksinde ise takdirsel tüketim, sağlık ve telekom sektörleri en çok değer kazanan sektörler oldu. Diğer tüm sektörlerde de primli kapanış görülürken en zayıf sektörler enerji ve alt yapı oldu. Micron şirketinin ikinci çeyrek geliri için $5,1-5,5 milyar seviyesinde bir tahmin açıklamasıyla şirket hisselerinde %8,6 primle kapanış takip edildi. En çok yükselen hisseler arasında Carnival %6,2, Moderna %5,8, Enphase Energy %4,6, Ford %4,6, United Airlines %3,4, Tesla %3 ve General Electric %2,9 primle yer aldı.
Avrupa piyasalarında ekonomik veri bakımından sakin olan günde Noel tatil öncesi düşük hacimlerin görüldüğü sakin bir seyir takip edildi. Hisse endekslerinde hafif değer kayıplarıyla kapanışlar gerçekleşti. Tüketim ve emlak sektörlerinin aşağı çektiği endekslerde son haftalardaki yükselişin etkisiyle teknik indikatörlerin aşırı alım bölgesine gelmesi dikkat çekiyor. Almanya DAX endeksinde sadece endüstri sektörü hafif primle kapanış yaparken diğer tüm sektörler günü ekside tamamladı. En çok gerileyen sektörler takdirsel tüketim ve bilgi teknolojileri oldu. Commerzbank, €600 milyon değerinde hisse geri alımının Avrupa Merkez Bankası tarafından onaylandığı haberiyle %1,3 değer kazanarak endekste en çok yükselen hisse oldu. En çok kaybettiren hisseler arasında Porsche, Volkswagen, BMW gibi otomobil hisseleri dikkat çekti. İngiltere FTSE 100 endeksinde ise telekom ve ham madde sektörleri hafif primlerle öne çıkarken emlak, enerji ve temel tüketim sektörleri endeksi aşağı çeken sektörler olarak izlendi.
Yarınki ekonomik veri takviminde İngiltere Kasım ayı perakende satışlar ve 3. Çeyrek GDP revizyonu, ABD Kasım ayı kişisel gelir ve harcamalar, PCE, dayanıklı mal siparişleri, yeni konut satışları ve Aralık ayı Michigan Üniversitesi güven endeksi ile enflasyon beklentileri takip edilecek.
ABD ekonomisinin 3. çeyrek büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesiyle dolar diğer G10 para birimlerine karşı değer kaybetti. DXY 0.51% değer kaybıyla 101.88 seviyesine geriledi. Dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi 0.98% primle 0.6796 seviyesine yükselen AUD olurken, 0.34% primle 1.2682 seviyesine yükselen GBP ve 0.49% primle 1.0996 seviyesine yükselen EUR en az değer kazanan para birimi oldular. Japon hükümetinin önümüzdeki yıl için enflasyon tahminini yukarı yönlü revize etmesinin ardından JPY dolar karşısında en çok değer kazanan ikinci para birimi oldu ve USDJPY paritesi 0.93% düşüşle 142.25 seviyesine geriledi. Gelişen ülke para birimleri ise dolar karşısında karışık bir seyir izledi. Macar forinti en çok değer kazanan gelişen ülke para birimi olurken Rus rublesi en çok değer kaybeden para birimi oldu.
Gerileyen Dolar endeksi değerli metalleri destekledi. Ons altın 0.63% primle $2044 seviyesine yükselirken ons gümüş 0.87% primle $24.26 seviyesine yükseldi. Ham petrol fiyatları ise 3 günlük yükselişinin ardından, Angola’nın OPEC’ten ayrılma kararının da etkisiyle geriledi. WTI 0.49% düşüşle $73.86, Brent petrol ise 0.46% düşüşle $79.33 seviyesine geriledi.
Eurotahvil Piyasaları
ABD 3. çeyrek büyüme verisinin aşağı yönlü revize edilmesinin ardından değer kazanan ABD tahvilleri kazançlarını koruyamadı ve günü değer kaybıyla tamamladı. 2 yıl vadeli ABD tahvilinin getirisi 2 puan yükselişle 4.34% seviyesine yükselirken 10 ve 30 yıl vadeli tahvillerin getirisi 4 baz puan artışla sırasıyla 3.88% ve 4.02% seviyesine yükseldi. Birleşik Krallık ve Avrupa tahvilleri kısa vadelerde alıcılı seyrederken uzun vadelerde hafif değer kaybıyla günü tamamladı. Japonya merkez bankasının Salı günü gerçekleştirilen para politikası toplantısında gevşek para politikasının devamı yönünde karar alınmasıyla gerilemeye başlayan Japonya tahvil getirileri bugün yükseldi. 10 yıl vadeli Japonya tahvilinin getirisi 3 baz puan artışla 0.57% seviyesinde günü tamamladı. Gelişen ülke eurotahvillerinde ise karışık bir seyir hâkim oldu. Türkiye hazine eurotahvillerinde ise 3 ve 5 yıl vadelerde getiriler gerilerken diğer vadelerde çoğunlukla sabit kaldı. 2 yıl vadeli kıymetin getirisi 5.99%, 10 yıl vadeli kıymetin getirisi 7.04% seviyesinde yatay bir kapanış gerçekleştirdi. 5 yıl vadeli risk primi de 285 seviyesinde yatay bir seyir izledi.